Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pri kraju vanjski radovi na uređaju

Autor:

24.08.2008. 22:00
Pri kraju vanjski radovi na uređaju

Foto: Filip BRALA



Vanjski radovi su pri kraju, a trenutačni vanjski izgled uređaja prikazuje njegovo stvarno obličje, odnosno izvana se više ništa osim fasade neće mijenjati. Sada su u planu unutarnji, “finiji” radovi koji se odnose na popločavanje, pregrađivanje, dovođenje struje, kaže Peronja
Zadarski dio projekta Jadran, koji se odnosi na zaštitu obale od onečišćenja, odnosno konstruiranje uređaja za pročišćivanje otpadnih voda Centar, teče prema predviđenom planu, a konačni obrisi vanjskog dijela samog uređaja već su vidljivi.
Unutarnji radovi
Podsjetimo, naime, kako je nakon nužnih uvodnih radova poput postavljanja kopnenog i potapanja podmorskog ispusta te prespajanja retencijskog bazena na Bulevaru na sustav Centar, prije gotovo pola godine započela i izgradnja samog uređaja Centar. Lokacija na kojoj gradnja ovog uređaja još uvijek traje nalazi se kod Gradskog groblja i to uz potok Ričinu, točnije između Ulice Franka Lisice i Zagrebačke ulice, a čijim će završetkom Zadar uskoro dobiti vrhunske pročišćivače otpadnih voda, kakvih nema ni u jednom gradu na Jadranu, a niti u susjednim državama.
Prije samog početka izgradnje istaknuto je kako bi radovi na samom uređaju, čija je vrijednost 70 milijuna kuna, trebali biti završeni do 31. ožujka 2009. godine, a u razgovoru s Grgom Peronjom, direktorom zadarske Odvodnje d.o.o., saznajemo kako se svi radovi odvijaju u predviđenom roku.
– Svi radovi teku prema planu i za sada nije bilo nikakvih problema. Takozvani grubi, vanjski radovi su pri kraju, a trenutačni vanjski izgled uređaja prikazuje njegovo stvarno obličje, odnosno izvana se više ništa, osim fasade neće mijenjati. Sada su u planu unutarnji, “finiji” radovi, koji se odnose na popločavanje, pregrađivanje, dovođenje struje i slično, kazao je Peronja, napomenuvši kako je oprema za unutarnje uređenje već počela stizati, a intenzivnije uređenje unutarnjeg dijela kolektora planirano je za rujan.
Veliki korak naprijed
Peronja je također istaknuo kako su za sada sigurni da će, kako je i prvotno bilo planirano, do kraja godine sve biti spremno za probni rad, te da će već s početkom travnja započeti s radom.
Važno je istaknuti kako sama činjenica da je za završetak ovog uređaja potreban period od godinu dana kazuje koliko je ovo golemi korak za Odvodnju i za Zadar te koliko je njegovo odvijanje bez komplikacija, zapravo veliki uspjeh.
Naime, podmorski ispust pročišćenih otpadnih voda grada Zadra, odnosno podmorski ispust sustava odvodnje Centar, dio je cjelovitog sustava gradske javne odvodnje čime će potrebe Zadra biti zadovoljene za idućih stotinjak godina.
– Mi smo prezadovoljni do sada učinjenim poslom. Zaista nema nikakvih problema niti bilo kakvog razloga za brigu, a činjenica da je riječ o “zalogaju” velikom i za Europu, čini nas još zadovoljnijima, kazao je Peronja.
Poznato je kako se radi o izgradnji cijele grupe objekata unutar jedne parcele, odnosno pogonu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, čiji je kapacitet dovoljan za više od 200 tisuća stanovnika, a s kojim su pod kontrolom svi podmorski ispusti u gradu Zadru, što znači da Zadar nedvojbeno može stati uz bok najrazvijenijim europskim gradovima.
Podsjetimo, naime, kako su cijevi za podmorski ispust koje su doplovile iz Norveške, vrijedne 8,5 milijuna kuna, spomenuto potapanje cijevi koštalo je ukupno 30 milijuna kuna što, uz također spomenutu vrijednost samog uređaja za pročišćavanje Centar, daje ukupan iznos zadarskog dijela projekta Jadran od gotovo 110 milijuna kuna.