Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Poskok ugrizao psa u središtu grada

Autor:

24.08.2008. 22:00
Poskok ugrizao psa u središtu grada

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zvala sam u Nasade da ih upozorim na pojavu zmije. Tamošnja djelatnica mi je bahato odgovorila da zmija ima svugdje, na Bilom brigu pa i u centru grada te da oni planiraju doći kod nas kada budu imali vremena, ogorčeno kaže Mirjana Babić – Šantak
Smrtonosni poskok ugrizao je njemačku boksericu Koru dok se nalazila ispred kuće u kojoj živi njena vlasnica Mirjana Babić – Šantak u Ulici Miroslava Krleže. Da je kujicu u centru grada, u Maraskinom parku, ugrizla najopasnija zmija otrovnica na ovom području, njenoj vlasnici potvrdili su u Veterinarskoj stanici Zadar na Bokanjcu.
– Pustila sam psa ispred kuće da se istrči. Navečer sam vidjela da joj je šapa počela naticati, ali nisam obraća pozornost na to jer sam mislila kako se radi o ubodu ose. Sutradan ujutro šapa je cijela natekla i bile su vidljive dvije krvave točke. Veterinar mi je rekao kako se radi o ugrizu poskoka te kako je pitanje hoće li pas preživjeti, priča Mirjana Babić – Šantak.
Glavni problem u cijeloj priči je što se prostor gdje je ugrizen pas nalazi u okruženju kuća gdje žive obitelji s malom djecom. Na njemu se djeca tijekom dana igraju ne sluteći kako im iz neuređenog žbunja prijeti opasnost od najopasnije i najsmrtonosnije europske otrovnice. Što bi bilo da je zmija umjesto kujice Kore ugrizla neko dijete predškolskog uzrasta, pitaju se zadnja dva dana svi u Ulici Miroslava Krleže, koji su čuli za napad poskoka.
– Mi stanari smo više puta zvali u Nasade d.o.o. i tražili da urede okoliš oko kuće, točnije da uklone juku gdje se najvjerojatnije i nalazi leglo otrovnica. Tu se znaju naći i uginule mačke, narkomanske igle, pivske boce. I jučer sam zvala u Nasade da ih upozorim na pojavu zmije. Tamošnja djelatnica mi je bahato odgovorila da zmija ima svugdje, na Bilom brigu pa i u centru grada te da oni planiraju doći kod nas kad budu imali vremena. Nakon toga sam se odlučila obratiti novinarima, ogorčeno kaže Mirjana Babić – Šantak.
Njenu bojazan dijele i njeni susjedi, osobito oni koji žive u prizemlju dvokatnice. Ljeti ljudi često drže vrata i prozore otvorena pa ih je strah da im zmija ne uđe u kuću i uzrokuje nečiju smrt. Jedna od njih je Neda Buturić, nepokretna starica koja veći dio dana provodi sama i koja svojim slabim glasom ne bi mogla pozvati u pomoć u slučaju ugriza zmije.
– Neka me još samo ugrize zmija pa mogu Bogu ići, kaže nam Neda Buturić.
Podsjetimo kako su zmije otrovnice ugrizle šest osoba na području Zadarske županije tijekom ovoga ljeta. Zadnja žrtva bio je Pridražanin Nenad Čulina (42) kojeg je poskok ugrizao dva puta dok je čistio očev bunar.


Općeprisutna opasnost od otrovnica
Na opasnost od poskoka upozoravaju i stanovnici drugih dijelova grada; Bilog briga, Sinjoretova, Ploča… U predgrađima zmije većinom pronalaze skloništa u razrušenim kućama.
Opasnost prijeti i s neuređenih privatnih parcela. Na njima gusta drača i nepokošena trava skrivaju legla zmija, pa i otrovnica, te postoji stalna prijetnja da one napuste svoja skloništa i dogmižu do obiteljskih okućnica. Nakon toga su mogući svakakvi scenariji s najgorim mogućim posljedicama.