Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Bilosnić u izboru pjesništva 20. stoljeća

Autor: Fabijan Lovrić

24.08.2008. 22:00
Bilosnić u izboru pjesništva 20. stoljeća


Sama činjenica da je u izboru hrvatskog pjesništva 20. stoljeća, uz zasebne pjesničke zbirke autora kao što su Matoš, Ujević, Krleža, Domjanić, Kranjčević, Tresić-Pavičić, Begović, Tadijanović, Krklec, Galović, Ivan Goran Kovačić, Vesna Parun, Črnja, Kaštelan, uvrštene i pjesme Tomislava Marijana Bilosnića, dovoljno govori ne samo o bogatom već i o značajnom pjesničkom opusu ovog autora
U drugom kolu knjižnice ‘Carmen Croaticum 1 – 100’ (Hrvatsko pjesništvo XX. Stoljeća), kao 23. knjiga tiskana je knjiga «Kucano srebro» Tomislava Marijana Bilosnića polivalentnog umjetnika, «jednog od najplodnijih i najraznorodnijih hrvatskih književnika uopće, autora koji ne pripada ni jednoj pjesničkoj grupaciji ili časopisnoj poetici», kako stoji u predgovoru ovog izdanja. Riječ je o izboru pjesama iz cjelokupnog Bilosnićevog pjesničkog opusa, koji je priredila i uz koji je pogovor napisala književna kritičarka Sanja Knežević, dok se kao urednici potpisuju književnici i književni teoretičari Branimir Bošnjak i Katica Čorkalo Jemrić, uz koje su u uredničkom vijeću još i akademici Stjepan Damjanović, Krešimir Nemec, Miroslav Šicel i Mirko Tomasović. Kao izdavač ove biblioteke koja donosi najbolje što je u hrvatskoj lirici napisano tijekom 20. stoljeća , potpisuje se «Riječ» d.o.o. iz Vinkovaca, čiji je producent Martin Grgurovac.
 Sama činjenica da je u izboru hrvatskog pjesništva 20. stoljeća, uz zasebne pjesničke zbirke autora kao što su Matoš, Ujević, Krleža, Domjanić, Kranjčević, Tresić-Pavičić, Begović, Tadijanović, Krklec, Galović, Ivan Goran Kovačić, Vesna Parun, Črnja, Kaštelan, uvrštene i pjesme Tomislava Marijana Bilosnića, dovoljno govori ne samo o bogatom već i o značajnom pjesničkom opusu ovog autora. U izbor njegovih pjesama pod zajedničkom naslovom «Kucano srebro» ušle su pjesme iz zbirko «Koji jedu ribe (1975.), «Pred zavjesama (1974.), «Apsolutni labudopjev» (1976.), «I društvo koje ostaje» (1977.), «Približavanje ptica» (1980.), «Krilati kozorog, ili ponoćne prijateljice» (1984.), «Čelo za metak» (1984.), «Ljubavnici iz Aleksandrije» (1986.), «Rika jelena» (1988.), «Znaci za uzbunu» (1993), «Vila Velebita» (1993.), «Štit(i) slovo hrvatsko» (1994.), «Krik» (2001.), «Tigar» (2004.), «Metamorfoze» (2004.), «Velebit» (2004.), i «Ogrlica» (2006.). Uz predgovor, pogovor, biografiju autora i njegova glavna izdanja pjesama, te važniju literaturu o TMB-u, knjiga je bogato ilustrirana i fotografijama T. M. Bilosnića iz raznih razdoblja njegovoga života, te njegovim crtežom i pjesmom u rukopisu.
Kao što stoji u predgovoru S. Knežević, kad je o Bilosniću riječ, «riječ je o jednom od najraznolikijih poetskih opusa stvorenih u suvremenoj hrvatskoj književnosti, a u oslikavanju njegova poetskoga karaktera znakovitim držim činjenicu da je u postmodernističkom vremenu nesklonu poeziji prije svega ostao pjesnik arhetipskih tema Mediterana. Svakako mu pripada mjesto među najzanimljivijim pjesničkim figurama posljednjih desetljeća 20. stoljeća, dok je njegov «Tigar» skočio u novo tisućljeće i stoljeće na metafizičkoj razini novoga svijeta, i preskočivši globalističke i ine pomodne klopke osvojio sam vrhunce hrvatske lirike».