Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zbog srebra ne treba plakati

Autor: Kristian Sirotich

24.08.2008. 22:00
Zbog srebra ne treba plakati

Foto: AP



Definitivno nisam od Hellebaut očekivao da može preskočiti 205 centimetara. Očekivao sam to od Čičerove, i nijedne više. Zbog toga ne bi trebalo plakati jer je 205 centimetara skok kojim nitko nikad u povijesti atletike nije bio drugi na EP-u, SP-u ili Olimpijadi. No uvijek nekako Blanka mora pomicati te rekorde – kaže Marinović
Blanka Vlašić otputovala je iz Pekinga s olimpijskim srebrom. Najbolja hrvatska atletičarka bila je predodređena za zlatno odličje, do Pekinga je ostvarila 34 pobjede u nizu, pritom je gotovo u svakom nastupu preskakala letvicu na visini od 200 centimetara ili više. Od vremena Bugarke Štefke Kostadinove, još uvijek aktualne svjetske rekorderke (209 cm), atletski svijet nije vidio takvu dominaciju u ženskom skoku uvis, ali sve to nije bilo dovoljno da Blanka osvoji olimpijsko zlato nakon što je u Osaki prošle godine osvojila svjetsku krunu.
Nepravda? Možda bi se i tako moglo reći budući da je Blanka i u Pekingu pokazala svoju kvalitetu preskočivši 205 centimetara. No bilo bi to nepravedno prema olimpijskoj pobjednici Tiji Hellebaut, koja je iskoristila mali trenutak Blankine nepažnje i iz prvog pokušaja preskočila 205 centimetara. U pravo vrijeme i na pravom mjestu uspjela je ostvariti skok karijere i zasluženo pobijediti hrvatsku sportsku heroinu.
– Iako će ovo sada zvučiti nestvarno i neobjektivno, zaista sam iskreno sretan što je Blanka u ovakvim okolnostima skočila 205 centimetara. Bila je druga, ali samo zbog toga što je tih 205 centimetara preskočila iz drugoga pokušaja. Za razliku od Tie Hellebaut, koja je to napravila iz prvog pokušaja – započeo je Bojan Marinović, trener Blanke Vlašić, koja je već jučer u poslijepodnevnim satima napustila Peking.
– Sretan sam zato što se četiri godine govori o ovom nastupu, a kada četiri godine ugurate u dva sata i pritom ste apsolutni favorit, onda to stvarno nije lako ostvariti. Na kraju je ispalo srebro, što je isto tako fantastičan uspjeh.
Vis najjača disciplina
Nepobitna je činjenica da je srebrna olimpijska medalja uspjeh, kao što je nepobitna činjenica da se Blanka olimpijskom srebru još neko vrijeme neće moći radovati. Svaki put kada bude pogledala medalju sjetit će se da je poražena od djevojke koja je do Pekinga u karijeri samo jednom na otvorenom preskočila 203 centimetara, koja je još samo četiri puta na mjerodavnim natjecanjima ili najvećim mitinzima preskočila 200 centimetara i koja je ove sezone samo jednom preskočila 200 centimetara. Zaista deprimirajuće.
– Što se tu može? To je samo dokaz koliko je atletika jaka i zbog čega je ženski vis u posljednjih šest godina od Svjetske atletske federacije proglašavan za najjaču tehničku disciplinu i jednu od najjačih disciplina uopće. Osim toga, to je i razlog zbog čega je ženski vis već tri godine uzastopno u programu Zlatne lige – objasnio je Marinović, koji ipak nikada ne bi tipovao na Hellebaut, visašicu koja je u stanju skokove nizati nevjerojatnim oscilacijama.
Jednom je njezin pokušaj na granici početnice, već u drugom pokušaju izgleda nepobjedivo. Tako je bilo i u finalu Olimpijskih igara.
– Definitivno nisam od Hellebaut očekivao da može preskočiti 205 centimetara. Očekivao sam to od Ane Čičerove, i nijedne više. Ali to je draž sporta. Zaista zbog toga ne bi trebalo plakati jer je 205 centimetara skok kojim nitko nikada u povijesti atletike nije bio drugi na Europskom i Svjetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama. No uvijek nekako Blanka mora pomicati te rekorde.
Blanka sazrela
Jedan od razloga poraza mogao bi biti i broj natjecanja. Blanka je visašica s uvjerljivo najviše nastupa ove sezone, za razliku od svojih konkurentica, koje su se tek tu i tamo pojavljivale. No Joško Vlašić i Bojan Marinović smatraju da program priprema za Peking niti sada ne bi mijenjali, da bi i sada napravili sve kao što su i napravili.
– Svi govore da je Blanka imala previše nastupa, ali posljednji nastup je imala prije više od mjesec dana. Osim toga, Blanka nije u stanju na treningu tako puno skakati, ona kroz natjecanja lovi formu i u tome nije jedina. Blanki treba puno natjecanja, ali nismo mi u Peking došli direktno s nekog mitinga.
Za kraj je ostala samo jedna dvojba. Je li ovaj poraz mogao na Blanku Vlašić utjecati demotivirajuće, hoće li se nakon njega i dalje zadržati na razini na kojoj je bila i do sada ili će morati proći neko vrijeme da najbolja hrvatska atletičarka i aktualna svjetska prvakinja pronađe nove motive.
– Ne vjerujem da ovaj poraz može demotivirajuće djelovati na Blanku, vidio sam kako se ponašala nakon natjecanja, vidim i sada u kakvom je stanju. A to sve zbog toga što je uspjela preskočiti 205 centimetara. Da je Blanka preskočila 199 centimetara i bila druga, to ne bi bilo lijepo. No ovako,  malo toga može si predbaciti. Vidima ja po njoj. Pričali smo dosta dugo, nije klonula. To je također velika stvar, to je još jedan dokaz da je Blanka sazrela kao vrhunska sportašica i kao osoba – zaključio je Bojan Marinović.
 


Suci prema pravilima
Možda bi se nešto promijenilo da su suci prihvatili Blankin zahtjev da  preostala dva pokušaja na 205 prebaci na 207 centimetara. To se nije  dogodilo iako je Bojan Marinović tražio od nje da prijavi veću visinu. Blanka  jednostavno nije stigla navrijeme to učiniti. Je li  pogriješila i prekasno  krenula prema sucima? O tome u njezinu taboru uopće ne žele razmišljati.
– Pokazao sam joj da propusti i krenula je prijaviti, ali je već počelo teći  vrijeme. Zakasnila je, ali tu ne vidimo ništa sporno. Suci su postupili prema  pravilima. Nekoliko sekundi nakon što jedan preskoči, odmah počinje teći  vrijeme drugome. Sada je glupo to govoriti, ali ja znam da je s onih  preskočenih 205 centimetara Blanka imala visinu za 207. No kasnije to nije  uspjela dokazati. Možda i zbog toga što je predugo čekala između skokova.  Izmorila se čekajući. Bolje bi bilo da je stigla propustiti – smatra  Marinović.


Blanka: Kockica je pala na krivi broj
– Sad kad su se dojmovi slegli ne mogu biti nezadovoljna što sam osvojila  srebrnu medalju – rekla je Blanka Vlašić dan nakon olimpijskoga finala u  kojemu je doživjela prvi poraz nakon 34 uzastopne pobjede. Belgijka Tia  Hellebaut prekinula je Blankin niz, iako je najbolja hrvatska atletičarka  uspjela preskočiti 205 centimetara.
– Na moju žalost ,kockica je pala na krivi broj, ali mislim da svejedno  nemam pravo biti nezadovoljna. Istina je da sam željela zlato, dokazala sam  da sam spremna, čak sam i skočila onoliko koliko je bilo potrebno za zlato.  No iz krivog pokušaja. To je sport. Odlazim kući uzdignute glave, na kraju  mislim da su se u Pekingu ipak dogodile lijepe stvari. Ne samo za mene već  i za Hrvatsku. Ipak smo mi mala zemlja i svaka je olimpijska medalja, ali baš  svaka, velika kao kuća. Voljela  bih da sam uspjela preskočiti 205  centimetara iz prvoga pokušaja i sve bi bilo riješeno. No takav je ženski vis,  teško je imati čistu listu, a moja je lista bila gotovo savršena. Čak sam i sama  sebe iznenadila kako sam skakala. To sada više i nije bitno – govorila je  Blanka koju prvo sljedeće natjecanje očekuje već ovoga petka u Zürichu. Na  mitingu “Weltklasse” bit će poznato je li najbolja hrvatska atletičarka uspjela  zadržati mir, odnosno je li ju nastup u Pekingu psihički pogodio.
– Ovaj poraz može mi samo donijeti još više motivacije za sve iduće  nastupe. Bit će još velikih natjecanja, bit će još olimpijskih igara. Nisam ja  još niti blizu odustajanja – zaključila je Blanka.




Doček u srijedu na rivi
Poglavarstvo Grada Splita u srijedu u 20 sati organizira doček za Blanku  Vlašić na splitskoj rivi. Tako će Splićani imati priliku pozdraviti svoju  olimpijsku junakinju koja je još jednom potvrdila svjetsku vrijednost u skoku  uvis. Bit će održan i koncert na kojem će nastupiti mnogi poznati pjevači,  Goran Karan, Marijan Ban, Neno Belan, Luka i Alen Nižetić, klapa Šufit, KUD  Jedinstvo…