Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Gradu Zadru ugostili predsjednika slovačkog nogometnog saveza

25.07.2018. 08:40
U Gradu Zadru ugostili predsjednika slovačkog nogometnog saveza


Danas je u kurtoaznom posjetu kod Branka Dukića, zadarskoga gradonačelnika, bio Jan Kovačik, predsjednik Slovačkoga nogometnoga saveza. Kovačik već godinama ljetuje na zadarskom području koje je, kako sam kaže, izabrao zbog mira, tišine, dobroćudnosti ovdašnjih ljudi i iskazanog prijateljstva, te nesagledivih ljepota.
– Doista je boravak ovdje za mene i moju obitelj istinski odmor – pohvalio se gospodin Kovačik zadarskom gradonačelniku.
Dukića je, uz ostalo, zanimalo i kakvi su modeli izgradnje suvremene nogometne infrastrukture, napose u kontekstu dobivanja UEFA-ine licencije.
– U Hrvatskoj imamo lošu nogometnu infrastrukturu, a doprvaci smo svijeta. Trebamo se potruditi i u bliskoj budućnosti napraviti korak naprijed u kvaliteti te infrastrukture, pa i mi u Zadru gdje su otkrivena i gdje su stasala i četiri hrvatska reprezentativca – Modrić, Subašić, Vrsaljko i Livaković – kazao je Dukić.
Kovačik, koji je sad u trećem mandatu predsjednikovanja slovačkom krovnom nogometnom organizacijom, iznio je nekoliko zanimljivih podataka.
– Slovačka država prihvatila je naš plan, osigurala 60 posto novca, ostalo smo namaknuli na različite načine u čemu su sudjelovale i banke. Definirana je dinamika i počeli smo raditi, što na rekonstrukciji starih stadiona, što na podizanju novih. U ožujku sljedeće godine svečano ćemo otvoriti nacionalni stadion u Bratislavi.
Slovačka je tako, za Kovačikova predsjednikovanja, dobila sedam velikih stadiona, te 20 nešto manjih. Dukića je zanimalo koliko bi otprilike stajao stadion kapaciteta osam tisuća posjetitelja.
– U Nitri smo uredili takav stadion za nekih pet milijuna eura po standardu UEFA-e za međunarodne utakmice – kazao je Kovačik.
Dukić i Kovačik, u društvu Kreše Džaje, negdašnje zadarske vratarske legende, te njegova sina Martina, obiteljskih prijatelja Kovačikovih,  prijateljski su razgovarali o još nekoliko zanimljivih tema. Kovačik je u razmjeni darova Dukiću predao dresove dvojice najboljih slovačkih reprezentativaca, te ga na kraju pozvao da u skoro vrijeme posjeti Slovačku i uz ostalo razgleda tamošnju nogometnu infrastrukturu.