Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

NIJE U GIMNAZIJI SVE Strukovnjak Josip Vucić briljirao na maturi i upisao FER!

25.07.2018. 10:52
NIJE U GIMNAZIJI SVE Strukovnjak Josip Vucić briljirao na maturi i upisao FER!


Na maturu su u Strukovnoj školi izašla 24 tehničara za računalstvo, među kojima moram istaknuti Josipa Vucića koji je matematiku (A razina) riješio s 90%, fiziku je također briljirao s 90%, a engleski jezik s čak 95%, kazao je Tomčić, dodavši kako ih rezultati ipak nisu posebno iznenadili jer je Josip Vucić svoju genijalnost dokazao na brojnim natjecanjima.
Naime, Strukovna škola Vice Vlatkovića ponosna je na svoje tehničare za računalstvo i tehničare za vozila i vozna sredstva, dva smjera koja su pristupila državnoj maturi, ukupno 38 učenika. Ova se škola posebno ponosi činjenicom da su svi učenici položili matematiku, često „najbolniju“ točku svake škole, rekao nam je u razgovoru ravnatelj Tihomir Tomčić.


"Vice Vlatković" ostaje u lijepom sjećanju
Kontaktirali smo mladog zadarskog genijalca, koji je upravo saznao da je novopečeni student Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) koji nam je otkrio zašto bi svakome preporučio Strukovnu školu Vice Vlatkovića.
– Službeno vam mogu potvrditi da sam upao na fakultet prvog odabira i jako sam zadovoljan. Od 640 prijavljenih, ja sam na 130. mjestu s ukupno 926,7 bodova (od maksimalno 1.000), govori nam Josip, budući FER-ovac.
Za maturu se počeo pripremati godinu prije mature, ali naravno, ništa od svega ne bi bilo da Josip nije kontinuirano radio i učio kroz cijelo četverogodišnje školovanje.
– Posebno sam se pripremao za fiziku i matematiku kroz ovu zadnju godinu, dok sam ostale predmete ponovio par dana prije ispita jer sam redovito učio pa nije bilo potrebe prije, otkriva Josip, zaljubljenik u matematiku i fiziku, radi kojih je, kaže, i upisao ovu školu i smjer.
– Oduvijek sam volio matematiku i fiziku, zato sam i upisao smjer tehničara za računalstvo, a na FER-u ću nastaviti s elektrotehnikom i računalstvom. Prva godina nam je zajednička, a kasnije ću se opredijeliti za ono što želim, kaže Josip.
Školovanje u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića ostat će mu u lijepom sjećanju. Kaže kako mu je bilo super zato jer se nije morao previše mučiti s nekim predmetima kao što bi se, primjerice, mučio u gimnaziji.
– Odlično mi je bilo što sam se mogao posvetiti onome što volim, bez da gubim vrijeme na predmete koji me ne zanimaju toliko kao što bi se u gimnaziji morao mučiti s biologijom ili kemijom. Ovdje sam se baš mogao opredijeliti za ono što istinski volim – fiziku, matematiku, informatiku, kaže Josip, dodavši kako su i profesori bili odlični.
– Osmašima koji se premišljaju oko upisa u Strukovnu školu Vice Vlatković poručio bih da, ako ne planiraju učiti matematiku i fiziku, neka ne upisuju moj smjer, ali ako vole te predmete, neka prihvate izazov jer će im se višetruko isplatiti, poručuje Josip.


Tri top natjecanja
S obzirom da je sudjelovao na puno natjecanja na kojima je ostvario odlične rezultate, istaknuo nam je samo najdraža "top 3" iskustva s natecanja.
Na drugoj godini je na Državnom natjecanju iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici osvojio je 1. mjesto, na istoj godini je na Državnom natjecanju iz engleskog jezika 3. mjesto, a na trećoj godini na Državnom natjecanju iz osnova informatike osvojio 1. mjesto!
Što se tiče daljnjih planova, Josip je razmišljao otići u inozemstvo i vidjeti kako je tamo. Prijatelj mu je predložio da dođe kod njega u Irsku pa ako ponuda za 5 godina i dalje bude vrijedila, kaže kako će se tamo zaputiti.
A što mu drugo poželjeti nego sreću. Sretno Josipe!




O eseju iz hrvatskog
Prokomentirao nam je ukratko i državnu maturu naglasivši kako je esej iz hrvatskog jezika (B razina) bio neprikaldan.
– Ako se uči redovito, onda je sve što se polaže na maturi posve normalno i očekivano. Međutim, ono na što bih se požalio je esej hrvatskog jezika, B razina. Mislim da je bio neprikladan za tu razinu jer se tu inače ne piše toliki broj riječi kao na A razini, određeni pojmovi se toliko ne objašnjavaju. A zadatak je bio usporedni esej na dvije pjesme: „Opomena” Antuna Branka Šimića i “Zvijezda da mi je biti” Josipa Pupačića, objasnio je dodavši kako bi, u slučaju da se ide u detaljnu usporedbu, bilo puno više riječi nego što je za B razinu potrebno i prikladno.