Ravnatelji traže sredstva, župan poziva da se iskoriste vlastiti resursi

Slika korisnika valentinam
Neuredan okoliš zadarskih škola
Postoji i naša Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića koja se može uključiti u uređenje okoliša. Trebamo svakako koristiti vlastite resurse koje imamo - poručio je župan
Arif SITNICA
Suha trava u kontejneru stoji još od lipnja

Božidar Longin, župan Zadarske županije, obišao je okoliš Ekonomsko-birotehničke i Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru nakon što je Mladen Meštrović, županijski vijećnik iz redova MOST-a, na prvoj skupštini u ovom sazivu ukazao na zapušten prostor oko tih škola smještenih u istoj zgradi, na frekventnoj gradskoj lokaciji. Župan se, kako je kazao, uvjerio da je vijećnik bio u pravu i da ga je potrebno pod hitno urediti.

- Za to nije potrebno puno novca, a postoji i naša Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića koja se može uključiti u uređenje okoliša. Trebamo svakako koristiti vlastite resurse koje imamo, kako ovu školu, kada je riječ o uređenju okoliša i vrtova, tako i Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu, kada je riječ o pružanju usluga catteringa. Već sam spomenuo nekoliko puta da želim da Županija funkcionira kao jedna velika tvrtka i da svatko daje doprinos u svom dijelu posla, kazao je župan Longin. Izjavu vijećnika Meštrovića, međutim, ravnatelj Ekonomsko-birotehničke škole Jozo Dragić nazvao je neutemeljenom te prije svega ukazao na derutno, nekoliko desetaka godina staro igralište za čiju je sanaciju potrebno osigurati nemala sredstva.

Ravnatelji demantiraju

- Evo, u ovom trenutku tu na našim igralištima ima na desetke djece koja igraju košarku, nogomet, druže se. Travu redovito kosimo, brinemo se o okolišu koliko možemo, jednako kao i o učionicama i opremi koju naši učenici koriste. Da imamo sredstava zasigurno bismo napravili i više, ogradili prostor oko škole, postavili rampu i još puno toga, kazao je Dragić ističući i kako je kao ravnatelj u nekoliko navrata tražio sredstva za spomenute radove.

 Da se maksimalno trude i čine sve što je u njihovoj moći, s obzirom na raspoloživa sredstva i ljudstvo, izjavila je i Dijana Radić Škara, ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole smještene u prizemlju iste zgrade.

- Travu redovito kosimo, naše četiri čistačice svakodnevno čiste okoliš, skupljaju smeće i boce koje tamo pronalazimo svako jutro, a posebice nakon vikenda. Posljednji put travu smo kosili krajem lipnja i ta je trava još tamo u kontejneru kojeg smo naručili od Čistoće, ali i neki madraci i smeće koje nije naše. Trenutno je jedan djelatnik u školi koji nadzire lakiranje parketa, a ostali su na godišnjem odmoru. Zbog suše i vrućine trava se posušila i naravno da sada okoliš ne izgleda kao i u vrijeme nastave, kaže Radić Škara dodajući kako je višegodišnja palma u školskom dvorištu ovu zimu propala zbog jake hladnoće. U školskom dvorištu imaju i masline, smokvu, crnogorična stabla, o kojima također brinu koliko mogu.

- Palmu moramo posjeći i to ćemo učiniti uskoro te tamo, uz savjetovanje stručnih službi, posaditi novo stablo. Obično smo uređivali okoliš pred početak nastave jer ljeti koristimo godišnji, ali, eto... izjavila je Radić Škara. 

Ulaganja u škole

- U ovom slučaju nisu bitna sredstva, nego samo dobra volja da se učini najbolje. I svakako treba imati sluha kako bi nam svima bilo bolje. Što se tiče izjave ravnatelja Dragića da je tražio sredstva za uređenje igrališta te postavljanje rampe i ograde, mogu reći da su kao prioritet i zbog potrebe prilagodbe objekta za osobe ograničene pokretljivosti u proračunu za 2017. godinu osigurana  sredstva za ugradnju lifta u iznosu većem od 513.000 kuna, a sve kako bi se učenicima omogućilo redovito pohađanje nastave. Godinu ranije za sanaciju krovišta uloženo je gotovo 390.000 kuna. Dodajmo ovome, a nadovezujući se na ono što sam ranije spomenuo da učenike naših strukovnih škola želimo uključiti u takvu učeničku praksu kojom će nakon završenog školovanja odmah biti spremni za tržište rada i prvo zaposlenje, naglasio je župan Longin dodajući i kako je Županija uložila znatna sredstva, iznos od 145.000 kuna, za opremanje praktikuma za slastičare u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi.

- Iz ovoga možete zaključiti da mi ulažemo sredstva po prioritetima, i tek kada riješimo osnovne stvari za stručnu i praktičnu nastavu, ulagat ćemo i u okoliš škole, odnosno sanaciju igrališta, poručio je župan još jednom ističući kako je za trenutni problem, suhu travu i smeće potrebna samo dobra volja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)