Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ZAVRŠEN PROJEKT Učenici će na jesen u veću i obnovljenu školu

25.07.2020. 07:51


U srijedu bi trebala biti primopredaja Područne škole na Ploči te bi od jeseni djeca trebala sjesti u veću i obnovljenu školu. Naime, na području Ploče, Dračevca, ali i Sinjoretova, zadnjih se godina povećava broj stanovnika te je bilo potrebno povećati prostorne kapacitete postojeće područne škole, koja inače spada pod OŠ Krune Krstića. Zbog toga se krenulo u adaptaciju škole, koja je u konačnici dobila četiri velike učionice u koje će moći stati svi učenici, a trenutno ih je 56.


– Zahvaljujući ovom proširenju škola će moći raditi u jednoj smjeni. Do sada to nije bilo moguće jer nije bilo dovoljno mjesta, rekao je Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za školstvo u Gradu Zadru.


S njim smo razgovarali o planovima za izgradnje novih školskih objekata te proširenju postojećih. Tako nam je najavio kako bi Zadar kroz sljedećih pet godina trebao dobiti dvije nove škole čime bi se postojeće škole trebale rasteretiti.




O ovome je bilo govora i na posljednjem Gradskom vijeću gdje je gradonačelnik Branko Dukić rekao kako je Nadbiskupija odlučila izgraditi školu na Novom Bokanjcu, zbog čega Gradu ostaje 25 milijuna kuna koje potom mogu uložiti u izgradnju nove škole.
 


Pitanje zemljišta
– Prvo smo krenuli u projekt izgradnje škole na Novom Bokanjcu u dogovoru s Crkvom. Za ovaj projekt bilo je predviđeno ukupno 50 milijuna kuna, od čega smo pola trebali dati mi, a pola Nadbiskupija. Međutim, Nadbiskupija je ipak odlučila da bi oni u cijelosti samostalno ostvarili projekt te da na taj način pomognu zajednici. Morali su tražiti dopuštenje Vatikana, gdje su im rekli kako mogu dobiti kredit za projekt, ali da Crkva mora biti vlasnik zgrade. Mi smo na ovo pristali te će nam Crkva vratiti naš dio novca kojega mi potom možemo uložiti u izgradnju još jedne škole, rekao je zadovoljno Nekić naglasivši kako je ovo svojevrsna božja providnost. Dodao je kako u Gradu nastoje omogućiti građanima mogućnost izbora – dakle moći će upisati djecu u škole kojima je osnivač Grad, u privatnu školu ili u katoličku s pravom javnosti. Slično su postigli, kazao je, i s predškolskim odgojem gdje roditelji imaju mogućnost odabira različitih programa i upisa kod različitih osnivača.


– U svemu ovome neki spekuliraju o pitanju zemljišta koje Grad navodno poklanja nadbiskupiji. Mi prema Zakonu ne možemo nikome pokloniti zemljište. Mi smo to u ovom ugovoru potpuno transparentno naveli kako su stranke suglasne da će se posebnim Ugovorom rješavati pitanje naknade za zemljište od strane Zadarske nadbiskupije, pojasnio je Nekić. Izgradnjom škole na Bokanjcu rasteretit će se OŠ Bartola Kašića, Područnu školu na Bokanjcu koju sad polazi 138 učenika. Jednim dijelom rasteretit će se i OŠ Šimuna Kožičića Benje jer će sjeverni dio grada ići u školu na Bokanjac.


Osvrnuo se i na projekt izgradnje osnovne škole na Crvenim kućama te je rekao kako Grad još od 2009. godine ima idejni projekt kojega treba malo prilagoditi te već mogu pokrenuti u proceduru za dobivanje potrebne dokumentacije.
 


Ishođenje dozvola
– Vrlo brzo krenut ćemo s projektom realizacije škole na Crvenim kućama te moramo prvo tražiti lokacijsku dozvolu, a nakon čega i građevinsku. Vjerujem kako bi, ukoliko sve bude dobro, mogli u najkasnijem roku od pet godina dobiti obje škole, govori optimistično Nekić.


​Upitali smo ga planira li Grad na neki način rasteretiti i zapadni dio grada, odnosno dio Borika, Mocira, Melade, Plovanije, gdje svake godine niče sve veći broj zgrada i doseljava sve veći broj stanovništva. Zbog ove situacije OŠ Šimuna Kožičića Benje "puca" po šavovima te radi u tri smjene, a situacija u OŠ Bartula Kašića, kojoj gravitira Melada, ali i dio Plovanije te Ulice Nikole Tesle, gdje je niknulo preko 10 zgrada, je sve gora.


​ – Za zapadni dio grada imamo u planu izgraditi školu primjerice u Kožinu. Tamo trenutno imamo područnu školu s 97 učenika i to od prvog do osmog razreda. Tamo postoji perspektiva povećanja broja učenika na tom području te bi izgradnjom te škole dodatno rasteretili postojeće škole, pojasnio je Nekić. Dodao je kako je i u redovitoj komunikaciji s ravnateljima kojima je predložio da vide mogu li se pojedine škole dograditi te time dobiti dodatan prostor.


– Naša je želja da sve škole u skorije vrijeme počnu raditi u jednoj smjeni, da sva djeca imaju mogućnost sudjelovanja u izvannastavnim aktivnostima te sportu, kao i razvijanju svojih talenata i darovitosti kroz razne Centre izvrsnosti, zaključio je Nekić.