"Zvone zvona svetog Mihovila, mili Bože, slušat je milina..."

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
SUSRET FOLKLORA
Ponosno ističemo kako čuvamo narodnu baštinu u pjesmi, kolima i običajima, istaknula je Jasna Bučić, predsjednica KUD-a, dodajući kako je zlata vrijedno očuvano kulturno i folklorno nasljeđe Galovca i Ravnih kotara
Velimir BRKIĆ
Galovački KUD Sv. Mihovil bio je odličan domaćin

"Zvone zvona, zvone zvona svetog Mihovila, mili Bože, slušat je milina...", napjev je koji je na školskom igralištu u Galovcu obilježio dvanaesti po redu Susret folklora Nad Galovcem misečina sjaje 2018.

Večer je već tradicionalno organizirao KUD Sveti Mihovil pod pokroviteljstvom Općine Galovac i sponzora. Program je vodila Martina Ročak iz Debeljaka.

Osim uspješnog domaćinstva KUD Sv. Mihovil, voditeljice 78-godišnje bake Danice Smolić Ročak, kao jedno od središnjih kulturno-umjetničkih društava s područja Ravnih kotara, redovito diljem Hrvatske promovira običaje svog zavičaja. KUD je od velikog značaja za Općinu Galovac kao promicatelj kulture i tradicije galovačkog kraja.

- Ovom manifestacijom nastavljamo njegovati i čuvamo od zaborava tradicijsku kulturnu baštinu Galovca, Ravnih kotara i Lijepe Naše s kojom se ponosimo, ističe Smolić Ročak.

KUD Sv. Mihovil broji 25 aktivnih članova koji znaju koliko su narodni običaji važan adut kulturne baštine.

- Ponosno ističemo kako čuvamo narodnu baštinu u pjesmi, kolima i običajima, istaknula je Jasna Bučić, predsjednica KUD-a, dodajući kako je zlata vrijedno očuvano kulturno i folklorno nasljeđe Galovca i Ravnih kotara.

Ono što uvijek zadivi gledatelje to je usklađenost, suglasje nošnje s običajem koji se na sceni obnavlja. A kada mjesečina obasja Galovac pod vedrim nebom uskrsne sva folklorna ljepota plesa i glazbe.

Pored domaćina KUD-a Sv. Mihovil, nastupili su: KUD Sv. Luka iz Škabrnje, KUD SV. Ante iz Nadina, KUD Mala Gorica iz Male Gorice kod Samobora, KUD Sv. Ana - Vučjak iz Karlovca, KUD Srce zagore iz Unešića kod Drniša, KUD Komaštre iz Ogorja kod Svilaja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Muška pjevačka skupina Vukšićki bećari iz Vukšića i Bend Čevulja iz Škabrnje.

Kad je riječ o predstavnicima iz Zadarske županije domaći KUD Sv. Mihovil predstavio se izvođenjem kola šetnje, biraćeg kola, te muškog i ženskog zajedničkog pivanja. KUD Sv. Ante iz Nadina već 12 godina između ostalog izvodi muške pjesme pod bas i orzenje, ženske pjesme pod bas, kolo šetnje, birače kolo, kolo uz tamburicu samicu i dječje kukulešće uz cvitare.

Dječja skupina novoosnovanog KUD-a Sv. Luka iz Škabrnje voditeljice pjevanja Mare Škara izvela je samačko pivanje, biračko kolo, kukulec, četverokorak i nogu priko noge. Novoosnovana Pjevačka skupina Vukšićki bećari iz Vukšića predsjednika Blaža Šegote dobro je uštimala glasove i izmamila veliki aplauz.

VIS Čevulje, Nediljka Pavičića Biloga, momci u najboljim godinama, koji su tradicionalne predmete pretvorili u neobična glazbala, svojim načinom izvedbe još se poprilično visoko drže na staroj slavi kad su bili hrvatska etno-glazbena senzacija. Naime, osim klasične harmonike sviraju na loparu, naćvama, škipu, vučiji, čegrtaljkama, situ i bajsu.

U veselom ozračju se plesalo, cvitaralo, pjevalo, igralo i kolalo. Bio je to jedinstveni doprinos poznavanju i vrednovanju kulturne baštine galovačkog kraja.

Druženje se nastavilo uz bogat stol u obližnjem Domu kulture i dvorištu, tko zna do koliko dugo u noć.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno