Biogradske plaže Soline, Bošana i Dražica dobile defibrilatore

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
PRVI U ŽUPANIJI
Na njemu su slike koje navode kako se i što radi, a i sam uređaj objašnjava postupak pa ga može koristiti bilo tko, iako se uvijek na plažama nađe netko tko je medicinske struke, rekao je Matić
Marin GOSPIĆ
Defibrilator na plaži Soline doprinijet će sigurnosti kupača

U Biogradu su prvi u županiji nabavili prijenosne defibrilatore, uređaje za spašavanje koje su postavili na gradskim plažama Soline, Bošana i Dražica te jedan uređaj na rivu ispred Gradske uprave.

Ovom je potezu prethodio, nažalost, nesretni slučaj utapanja maloljetnika na plaži Soline, a tada se i postavilo pitanje zaštite i sigurnosti kupača na svim plažama u Hrvatskoj, tako i u Zadarskoj županiji.

Cijena nije visoka, a može spasiti život

Za četiri prijenosna defibrilatora Gradska uprava izdvojila je 78 tisuća kuna plus PDV, a nekome će možda ovaj uređaj spasiti život do dolaska hitne medicinske pomoći jer je pravovremena reakcija vrlo važna.

Tomislav Matić iz gradske komunalne tvrtke Bošana u Biogradu pokazao nam je prijenosni defibrilator kako bi se i sami uvjerili u jednostavnost njegova korištenja.

- On je podešen na hrvatski jezik, ali može se jezik promijeniti. Na njemu su slike koje navode kako se i što radi, a i sam uređaj objašnjava postupak pa ga može koristiti bilo tko, iako se uvijek na plažama nađe netko tko je medicinske struke, rekao je Matić i dodao kako se nada da nikad neće zatrebati njegova uporaba, ali i kako, ukoliko je potrebno, ovaj uređaj nije na odmet imati u kafićima, na plažama, brodovima, čak i u školama i vrtićima, budući da cijena samog uređaja nije visoka, a njegova namjena spašava ljudske živote.

Za sada defibrilatori stoje u kafićima na plažama, no uskoro će se montirati vani i propisno označiti kako bi u slučaju potrebe bili dostupni odmah.

Dio je to sigurnosti i zaštite kupača posebice na plažama gdje nema spasioca poput plaže Soline. Doduše, zakonska obveza spasilačku službu nalaže isključivo za plaže s plavom zastavom, a u Biogradu su to Dražica i Bošana, no ni one nemaju spasioce.

- Raspisali smo natječaj, tražimo ljude, međutim, nitko se na natječaj nije javio, iako je još otvoren. Imamo opremu za spašavanje na istaknutim mjestima na plažama, rekao je Matić.

Raznovrsni sadržaji

U obilasku pješčane plaže Soline stječe se dojam kako je pogodna za obitelji s malom djecom ili neplivače zbog plićaka na ulasku u more. Doduše, neumoljive gužve na plaži i nemogućnost pronalaska mjesta za ručnik mogu malo pokvariti dojam, ali špica je sezone i gužve su na svim plažama. Hlad borova dodatni je plus jer se mjesto može naći u hladu, naravno ako se na plažu dođe dovoljno rano. Posjetiteljima su na raspolaganju tuševi, kabine za presvlačenje, javni WC, kafići i ugostiteljski objekti s različitom gastro ponudom, sladoledi, štandovi s domaćim voćem i povrćem... Tu je i uređeno dječje igralište, teren za odbojku na pijesku, objekt s video igricama, stolovima za biljar i ostalim zabavnim sadržajima. Tu su i štandovi koji nude artikle za plažu, igračke, stolovi za masažu, market... Na malom području uistinu sadržaja ne nedostaje.

Kada je riječ o morskim radostima, gostima se nudi najam ležaljki, pedalina, vodenih skutera, a tu je i vodeni tobogan što djeci i odraslima predstavlja cjelodnevnu zabavu. Kanti za otpadke uvijek nedostaje kada su velike gužve, no marljivi djelatnici o tome brinu.

Uređivanje i održavanje

- Nastojimo uvijek nešto novo napraviti na plažama. Uređenje plaža vrši se svakodnevno, čišćenje smeća u jutarnjoj, popodnevnoj smjeni i navečer do 23 sata. Sadržaja ima dosta na plaži Soline i na ostalim plažama su manje više isti sadržaji. Prije sezone najčešće se na plaže dovozi novo kamenje ili pijesak gdje je potrebno, mijenja se rasvjeta. Prije godinu dana ovdje u Solinama napravili smo nove zidiće, sitne popravke, nastojimo svake godine postaviti i dodatne rampe za invalide, istaknuo je Matić govoreći o tri najveće gradske plaže u Biogradu.

Osim njih, održavaju i one manje, Kumenat i Slanicu.

- Ima uvijek prigovora, ali to rješavamo i hodu. Trebalo bi uvijek malo više tuševa, dodao je Matić.

O biogradskim plažama brine se osam čistačica, djelatnici u javnim WC-ima koji rade u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni. Ulaz u sve tri plaže je besplatan, izuzev parkinga koji se naplaćuje.

A upravo zbog bogate ponude raznovrsnih sadržaja na ovim je gradskim plažama u ljetnim mjesecima i velika gužva.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)