Policajac Šestan i vozač Madunić oslobođeni krivnje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
mito_sestan
Filip BRALA
Ivica Šestan s osmjehom na licu napustio je sudsku zgradu

Ivica Šestan, 35-godišnji policajac zadarske postaje Prometne policije kojeg se sumnjičilo za primanje 20 eura mita i Ivan Madunić (42), vozač kamiona osumnjičen zbog davanja mita, jučer su na Županijskom sudu u Zadru oslobođeni krivnje.

Tijekom jučerašnje glavne rasprave iznesene su završne riječi, te je USKOK-ova zamjenica Natalija Perković u jednom je dijelu izmijenila optužnicu. No, kako je u obrazloženju presude kratko prokomentirao predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić izmijenjenim opisom optužnice nije se dokazala krivnja dvojca Šestan-Madunić. 

- Provedenim dokazima nisu nedvojbeno utvrđene činjenice koje bi ukazivale na počinjenje kaznenog djela na način kako se to osumnjičenima USKOK-ovom optužnicom stavljalo na teret, rekao je Babić nakon što je dvojac oslobodio svake krivnje za primanje i davanje mita kao i svih sudskih troškova.

Nije bilo motiva za mito

Pojasnio je kako je Sudsko vijeće prihvatilo obrane okrivljenika kao vjerodostojne, a osim toga napomenuo je kako je tijekom dokaznog postupka utvrđeno kako je postojala samo sumnja da je Madunić počinio prometni prekršaj radi kojeg su se policajci zaustavili pored njega na svom putu prema Bilom brigu gdje su išli na hitnu intervenciju. S obzirom na to da prekršaj nije počinjen, zaključilo je Vijeće, nije postojao ni motiv za davanje mita. U prilog obrani išla je i činjenica da je Maduniću "legla" samo jedna guma, što ne bi bio slučaj da je u pitanju preopterećenost. Tada bi mu, naime, "legle" obje.  

Podsjećamo, prvotna USKOK-ova optužnica policajaca Šestana teretila je da je 10. listopada prije tri godine između 10 i 11 sati na cesti u blizini Bibinja, kao policajac postaje Prometne policije PU zadarske kontrolirao promet u redovitoj policijskoj ophodnji zajedno s još jednim kolegom te da je utvrdio kako je Ivan Madunić počinio prometni prekršaj. Madunić je tada vozio kamion marke "kia" te ga je nedozvoljeno i nepropisno opteretio zbog čega ga je policajac Šestan zaustavio i rekao mu da je za taj prometni prekršaj predviđena novčana kazna, no da mu je na to Madunić ubacio 20 eura kroz prozor službenog, policijskog automobila.

Šestan potom, nije zabilježio Madunićev prekršaj niti je kako stoji u optužnici, "poduzeo druge službene radnje zbog provođenja prekršajnog postupka protiv Ivana Madunića".

Eurima zahvaljivao za pomoć

Optuženi policajac Ivica Šestan iznoseći svoju obranu zanijekao je takav slijed događaja te je ispričao svoju verziju priče prema kojoj je taj dan s kolegom Lukom Grbićem išao na hitnu intervenciju na Bilom brigu te da su na putu do tamo primjetili kamion parkiran uz cestu kod bivšeg "Polikema" uz koji je stajao vozač koji je pregledavao gumu. Stoga su stali da vide u čemu je problem i treba li mu pomoć. Upitali su ga u čemu je problem, a Madunić im je odgovorio kako mu je jedna guma legla. Prokomentirali su kako je to možda stoga što je pretovario kamion, ali im je Madunić odmah pokazao dokumente i komentirao kako je nemoguće da dvije palete ytong blokova teže više od 1.500 kilograma, koliko je ograničenje za vozilo. Prema njegovom iskazu u tom je trenutku Maduniću zazvonio mobitel. Rekao im je da razgovara s vlasnikom restorana "Tamaris" te ih pozvao da odu tamo s njim na marendu što su oni, tvrdi, odbili. U tom je trenutku pored njih prolazio vozač na "cirkular pili" koji im je nešto pokušavao reći, no zbog buke nisu ga čuli. Istovremeno, vozač kamiona, drugooptuženi Madunić, sjeo je u svoj kamion, pozdravio ih i otišao. Tek kada je otvorio vrata službenog automobila, vidio je 20 eura na sjedalu, tvrdio je Šestan. Uzeo je novac i stavio ga u džep namjeravajući kasnije, po završetku radnog vremena uvesti to u zapisnik, no svega pola sata kasnije, njegovi kolege su došli po njega i sproveli ga na obradu.

Njegovu priču potvrdio je i drugooptuženi Ivan Madunić kazavši kako je istina da je policajcima ubacio novac u automobil bez njihovog znanja, jer im se htio zahvaliti na ljubaznosti što su stali i pokazali volju pomoći mu, a s obzirom da su odbili marendu koju im je najprije ponudio.

S obzirom na to da je policajac Šestan oslobođen krivnje za primanje mita, on bi se po pravomoćnosti presude i nakon tri godine suspenzije, trebao vratiti na posao.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno