Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Metafizički novigradski pejzaž u slikarskom okviru

25.07.2021. 09:15


Komadići Novigrada obojenog posebnim i nesvakidanjim stilom mlade novigradske slikarice Dajane Pavasović postavljeni su na izložbi u prostoru informativnog centra Kula Buta u Novigradu.
Dajana, koja dolazi iz malog gradića Novigrad Dalmatinski, a trenutačno živi u Zadru ispričala je kako se razvijala njena ljubav prema umjetnosti i gdje pronalazi inspiraciju.


«Njegujem dijete u sebi«
Naime, samouka je slikarica od 2015., kad prvi put počinje slikati na platnu, akrilnom tehnikom, a riječ je uglavnom o apstraktnoj umjetnosti.
– Još od djetinjstva volim crtati, a sad opet nastavljam i njegujem to dijete koje voli crtati, istraživati, igrati se s bojama i biti spontano, započinje Dajana lijepu slikarsku priču.
Prvu samostalnu izložbu imala je 2015. u prostoru Knjižnice i čitaonice Novigrad pod nazivom »Hypnotizeee Walk«.
– Bilo je predstavljeno 14 slika na platnu, različitih formata, rađene akrilnom tehnikom, crveno-crni ciklus. To su bile početničke boje. Udaljavam se od predmetnih motiva te ostaju samo čiste linije, boje, obrisi, kompozicije. Nastojim skladno komponirati različite geometrijske oblike i simbole, trokute, krugove koji daju dojam beztežinskog stanja na platnu i koji predstavljaju razne varijable zamišljene prirode, govori Dajana i nastavlja da je priroda jedan od njenih glavnih motiva i inspiracija.
Samo priroda, kako tumači, stvara najljepše linije, krugove, trokute, skulpture, lica, a ona je tu kako bi je promatrala, divila joj se i kreirala na svoj način.


Naglasak na markatnoj liniji i koloritu
– Promatram i uočavam detalje, maštam, slikam, ističe Dajana.
I druga samostalna izložba bila je 2018. u prostoru Knjižnice i čitaonice Novigrad, a obuhvaća radove nastale između 2015. i 2018. godine okupljene pod naziv »Mala retrospektiva«.
– Tada sam se udaljila od crveno-crne boje te postepeno uvodim i druge, omiljenu plavu, kao i druge motive. Drugi glavni motiv, velika inspiracija je Novigrad, njegova arhitektura, pejzaž koji pokušavam smjestiti u taj svoj svijet linija, krugova, trokuta te nastaje jedan niz metafizičkih pejzaža gdje je naglasak na markatnoj liniji i koloritu, kazuje Dajana koja se također s dvjema slikama, akril na platnu s motivima Novigrada predstavila na zajedničkoj izložbi HDLU-a Zadar u prostoru Gradske lože.
U tijeku je treća samostalna izložba koja je postavljena u prostoru informativnog centra Kula Buta u Novigradu.
– Izloženo je 14 slika, akril na platnu. Motivi su Novigrad, motivi iz prirode koja ga okružuje, Velebit, more, životinje, zalazak sunca. Izložba je otvorena za posjetitelje do daljnjega. Nije bilo otvaranja zbog epidemiološkh mjera, ali nadam se da ćemo moći održati zajedničko otvaranje ili pak zatvaranje kako bismo se podružili, razmijenili komentare, zajedno razgledali izložbu. Da skupa uživamo i maštamo, zaključuje Dajana.