Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Oči

25.07.2021. 10:00


Claudio Magris u svojoj knjizi eseja ‘Al povijesti nije kraj’, u izdanju Frakture, u prijevodu Ljiljane Avirović, govori:
»Puno je neprijateljstva među nama ljudima, jer se ne gledamo u oči«.
Govori mi odličan pisac kako je čest posjetitelj kazališnih predstava u Zagrebu: »Nakon premijere glumci i publika se okupoljaju u kazališnom predvorju, brzo se počnu grliti kako se ne bi gledali u oči. Ne možeš reći kako je predstava loša pa se grliš i lažes kako je dobra. Nema očiju.«
Ranim jutrom u knjižnicu u Salima ulazi divna žena. Pozdravljam ju i govorim joj kako pišem o očima. Ona mi odgovara: »Ne mogu vas gledati u oči, jer su mi pune suza. Razgalila me je atmosfera. »Draga ženo, divni ste i Vi, i suze i oči. Suze su budući smijehovi. Danas ćete se od srca smijati.« Tako nekako kaže Đubran.
Volim se, kada sam u Zagrebu, voziti tramvajem. Ne daj, Bože, pokušavati drugu osobu pogledati u oči. Oči blude, zvirjaju, ali ne gledaju druge oči. Nema susreta, jer oči su uvertira divnog ljudskog susreta.
U crkvi svete Lucije u Veneciji, u blizini želježničke postaje Santa Lucia, čuva se malešno tijelo ove mile ženice i svetice. Čudesan je Lucijin kip. Jedne, iskopane oči Lucija drži na tanjuru, a druge oči ukrašavaju njezino lice.
Krvnici su mučenici iskopali oči, ali nisu znali kako je Lucija otvorila oči duha.
Pogledajmo u oči danas prvu osobu koju sretnemo. Nastat će susret, oživjet će vam srce, relaksirat će vam se um, a planet Zemlja postat će prelijep.
Ivan Golub o očima:
»Oči
U ime oca i Sina i Duha Svetoga. Amen
Zvijezde sam pogledao prelazeći dvorište.
Sreo mi se pogled s Bogom.
Sad znam zašto vazda
Kad gledam u zvijezde
Vidim Boga.
Zvijezde su Božje oči.
I još nešto.
Sad znam zašto
kad gledam oči
sretnem Boga.
Oči su Božje zvijezde.
Sad znam.
Danas na prvi dan nove 1990. godine
rano o prvoj uri.«