Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svaki zaselak ima svoju plažu

Autor: Velimir Brkić

24.08.2007. 22:00
Svaki zaselak ima svoju plažu


Ražanac, nekada malo ribarsko mjesto, danas privlači turiste i goste ljepotom netaknute prirode, tišinom, kristalnom čistoćom mora te lijepim plažama Puntica i Pisak. Rtina je mjesto dugo nekoliko kilometara pa stoga svaki zaselak ima svoju plažu, koje su raspoređene od uvale Plemići do zaseoka Miletići
Plaže na obalama Velebitskog kanala i Ljubačke uvale u naseljima Ražanac, Ljubački Stanovi, Ljubač, Rtina i Jovići neodoljivo privlače svojom posebnošću koju cijene oni željni mira, tišine i odmora bez velike gužve.
Ražanac i Rtina Navedeno područje odlikuju se, naime, lijepim i prostranim plažama koje predstavljaju najznačajniju atrakciju i najvrjedniji element ražanačke turističke ponude. Dok neki više uživaju u svojoj intimi, skrivajući se od pogleda, na nekoj od brojnih manjih plaža, drugima su baš plaže mjesto gdje vole vidjeti i biti viđeni.Kupači su iznimno zadovoljni čistoćom mora. Unatoč tome, pojedini gosti nisu zadovoljni plažama jer im nedostaju prateći sadržaji, poput tuševa, kabina za presvlačenje i zahoda. Štoviše, tuševi su najtraženiji. Čini se da je problem u novcima, ali i u svijesti naših ljudi. Istovremeno dok na plaži nedostaju WC-i, kante za otpatke, tuševi i ostalo, nedostaje i kanalizacija, a u pojedinim naseljima i voda iz vodovodne slavine. Desetljećima se nije ulagalo u infrastrukturu i sad “preko noći” svi ne mogu odjednom doći ona red.Ražanac, nekada malo ribarsko mjesto, danas privlači turiste i goste ljepotom netaknute prirode, tišinom, kristalnom čistoćom mora, te lijepim plažama Puntica i Pisak. Međutim, kako zaštititi prirodne ljepote koje su u posljednjih nekoliko godina na udaru masovnog turizma i što bolje organizirati i urediti plaže, osigurati potrebnu infrastrukturu i toliko neophodne dodatne sadržaje? Odgovor leži u izradi projekta turističkog prihvatnog kapaciteta, koji će prije svega omogućiti zaštitu i očuvanje prirode, te što ugodniji boravak turistima.Rtina je mjesto dugo nekoliko kilometara, pa stoga svaki zaselak ima svoju plažu, koje su raspoređene od uvale Plemići do zaseoka Miletići.Svjež zrak sa planinskog masiva Velebita, čisto more i nezaboravni zalasci sunca te gostoljubivost glavni su aduti rtinskog turizma. Plaže su sve “nizbrdo”. Do pojedinih, nažalost, treba pustolovina hodanja kroz privatne posjede, vile, apartmane i kampove.U Ljubačkim Stanovima na pješčanoj plaži sparni dan odavao je sliku kao da je turistička sezona za nama. Na uspavanoj ljepotici tek nekoliko parkiranih automobila stranih registarskih oznaka i kupača u plićaku Ljubačke vale. Dakako i plakat na kafe baru Tramontana koji ove srijede za blagdan Sv. Ivana Glavosjeka poziva na ludi provod, beach party.
Velebit i more Ljubač je dobar izbor za ljubitelje pješčanih plaža i prave seoske idile uz dobru ponudu domaće spize i morskih specijaliteta. Plaža je idealna za obiteljski odmor, picigin i odbojku na pijesku. No, mjesto gdje bi se mogle podignuti mreže za odbojku na jednom dijelu obale, služi za parkiranje automobila. Ljubač ima fluidnu, mističnu ljepotu ali još uvijek nedovoljno iskorištenu za istinski turistički bum. Prvi su korak toliko neophodni dodatni sadržaji.Jovići su posebna priča, tek se stidljivo hvataju u koštac s turizmom. Plaža Radanovca nalazi se oko 1.700 metara od državne ceste Posedarje-Pag koja ovo naselje nemilosrdno presijeca na dva dijela. A dolje nizbrdo je pravi raj na zemlji. Zbog sklada netaknute prirode trebaju, kažu pojedini mještani, tek neznatni zahvati, 30-ak i više metara od obale uređeni platoi za sunčanje i puteljci kroz oštri kamenjar do kristalno čistog mora. Dakako i WC-i i tuševi kad iduće godine i ovo naselje dobije vodu iz vodovodnih slavina. Međutim, pojedini mještani su i (ne)opravdano ljubomorni na ovu prirodnu ljepotu. Htjeli bi da pišemo kako uz plažu “krstare” morski psi, a sve u cilju očuvanja ove bogodane intime na kamenitoj obali Velebitskog kanala i sprječavanja dolaska većeg broja kupača.Vidljiv je osjećaj u naseljima ražanačkog kraja da domaćini ne gledaju turiste kao građane trećeg reda, već ih poštuju i prihvaćaju kao prijatelje. Ražancu i njegovim naseljima još nedostaje popratna infrastruktura koja bi ovoj sklad kamena i mora samo istaknula i promovirala u jedan istančaniji, drugačiji oblik turizma, suprotan onom masovnom, koji će, ako je suditi po turističkim trendovima, u budućnosti samo dobivati na važnosti. Jer hoteli i restorani se mogu svagdje izgraditi, no ne mogu se ponovno “izgraditi” kameni Velebit i prekrasne, čiste plaže koje su legle podno njega.