Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Doviđenja Peking, dobar dan London

Autor: Z L

24.08.2008. 22:00
Doviđenja Peking, dobar dan London

Foto: AP



Kroz ove OI svijet je više doznao o Kini, a Kina je upoznala svijet. Pozivam vas da se ponovno okupimo za četiri godine u Londonu – kaže Jacques Rogge
Nakon 19 dana natjecanja, jučer su na pekinškom Nacionalnom olimpijskom stadionu nazvanom Ptičje gnjezdo velikim vatrometom zatvorene XXIX. ljetne Olimpijske igre. Devetnaest dana sportaši su svojim izvedbama oduševljavali publiku na borilištima, kao i gledatelje pred malim ekranima. Revni Kinezi i na zatvaranju su pružili pravi spektakl, mješavinu koreografije isplanirane do najsitnijih detalja i neizostavnog vatrometa. Hrvatsku zastavu na ceremoniji svečanog zatvaranja nosila je stolnotenisačica Tamara Boroš. Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge u tradicionalnom obraćanju nazvao je Igre u Pekingu izvanrednima.
– Zahvaljujem narodu Kine, odličnim volonterima i Organizacijskom odboru Igara. Kroz ove OI svijet je više doznao o Kini, a Kina je upoznala svijet. Pozivam vas da se ponovno okupimo za četiri godine u Londonu – rekao je Rogge.
U ceremoniji zatvaranja sudjelovali su tenor Placido Domingo i Jimmy Page, gitarist legendarnih Led Zeppelina. Prava erupcija oduševljenja nastala je kada je na krovu “double-decker” autobusa osvanuo David Beckham. Engleski nogometni reprezentativac započeo je odbrojavanje do sljedećih Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu simboličnim udaranjem lopte. Zastava Olimpijskih igara predana je gradonačelniku Londona Borisu Johnsonu. Inače, na Igrama u Pekingu nastupile su rekordne 204 zemlje čije je boje branilo 10.500 sportaša koji su se nadmetali u 28 sportova i 302 discipline. Natjecanja su se održavala na 31 borilištu u sedam kineskih gradova, a 70.000 volontera i 210.000 ljudi brinulo se za sigurnost sudionika i gledatelja. Točno u 15.25 sati po srednjoeuropskom vremenu ugašen je olimpijski plamen čime su simbolično zatvorene Igre u Pekingu.