Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Danas i sutra do 35 stupnjeva, u subotu osvježenje

25.07.2019. 09:40
Danas i sutra do 35 stupnjeva, u subotu osvježenje


Zadarski meteorolog Duško Kraljev najavio nam je dugo, vruće ljeto. Prema trenutnim informacijama i statistikama kojima raspolaže, uz nekolicinu nevera, očekuje nas još cijeli kolovoz pun vrućih i sunčanih dana.
-Za četvrtak i petak prognozirano je vruće vrijeme na našem području. Temperature do 35 stupnjeva. No, zahvaljujući ovom našem vjetru s mora, ipak će se sve to nekako lakše podnijeti. I noću će puhati, i to burin, ali svejedno će noći nastaviti biti tople i vruće, s temperaturama od oko 25, što je za noć iznimno visoko pa će ljudima vjerojatno biti neugodno spavati, opisao je Kraljev narednih nekoliko dana, ali i najavio kratko skorašnje osvježenje.
– U subotu na naše područje dolazi fronta koja će utjecati na kratku promjenu vremena, uz oblake, i grmljavinu i ponegdje kišu. Međutim, to će biti kratkotrajno i već u drugom dijelu dana doći će do smirivanja. Puhat će vjetrovi iz južnog kvadranta što će utjecati na dosta veliku količinu vlage u zraku, ali će temperature za koji stupanj pasti pa će biti ugodnije, najavio je Kraljev dodajući kako u nedjelju, posebice u drugom dijelu dana, također postoji mogućnost nevere, ali već ćemo u ponedjeljak ponovno zaploviti prema ljetu.
– I dalje će se nastaviti ljetne temperature, a u drugom dijelu tjedna postoji mogućnost pojave kratkih, lokalnih nevera. Malo bi moglo zagrmjeti, zasijevati i za stupanj, dva osvježiti. Ove temperature i nevere i jesu primjerene srpnju. Sve je to prema statističkim pokazateljima normalno i očekivano. Na sreću, nemamo toplotnih udara kao što ima Zapadna Europa gdje se temperature penju i preko 40 stupnjeva, kazao je Kraljev dodajući kako na sreću imamo prirodni ventilator koji nas hladi s mora, naš maestral, koji dnevne vrućine dosta ublaži.
-Temperaturnih ekstrema neće biti. Također, ne bi trebalo više biti niti onih naglih, snažnih vjetrova tzv. velepropada (eng. downburst) poput onog koji je nedavno protutnjao zadarskim područjem napravivši veliku štetu u svega 10-tak minuta, kazao je Kraljev najavivši vruće ljetne dane i tijekom cijelog kolovoza.
– U kolovozu ćemo također imati puno visokih temperatura i vrućih dana. Tako da će se pravo ljeto nastaviti još cijeli naredni mjesec, prognozirao je Kraljev.