Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Balić: Četvrto mjesto je uspjeh

Autor: Ivan Volarić

24.08.2008. 22:00
Balić: Četvrto mjesto je uspjeh

Foto: AP



Opet smo pali u zadnjih deset minuta. Očito je da su pali su oni igrači koji nisu odradili cijele pripreme, koji su imali problema s ozljedama – kaže Balić
Ivano Balić povukao je koliko je mogao. Kao  i protiv Francuza, u pojedinim  trenucima utakmice sa Španjolcima nije imao adekvatnu  potporu suigrača u vanjskoj  liniji. U prvom poluvremenu je  razigrao pivota, u nastavku su  se razigrali i vanjski pucači, ali  onda kada je bilo prekasno.
– Nedostajalo je našoj igri  svega pomalo, ali nisu ni Španjolci bili ništa bolji – govorio  je Balić nakon utakmice.
– Utakmica se mogla okrenuti na jednu i na drugu stranu. Opet smo pali u zadnjih  deset minuta.
I protiv Francuza se dogodilo isto. Hrvatska je bila ne  egalu do posljednjih 10-15 minuta i onda je netko “ugasio  svjetlo”. Zašto se to događa?
– Ne znam. Očito je da su  pali su oni igrači koji nisu  odradili cijele pripreme, koji  su imali problema s ozljedama.
Hrvatska javnost to će teško   prihvatiti kao čvrsti argument  za neosvajanje medalje. Uostalom, medalju su najavljivali  i svi u redovima hrvatske rukometne reprezentacije.
– Mi smo jedna od četiri-pet  najboljih reprezentacija i imamo se pravo nadati medalji.  Uvijek idemo po medalju.  Svatko ima pravo biti razočaran i svatko ima pravo na  svoje mišljenje – kaže Balić.
Ostali u vrhu
U prijevodu, četvrto mjesto  javnost gladna visokih rezultatskih dostignuća ipak treba  tretirati kao uspjeh.
– Je uspjeh, a zašto nije.  Ostali smo u vrhu. I mi sami  bismo najviše voljeli da je da je  bilo drugačije. Jesmo li bili  nabrijani? Bili smo nabrijani,  ne možeš biti ne nabrijan kada  igraš utakmice za medalju.  Ima dana kada ne ide. 
Pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom je Svjetsko prvenstvo.
– Najvažnije je da konačno  jedne pripreme odradimo zajedno, bez ozljeda. A to nam  se nije poklopilo još od Svjetskog prvenstva u Portugalu –  zaključio je Ivano Balić.
Nakon utakmice igrači nisu  djelovali toliko tužno ili razočarano koliko nemoćno.  Nitko zapravo nije dao konkretan odgovor zbog čega je  Hrvatska prokockala dvije  prilike za osvajanje olimpijske medalje.
– Ne znam što bih rekao, žao  mi je što sam… – kazao je  Dominiković i sa suznim očima krenuo u svlačionicu.
Nije smogao snage reći nešto više i dovršiti rečenicu. Blaž  Lacković je bio puno smireniji.
– Imali smo dobar rezultat  na poluvremenu, ali nismo to  iskoristili. Ne znam zašto.  Željeli smo uzeti broncu, ali  bilo je previše pogrešaka. Nekoliko lopti su nam presjekli  nakon čega smo primili nekoliko lakih golova. Utakmice  za treće mjesto su posebne  tekme, ova  je otišla na njihovu  stranu –  kazao je Lacković.
Bez obrane
Domagoj Duvnjak je mogao  biti junak, ali nije ispao jedini  tragičar. Bez obzira na nekoliko olako darovanih lopti.
– Primili smo 22 gola u drugom poluvremenu, što je previše za cijelu utakmicu, a kamo  li za jedno poluvrijeme. Na dva  razlike sam prodao dvije lopte,  žao mi je. Narušena kemija u  ekipi? Ne bih se složio, igrali  smo dobro prvi dio turnira i  protiv Francuske, dobili smo  Dance u četvrtfinalu. Utakmica s Francuskom očito nas je  ispraznila – rekao je Duvnjak.
I Igor Vori misli slično iako  je to rekao drugim riječima.
– Prvo poluvrijeme smo odigrali fenomenalno, trebali smo  se odlijepiti nakon deset minuta, ali nismo uspjeli. Ne  znam koji je razlog zašto smo  pukli, zašto nismo igrali obranu. Ova momčad je znala odigrati utakmice s manje primljenih golova nego u drugom poluvremenu ove utakmice – podsjetio je Vori.


Sedmorka turnira bez Hrvata
Nakon dugo vremena u najboljoj sedmorki turnira nema  Hrvata. Većinu mjesta zauzeli su finalisti, Francuzi su dali  najboljeg vratara (Omeyer), pivota (B. Gille) i lijevog vanjskog  (Narcisse), a Islanđani lijevo krilo (G. V. Sigurdsson), srednjeg vanjskog (Gudjonsson) i desnog vanjskog (Stefansson). Brončani Španjolci su u idealnu sedmorku ugurali tek  desno krilo – Rocasa.
Francuska je prvi put u svojoj povijesti stigla do olimpijskog  zlata u finalu koje nije donijelo previše neizvjesnosti. Sve je  bilo jasno do odmora, u nastavku su Francuzi samo održavali  prednost. Hrvatskim rukometašima ostaje utjeha da su  izgubili od olimpijskih pobjednika.


HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 29:35
PEKING – National Indoor stadium. Gledatelja 8.000.  Suci: Din i Dinu (Rumunjska).
HRVATSKA: Losert, Sulić, Balić 2, Duvnjak 7 (5), Lacković 2, Vori 2, Dominković, Džomba 1 (1), Horvat 4,  Vuković 1, Šprem 4, Metličić 4, Valčić 2, Alilović.
ŠPANJOLSKA: Hombrados, A. Entrerrios 5, Rocas 1 (1),  R. Entrerrios, Garabaya 1, Prieto 7, Belaustegui 4, Lozano  1, Davis 1, Barrufet, Garcia 7 (1), Romero 5, Malmagro,  Tomas 3.
Sedmerci: Hrvatska 8 (6), Španjolska 3 (2). Isključenja:  Hrvatska 8 minuta, Španjolska 10 minuta.