Slabe šanse za promjenu Ustava po pitanju pobačaja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
ILI REFERENDUM ILI NIŠTA
Nije vjerojatno da će HDZ glasovima svojih zastupnika propustiti u drugu fazu prijedlog da se u Ustav ugradi pravo žene na izbor kada je u pitanju pobačaj. Ako će izostanak HDZ-ove potpore tome biti povod Zeleno-lijevom bloku za prekid pregovora o uređenju referenduma, za očekivati je da bi to učinio i SDP
Patrik MAČEK/PIXSELL/NL
Ilustracija

Nakon što je posljednjeg dana zasjedanja Sabora prije ljetne stanke 80 zastupnika izglasalo oduku o pristupanju ustavnim promjenama, predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je da će se Odbor za Ustav, koji u sljedećem koraku ovog postupka mora izraditi nacrt prijedloga izmjena Ustava, sastati već tijekom ljeta. Predsjednik tog Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ) rekao nam je da je doista moguće da i tijekom kolovoza sazove sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o nacrtu prijedloga, ali da o tome još nije odlučeno. On kaže da gotovo svakodnevno razmišlja o ovome i da je HDZ spreman prihvatiti barem dio ideja opozicije koje se tiču regulative instituta referenduma, tema o kojima se birači ne bi smjeli neposredno izjašnjavati i kvoruma odlučivanja. No, Bošnjaković ponavlja da na ništa izvan tog segmenta HDZ neće pristati.

– Ako će oporba s kojom bismo mi trebali promijeniti Ustav inzistirati u njega uđe i pravo žene na izbor, od svega neće biti ništa. HDZ bi se u tim okolnostima povukao, ucjenjivati se nećemo dati, naglašava Bošnjaković.

SDP po starom

I to je jedan od tri čvrsta politička stava u vezi s procedurom ustavnih promjena. Drugi je onaj desnije orijentirane oporbe, Mosta, Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista, koja je apsolutno protiv bilo kakvog postroženja referendumskih pravila, a s HDZ-om ne pregovara ni Klub HSS-a i Radničke fronte. Glavnina progresivne opozicija je, međutim, još u fazi određenog lutanja, što se očitovalo i u činjenici da su prvo u sklopu Odbora za Ustav podržali odluku o pristupanju ustavnim promjenama, a tri dana kasnije na plenarnoj sjednici Sabora postupili suprotno. Da bi promjena Ustava prošla, nužni su za to glasovi lijevih i centrističkih stranaka. HDZ-ova većina broji sada 76 zastupnika, tu je zatim Hrvoje Zekanović, a ako i tročlani Klub Za pravednu Hrvatsku ustraje u potpori ovim promjenama, nedostaje 21 glas. Njih bi morali dati SDP, Socijaldemokrati i Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka. Najteže je pritom SDP-ovcima, koji se godinama zalažu za ograničavanje referenduma i to s prijedlozima koji su slični ili još restriktivniji nego što je aktualni HDZ-ov. Peđa Grbin, Arsen Bauk i ostali su 2018. tražili da se u Ustavu propišu još viši pragovi za odlučivanje na referendumu, a i kad je riječ o temama o kojima ga se ne bi moglo raspisati uopće nisu bili fleksibilni.

– Mislim da je SDP prije četiri godine bio za još širu zabranu referenduma nego što mi danas predlažemo, rekao nam je jučer Bošnjaković. SDP se 2018. zalagao da se u Ustav ugradi odredba temeljem koje se referendum ne bi moglo organizirati o »smanjivanju temeljnih sloboda i prava građana, poreznom sustavu i proračunu, izvršavanju obveza iz međunarodnih ugovora, pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti te pitanjima koja se odnose na izbore i imenovanja iz nadležnosti Sabora«. Ako to možda i nije strože od onoga što HDZ sada nudi, sigurno nije niti puno blaže. No, SDP nije zadovoljan prijedlogom HDZ-a i zato prije dva tjedna nisu u Saboru niti sudjelovali u glasovanju o njemu. Ali, samo dijelom zbog onoga što u njemu piše, ključna je prepreka za SDP bila to što je HDZ odbio njihov amandman kojim bi se omogućilo da se u nastavku postupka promijene i neki ustavni članci koje se ne odnose na referendum. Konkretno da se pravo na pobačaj izričito zajamči Ustavom. HDZ je, dakle, još jednom jasno kazao da ne dolazi u obzir stavljanje u Ustav tog prava. I nekako bi logično bilo da SDP, ako im je ovo prioritet, odustane od daljnjih pregovora s HDZ-om. Naročito stoga što napadi Mosta na SDP da su saveznici HDZ-a sigurno neće prestati. U SDP-u su, međutim, odlučili da zasad nastavljaju po starom.

Nada u preokret

– Razgovarat ćemo s HDZ-om dok god to bude imalo smisla, s ciljem da se u Ustavu ne mijenjaju isključivo odredbe kojima se definira referendum, rekao nam je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Kao da se u njegovoj stranci nadaju nekom čudu, da u HDZ-u dođe do preokreta i da se Andrej Plenković u konačnici ipak složi s konstitucionalizacijom pobačaja. Takvu mogućnost ne otpisuju niti u Klubu zastupnika zeleno-lijevog bloka. Njihova predsjednica Sandra Benčić poziva se na rezultate anketa po kojima uvjerljiva većina birača HDZ-a podržava pravo na pobačaj. Ali, oni imaju i izlaznu strategiju, u okviru koje će presudno biti glasovanje HDZ-a o oporbenom prijedlogu, koji je također ušao u saborsku proceduru, da se u Ustav uvrsti pravo žene na izbor.

– Mi nismo za to da Ustavni sud dobije ovlasti kojima bi, i prije početka prikupljanja potpisa, mogao zaustaviti praktično svaku referendumsku inicijativu. Naš je uvjet da se to promijeni u HDZ-ovom prijedlogu. No, imamo i drugi uvjet, HDZ bi trebao podržati odluku o pristupanju promjeni Ustava koja se tiče pobačaja. Ako HDZ to odbije i naš prijedlog onemoguće već na prvom koraku, ne dopuštajući otvaranje rasprave o meritumu, stranka će odlučiti što dalje, ali ne znam kako bismo više mogli s njima pregovarati o referendumu kada ne bi bili spremni napraviti niti minimum u vezi postupka ustavnih promjena koji mi želimo pokrenuti, ističe Sandra Benčić.

Nije vjerojatno da će HDZ glasovima svojih zastupnika propustiti u drugu fazu prijedlog da se u Ustav ugradi pravo žene na izbor. Ako će izostanak HDZ-ove potpore tome biti povod Zeleno-lijevom bloku za prekid pregovora o uređenju referenduma, za očekivati je da bi to učinio i SDP. To znači da su, premda je početak bio obećavajući, jako slabe šanse za uspjeh HDZ-ovog prijedloga promjene Ustava.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno