Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KORONA KRIZA Ministarstvo financija iznajmljivače oslobodile 2. rate paušalnog poreza

25.07.2020. 07:56


Nakon što nam je načelnik Zemunika, Ivica Šarić, kazao kako je njihova općina usljed korona krize iznajmljivače apartmana oslobodila plaćanja svih obveza, u Turističkoj zajednici županije provjerili smo jesu li i druge općine poduzele iste mjere. Naime, zbog pandemije covidom-19 u našoj županiji nije bilo uobičajene predsezone te su se iznajmljivači našli u vrlo teškoj situaciji, osobito oni kojima je najam apartmana jedini izvor prihoda.


Pravilnik o odgodi
Neke su općine stoga odlučile osloboditi ih plaćanja obveza, stoga smo direktoricu TZ županije pitali koje su općine to učinile. No, Mihaela Kadija kaže kako »nemaju informacije o takvim postupanjima na drugim destinacijama«:
– Poznato nam je da je mjerama Vlade RH umanjen iznos godišnjeg paušala turističke pristojbe u 2020. godini za 50 posto, odnosno za cijelu 2020. godinu oslobađanje plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete. Što se poreza tiče, upoznati smo kako je Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, oslobodila iznajmljivače 2. rate paušalnog poreza, a za 1. ratu se mogla zatražiti odgoda prije dospijeća – kaže direktorica TZ-a, Mihaela Kadija.
Naime, Ministarstvo turizma donijelo je Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kojim iznajmljivači plaćaju samo pola iznosa godišnjeg paušala turističke pristojbe u 2020. godini. Proteklih su godina, naravno, plaćali puni iznos paušala za glavne krevete i smještajne jedinice u kampu i kamp-odmorištu, prije svega ovisno o kapacitetu objekta. U okviru ovih mjera za čitavu 2020. godinu oslobođeni su i plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.


Paušali porez
Za nekoliko će se dana znati točna brojka iznajmljivača koji su i u korona krizi ipak imali turista s obzirom da 31. srpnja ističe rok za plaćanja prve rate. No, u Ministarstvu turizma napominju kako obveznici plaćanja paušalog poreza na dohodak sukladno Zakonu o porezu na dohodak, s obzirom na to da se godišnji paušalni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak plaća tromjesečno, mogu nadležnoj poreznoj upravi predati Zahtjev za odgodu plaćanja uslijed posebnih okolnosti.