Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Lišanima Ostrovičkim počeli radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže

25.07.2018. 15:00
U Lišanima Ostrovičkim počeli radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže


Veliki, povijesni dan za Lišane Ostovičke, u povodu obilježavanja Dana općine i blagdana sv. Jakova apostola jučer su kod bunara Trubanj svečano otvoreni radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže. Obred blagoslova je predvodio mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup.
– Riječ je o projektu vrijednom 6.665.256 kuna, bespovratnih sredstava osiguranih iz EU Mjera 7.2.1. Predradnje je izvršila Općina, dok je na projektu radila Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA. Radi se o 7,5 kilometara vodovodne mreže, kazao je Hrvoje Bura, direktor Vodovoda i odvodnje Benkovac, nositelja projekta.


Priključci za godinu dana
Izvođač radova je Vodoinstalacija d.o.o. Zadar, a rok radova deset mjeseci.
– Potom slijedi ishođenje uporabne dozvole, tako da će se s priključcima na vodovodnu mrežu započeti za godinu dana, na sam Dan općine, obećao je Bura.
Lišane Ostrovičke su stradale u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Tada su srpski odmetnici uz pomoć JNA počinili ratne zločine u ovom selu, ostala je pustoš. Nakon prognanstva, povratka, obnove kuća krenulo se u veliki pothvat, u izgradnju komunalne infrastrukture. A nakon godina strpljenja i nadanja došao je red i na vodu iz vodovodnih slavina.
– Za godinu dana će završiti priča o opskrbljivanju vode iz hidranata i cisterni, stoljetna priča o vodi iz seoskih bunara. Nema života bez vode. Dobivanjem vode iz vodovodnih slavina i ovo područje će iskoračiti u 21. stoljeće, rekao je Ivica Musić, općinski načelnik.
Svima koji žive u Lišanima vodovod je od velikog značenja, kaže Musić, to je velik korak za ukupni napredak ovog kraja u bivšoj državi sustavno zapostavljenom, a u Domovinskom ratu opustošenom.


Sustav navodnjavanja
– Cilj nam je da svako domaćinstvo ima tekuću vodu kao osnovni preduvjet kvalitetnog života i normalnog poslovanja. Voda znači opstanak. Važno je živjeti, ali važno je i kvalitetno živjeti, izričit je Musić.
Zadarska županija je protekle godine s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala Ugovor o financiranju Izgradnje sustava navodnjavanja Lišansko polje, za što je iz Programa ruralnog razvoja RH osigurano više od 32 milijuna kuna.
– U suradnji s Hrvatskim vodama provedene su javne nabava za izvođača i nadzor radova te početak planiramo u rujnu s rokom završetka do proljeća 2020. Kako je zakupac zemljišta Braniteljska zadruga Agrolišane, očekujemo od nje u sljedećem razdoblju znatno intenzivniju proizvodnju, poručio je Božidar Longin, zadarski župan.
Nakon prisjećanja na poginule hrvatske branitelje i civile, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomenika nasuprot mjesne crkve, molitvom odrješenja koju je predvodio šibenski biskup Rogić te svečanosti otvaranja radova na vodovodnoj mreži u općinskoj zgradi održana je svečana sjednica.
– Voda je izvor života, dobivanje vode iz vodovodnih slavina je ostvarenja sna svih snova, s puno emocija govori Zdravko Nimac, predsjednik Vijeća.
Za svečani ugođaj se brinuo KUD Sv. Nikola Tavelić, voditelj je bio Mihovil Mijo Brkić, benkovački novinar.
– U tijeku su radovi na obnovi zemljišnih i katastarskih knjiga, vrijednost radova je pet milijuna kuna. Također, u tijeku je i javno izlaganje UPU-a poslovne zone Trolokva, naglasio je Musić.
S resornim ministarstvom, MRRFEU potpisan je ugovor za završetak općinske zgrade, uređenje profesionalne kuhinje u prizemlju i multimedijalne dvorane na katu. Vrijedost ugovora je 350.000 kuna, dok ukupna investicija iznosi 620.000 kuna.
– U prizemlju zgrade s 87.487 kuna je uređen prostor sa sanitarnim čvorom za sve naše udruge, priča Musić.




Brojni projekti
U visini od 70.000 kuna s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisan je ugovor o sufinanciranju radova i usluga u dječjem vrtiću.
– Ukupan iznos radova i usluga je 380.000 kuna, a odnosi se na izradu projekta proširenja vrtića za dvije prostorije i opremanje kuhinje, detaljan je Musić dodajući kako je izvršena procjena za otkup 4.557 metara četvornih zemljišta za proširenje vrtića i izgradnju igrališta, čija je procijenjena vrijednost 114.400 kuna. Protekle godine u renoviranje objekta MRRFEU je uložio 460.000 kuna i 90.000 kuna Zadarske županije, navodi načelnik Lišana.
Svi učenici prvih razreda imaju besplatne udžbenike, dok studentske stipendije iznose 400 kuna mjesečno. Dječja igraonica se sufinancira u 50-postotnom iznosu, financijski pomažu boćarski klub (14.800 kn) i KUD (15.000 kn) te udruge proizašle iz Domovinskog rata.
– Kako bi svi sudionici u prometu bili što sigurniji završen je nogostup na lokalnoj cesti, zaključio je Ivica Musić, nakon što je govorio o izgradnji mjesne vodovodne mreže i navodnjavanju Lišanskog polja.
Osim navedenih, nazočili su Davor Lončar, saborski zastupnik, Stipe Zrilić, predstojnik Ureda državne uprave u Zadru, Tomislav Matek, direktor Vodovod Zadar, župnik fra Luka Banić, izaslanstvo Općine Bogdanovci i brojni drugi gosti i uzvanici.


Iz Lišana jedino u "vratre" i u Viadukt
Gotovo do Domovinskog rata iz Lišana se nakon osnovne škole jedino moglo ići u vratre-fratre i u Viadukt. U bivšoj državi bili smo sasvim nepoželjni, ni u snu nismo mogli dobiti tadašnje pasoše. Nismo imali nikakve uvjete za život i opstanak, a kad poteče voda iz vodovodne špine bit ćemo urbano naselje s gotovo svim komunalnim sadržajima, ponosno kaže folkloraš Mile Radaš (73) koji je petogodišnji obućarski zanat završio u Škabrnji da bi potom, kako ističe, pukim slučajem s građevinskim poduzećem Braća Kaurić, kasnije Monting, dvadeset godina radio u Njemačkoj.