Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sukošan će krasiti spomenik tovaru

25.07.2021. 08:30


U Sukošanu je sve spremno za otkrivanje spomenika tovaru, simbolu dalmatinskih sela i težačkog života. Zajednički je to projekt Općine Sukošan, ovdašnje Turističke zajednice i komunalnog poduzeća Zlatna luka.
– Spomenik, brončanu statuu tovara izradio je zadarski akademski kipar Igor Maštruko, dok radove na postolju i uređenju okoliša izvode djelatnici komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o., kazao je Nikola Milošević Niko, direktor Turističke zajednice Općine Sukošan.


Čovik i tovar, kao prst i nokat
– Čovik i tovar ne tako davno nisu mogli jedan bez drugoga, bili su vezani kao prst i nokat. On je strpljiv, požrtvovan, izdržljiv, poslušan, ali i tvrdoglav jer bi se suprotstavio odluci vlasnika da ga preoptereti teretom, priča Milošević dodajući kako je tovar simbol žilavosti i neuništivosti Dalmacije i života u njoj.
– Osim što je kroz povijest ova pomalo tvrdoglava, ali vrijedna i radišna domaća životinja obilježila život ovdašnjih težaka, ona je itekako zaslužna za promidžbu Sukošana. Upravo je ovo općinsko središte kao primamljiva turistička destinacija postalo prepoznatljivo po spektakularnim utrkama tovara druge nedjelje kolovoza s tradicijom od preko pola stoljeća, a događaj se našao na turističkim kartama diljem Europe, ističe Milošević.
Spektakularnu turističko-promidžbenu manifestaciju Trke tovarov Memorijal kenje Vijole još 1968. godine inicirala je legendarna skupina Sinji galeb koji su trku posvetili prerano preminuloj kenji Vijoli i »pogodili u sridu«. Prvotno se održavala uokolo starog sela: Gornja vrata – Ruševac – Donje more – Rodina – Labudov jaz – Gornja vrata, a danas na tovarećoj pisti od Sportskog centra do Ruševca.


Korona stopirala veliku feštu
– Prije dvije godine održana je spektakularna, jubilarna 50. Noćna trka tovarov Memorijal kenje Vijole. Zbog pandemije korone protekle godine nije održana 51. trka po redu, a neizvjesna je i ove godine koja bi se već tradicionalno trebala održati druge nedjelje u kolovozu, kaže Milošević.
Štoviše, zbog epidemioloških mjera već je dva puta odgođena milenijska fotografija autora Šime Strikomana koja je na posebni, milenijski način trebala najaviti 51. Noćnu trku tovarov Memorijal kenje Vijole, koju je uz podršku Općine Sukošan, Turističke zajednice i komunalnog poduzeća Zlatna luka inicirao novinar Zadarskog lista.
– Umjesto velike fešte u povodu otkrivanja spomenika održat će se skromna svečanost, u nazočnosti 20-ak osoba, članova Sinjeg galeba, nekoliko vlasnika tovara i slavodobitnika. Takva su vremena, zdravlje ljudi je ispred svega, ističe sukošanski načelnik Ante Martinac.




Tovar Putko, model za statuu
»Model« za izradu statue tovaru bio je, poslije kenje Vijole najpoznatiji sukošanski tovar, slavom ovjenčani Putko. Naime, na dosad održanih 50. Noćnih trka tovarov Memorijal kenje Vijole u Sukošanu, najviše, točno 10 titula, osvojio je tovar Putko u vlasništvu Bože Devića koji je s njim osvojio pet, isto kao i šampion Hrvatske Andrija Smolić Smoljo.
– Putko ima urođenu snagu, vještinu i lakoću kaskanja i galopa. Tovar Putko, osim desetostruke pobjede u Sukošanu, suvereni je šampion svijeta na 13. Međunarodnoj trci tovarov održanoj u Tisnome, ali je i šampion Hrvatske, Pirovca i Sv. Filipa i Jakova, nabrojio je Smoljo.
Osim Bože Devića i Andrije Smolića, tovara Putka je jahao i mladi Valentino Peljušić, koji na svojoj farmi u Debeljaku brine od nekoliko tovara.