Otočani pišu peticiju nadbiskupu: Ne uzimajte nam svećenike!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
POBUNA NA OTOCIMA: Mještani ogorčeni »maćehinskim odnosom Zadarske nadbiskupije prema njima«
»Neki svećenici završe na otoku zbog problema s alkoholom, neki čak i zbog problema sa zakonom, neki zbog osebujne duhovnosti, neki zbog osobne zavađenosti s nadbiskupom, a svima je zajednički zaključak da su za zadarskog nadbiskupa otoci - kaznionica«, navode otočani
Zadarski list
Mještani Velog Iža ne mire se s odlukom Zadarske nadbiskupije u vezi premještaja mladog župnika, već potpisuju peticiju

- "Danas otoci, bogati vjerskom duhovnom i kulturnom baštinom, zadarskom nadbiskupu služe uglavnom kao geto za osebujne i problematične svećenike s kojima ne zna gdje bi drugo. Tako neki završe na otoku zbog problema s alkoholom, neki čak i zbog problema sa zakonom, neki zbog osebujne duhovnosti, neki zbog osobne zavađenosti s nadbiskupom, a svima je zajednički zaključak da su za zadarskog nadbiskupa otoci - kaznionica", stoji u dopisu što smo ga dobili iz župe s otoka Ugljana čiji mještani, kao i oni susjednih otoka, kažu kako žele alarmirati javnost zbog teške situacije na otocima koji sve češće ostaju i bez onog mnogima najvažnijeg - svećenika.

Stoga mještani Velog i Malog Iža, kako najavljuje njihov predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kulišić, traže hitan sastanak s nadbiskupom Želimirom Puljićem kako bi zaustali povlačenje svećenika sa zadarskih otoka, na što već godinama upozoravaju.

«Prava bura nezadovoljstva«

Ovu vijest dojavili su nam sami Ižani želeći upozoriti na nekorektan odnos prema otočnim župama s kojih se povlači sve više svećenika i zbog čega su u neravnopravnom položaju u odnosu na župe u zadarskom zaleđu, kako tvrde.
- Sve češća tema koja se može čuti u razgovorima u trajektu između zadarskih otočana je maćehinski odnos Zadarske nadbiskupije prema njima. Posljednjih godina je primjetan nedostatak svećenika koji bi pokrili sve župe te se pribjegava praksi spajanja više župa koje opslužuje jedano svećenika. Međutim, ta praksa nekako zaobilazi Ravne kotare i kopneni dio Nadbiskupije te se nedostatak svećeničkog kadra obija o glavu isključivo otocima. Premda se premještaji svećenika događaju svake godine u ljetnim mjesecima, ovogodišnji su izazvali pravu buru nezadovoljstva u mjestima zadarskih otoka, stoji u dopisu otočana.
Poznati hrvatski etnolog, rodom Ižanin Livio Marijan, inače kancelar Križevačke eparhije i biskupski tajnik, kaže kako je ostao šokiran najnovijim stanjem na svom otoku.

Plaćamo cijenu manjka klera

- Došavši na Veli Iž na godišnji odmor zatekao sam situaciju gdje se narod spontano organizirao potpisivanjem peticije za ostanak župnika don Luke Šustića u Velom Ižu koji je morao objaviti da mu je nadbiskup dao dekret da, niti nakon godine dana nakon što je na Ižu, mora otići. Don Luku je narod jako zavolio, prilično dobro se snašao u toj župi i narod se spontano pobunio, osobito mlađi ljudi, da se župnika ne miče. Naime, kao otočanin i pripadnik te župe smatram nekorektnim da zadarski otoci, koji su u povijesti dali preko 1.500 svećenika glagoljaša i koji su cijelu povijest držali po pitanju klera te mnogi boravili upravo u kotarskim selima u kojima su dali i život za svoj narod, da sada u ovom razdoblju manjka klera plaćaju tu cijenu, poručuje Marijan.

Jedan svećenik služi mise u 4 mjesta

Ižani su stoga već prikupili na stotine potpisa kojih će uručiti nadbiskupu Želimiru Puljiću, najavljuje predsjednik Mjesnog odbora Veli Iž, Siniša Kulišić.
- Mještani potpisuju peticiju jer je novi svećenik ujedinio i mlade i stare na otoku Ižu u ovih nepunih godinu dana otkako je ovdje, a nadbiskup ga smjenjuje, iako nema razloga za to te nitko ne zna zbog čega. Napominjem da je, poslije iških svećenika, don Luka najomiljeniji svećenik koji je došao na Iž, a sada ga se mijenja kada je crkva puna za vrijeme mise i kada je postao dobar s omladinom na Ižu. Ljudi su toliko tužni da potpisuju i stari i mladi, a ja ću pokušati doći do nadbiskupa. Upravo mu pišem pismo moleći ga, ako može, da nam ne uzima don Luku. Tu nismo samo mi, u peticiji nam se pridružuju i mještani Malog Iža te ćemo je uskoro poslati nadbiskupu, kaže Kulišić.
U općini Preko pak situacija izgleda gotovo beznadna - jedan svećenik opslužuje četiri mjesta, pa raspored nedjeljnih misa don Borisa Pedića, kako kaže načelnik općine Jure Brižić, izgleda ovako: u 8.15 sati svećenik služi prvu misu u župi Sutomišćica- Poljana, potom trči na onu u 9.30 sati u Preku, a onda se vraća na drugi kraj otoka, u župu Ugljan gdje služi misu u 11 sati. Možemo sami procjeniti koliko vremena župljanima čak četiriju mjesta ostaje za razgovor sa svećenikom ili dogovor za neki obred, kaže načelnik.
- Prošle smo godine ostali bez jednog svećenika,a riječ je o župi Ugljan. Nas svećenik don Boris Pedić opsluživao je župu Preko i onu Sutomišćica- Poljana, što je možda i realno, ali nakon odlaska svećenika iz Ugljana Nadbiskupija je donijela odluku da don Boris opslužuje i tu župu, dok su svećenika iz Kali zadužili da preuzme župe u Kukljici i Lukoranu. U današnje je vrijeme jako teško biti na tri mjesta u tako malo vremena. Ranije su bile dvije svete mise, a sada imamo samo jednu, što je možda dobro jer nas je više, ali bi se trebalo vratiti onako kako je bilo. Imamo informacije da to nije u planu jer nemaju svećenika za Ugljan te da će ovakvo stanje ostati, ogorčeno će načelnik Brižić.

Miješanje u »kadrovske poslove Nadbiskupije«

Nakon razgovora s otočanima za komentar njihovih navoda obratili smo se zadarskom nadbiskupu, Želimiru Puljiću. No, on tvrdi kako smo »naveli nekoliko neutemeljenih informacija u svojim pitanjima« te je iz njegova odgovora jasno kako ne odobrava potez mještana koji su nam se javili, ali ni načelnika kojima zamjera miješanje u »kadrovske poslove » Nadbiskupije, osobito drže li se »crkvene stege«.
Naime, na pitanje je li istina da je u dosadašnjem periodu svoje službe u Zadarskoj nadbiskupiji sa zadarskih otoka povukao sedam stalnih župnika, u odgovoru stoji:

Vjernici ne rješavaju pitanja na ulici

- Čudno je, kako kažete u Vašem pitanju, da se »veliki broj otočana, osobito Iža«, obraća novinarima zbog uobičajenog pastoralnog rasporeda klera koji je u isključivoj nadležnosti oca nadbiskupa. Vjernici to znaju i upoznati su koji je redoviti put glede pastoralnih pitanja. Taj put reakcija vodi od župnika, preko dekana do vikara i nadbiskupa. Vjernici, uz to, ne traže rješavati svoja pitanja »na ulici, tržnici ili po portalima i novinama«. Još manje se to očekuje od načelnika koji drže do crkvene stege i razumiju kako funkcionira crkveni ustroj. Osim toga, oni imaju previše posla i brige oko egzistencijalnih problema društvene zajednice. I znaju da ne spada na njih, uz pomoć medija, voditi kadrovske poslove u Zadarskoj nadbiskupiji, kritizira Puljić sve one koji su se usudili govoriti o problemu svećenika.
Na pitanje pak koliko je župa u tom razdoblju u kopnenom djelu Nadbiskupije ostalo bez stalnog župnika odgovara:
- Ne postoji u Nadbiskupiji »podijeljeni pastoral kopna i otoka«, kako to Vi i Vaši sugovornici sugerirate u svojim pitanjima. Zadarska nadbiskupija je jedna cjelina, pa postoji samo zajednička briga kako udovoljiti svim potrebama svakog njezinoga kraja, gdje žive njezini vjernici katolici, stoji u odgovoru nadbiskupa u kojemu se na kraju još obrazlaže:
- U procesu pastoralnog preustroja Zadarske nadbiskupije u zadnjih tridesetak godina, na otocima su ostale 22 župe bez stalnog župnika, a na kopnu 28 župa. Više je, dakle, župa na kopnu ostalo bez »svoga župnika«, nego na otocima. No, Zadarska nadbiskupija je jedna cjelina koju čine kopno i otoci. I zajednička je briga svećenika na čelu s nadbiskupom kako udovoljiti svim potrebama svakog njezinoga mjesta gdje žive vjernici Zadarske nadbiskupije, navodi se u odgovoru.
Bit će zanimljivo pratiti epilog ove situacije, odnosno hoće li nadbiskup uopće primiti otočane, a osobito kako će reagirati na njihovu peticiju za ostanak svećenika i pravedniju raspodjelu u odnosu na ravnokotarske župe.

 

Nadbiskup: Vjernici se ne miješaju u raspored klera

Na pitanje zašto župe kopnenog dijela Nadbiskupije solidarno ne snose problem nedostatka klera, već ga snose isključivo otoci, kako navode njihovi mještani, u odgovoru iz Nadbiskupije navode kako se »i prije dolaska nadbiskupa Puljića na čelo Zadarske nadbiskupije osjećalo pomanjkanje klera, pa se počelo spajati susjedne župe«:
- Tako su brojne župne zajednice koje su godinama imale »svoga župnika«, ostale bez njega, kako na kopnu, tako i na otoku. Ali, vjernici nisu ostali bez dijeljenja sakramenata i svega što pripada pastoralnoj skrbi, o čemu vode brigu zaduženi svećenici. Glede Vašeg pitanja o »povlačenju stalnih župnika sa zadarskih otoka«, ističemo - nema, naime, »stalnih župnika« ni na kopnu, ni na otocima. Postoji pastoralni plan i potreba prema kojoj nadbiskup raspoređuje kler u Nadbiskupiji.
I u tom njegovom poslu i zadatku ne miješaju se ni svećenici, ni redovnici, ni vjernici laici, medijski izvjestitelji ni »potpisnici različitih peticija«. Vaša dva posljednja pitanja sugeriraju nešto što ne odgovara istini. Ispada, prema Vašim tvrdnjama i pitanjima, da su zbog nedostatka svećenika samo »otočke župe ostajale bez župnika« te da »kopneni dio Nadbiskupije nije bio solidaran s tim problemom«. A to ne stoji - poručuje nadbiskup u odgovoru u kojemu otvoreno kritizira mještane koji su se obratili medijima.


Marijan: Nije u redu da bez svećenika ostane mjesto koje je dalo 140 svećenika

- Na otocima su župe stare preko tisuću godina, a na kopnu se vrlo lako autom može doći do svakog čovjeka u roku od 15 do 20 minuta na teritoriju cijele nadbiskupije, gdje i ima dosta svećenika i fratara. Međutim, na otocima, primjerice Molat, Iž, Dugi otok ili Vrgada imaju velik problem jer su otočke crkve najpunije, a ljeti je puno ljudi na otoku. Stoga bi za Veli Iž bila trauma da ostane bez svećenika, a to i nije u redu za ovo malo otočko mjesto s 800 godina povijesti i 140 svećenika koje je dalo, kaže Livio Marijan.

 

Kulišić: Gradonačelnik je rekao da će nam pomoći

- U posjetu Velom Ižu bio je gradonačelnik Branko Dukić, pa sam ga upoznao s tom problematikom. Rekao je da će pomoći koliko može, barem da mi organizira sastanak i da mi mještani Velog i Malog Iža odemo kod nadbiskupa kako bismo vidjeli može li uvažiti mišljenje mještana da don Luku ostavi na Ižu, pojašnjava predsjednik MO Veli Iž.

 


Brižić: Naše su župe zakinute

- Mještani su nezadovoljni bez obzira o kojoj župi govorimo, a don Boris Pedić je rastrgan jer je ujedno i kapelan Psihijatrijske bolnice Ugljan, pa možete zamisliti kako to izgleda kada se poklopi više sprovoda, vjenčanja ili krštenja. A o blagdanima, kada imamo procesije, da i ne govorimo koliko je teško, divimo mu se kako sve to uopće uspije uskladiti. Mislim da je i njemu to problem i bojim se da će i sadašnji svećenici na neki način izgubiti motivaciju jer na ovaj način komunikacija između mještana i svećenika dolazi u jedan nesrazmjer.
Nadam se da će Nadbiskupija naći rješenje jer se po tom pitanju mora nešto napraviti. Zadnjih godina svjedoci smo da nam svećenici odlaze, naše su župe zakinute, a druge imaju svećenika, pa apeliram da se to izjednači koliko se može kako bismo svi imali ista prava, kao što imamo i obaveze, apelira načelnik općine Preko.
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)