Što je izgrađeno, izgrađeno je

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
vrancic
Neke prispjele obveze platit će se u sljedećoj godini - zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić

Između ostalih točaka dnevnog reda, gradski vijećnici će na 3. sjednici Gradskog vijeća Zadra koja će se održati u četvrtak, raspravljati o polugodišnjem izvještaju o izvršenju proračuna. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine utvrđen manjak prihoda nad rashodima u iznosu 12.608.917,67 kn. U prvom polugodištu, kaže se u obrazloženju izvještaja, ostvareno je 217.914.769,75 kn ili 47,81 posto planiranog proračuna za 2009.

Ostvareno je 191.908.474 kuna prihoda i primitaka što je u odnosu na 2008. godinu povećanje za 6.768.642 kn ili 3,66 posto i 26.006.295,47 kn viška prihoda. Rashodi i izdaci ostvareni su u ukupnom iznosu 230.523.687,42 i veći su u odnosu na 2008. za 19.066.628,42 kn. Cilj konsolidiranog gradskog proračuna je objedinjavanje njegovih korisnika u jednu cjelinu kako bi se sagledalo njihovo poslovanje kao da se radi o jednom subjektu. Prema registru korisnika to su: Javna vatrogasana postaja Zadar, dječji vrtići Sunce, Latica, Radost, Hrvatska kazališna kuća, Gradska i Znanstvena knjižnica, Glazbena škola Blagoje Berse i 10 zadarskih osnovnih škola. Ukupno ostvareni prihodi i primitci ostvareni su u iznosu 199.857.801 kn te su uz prihode koji pripadaju Gradu Zadru pribrojani i prihodi koje ostvaruju korisnici i to vlastiti prihod (zakupnine, usluge fotokopiranja, članarine), ali i prihodi od sufinanciranja učeničkih ekskurzija i izleta te donacija.

Rashodi veći od 240 milijuna kuna

Ukupno ostvareni rashodi iznose 240.309.556 kn i uz rashode Grada Zadra čine rashode njegovih korisnika. Ukupan preneseni višak Grada Zadra i njegovih korisnika iznosi 31.164.802 kn, a na kraju prvog polugodišta iskazan je manjak u iznosu 9.286.953 kn.

Zbog aktualne financijske situacije, pred vijećnike će biti podstrijet prijedlog izmjena i dopuna financiranja gradnje nekih objekata komunalne infrastrukture. HDZ-ova politička obećanja iskazana u kampanji bit će prepolovljena, što je već otprije najavljeno. Međutim, projekti, poput probijanja Bihaćke ulice iskazuju povećanje sredstava na svojim stavkam. Najzanimljiviji su ipak oni projekti od kojih se odustaje u ovoj godini. To su parkovi Žmirići i Musapstan, Trg Gospe Loretske, Put Murvice, Put Stanova iznad plinare, itd.

Zanimljivo je da je novim planom za oblikovanje parternih površina ili uređenja okoliša bazena na Višnjiku predviđeno dodatnih milijun kuna. Ukupno smanjenje investicija iznosi 16.685.000,00 kn. Nakon svih ovih brojki gradska pročelnica za financije Grozdana Perić naglašava da nema mjesta crnim slutnjama, da će doći u pitanje gradska likvidnost. Njezin je zaključak da u općem smanjenju prihoda, gradska uprava uspjeva održati proračun u planiranim veličinama.

Nije dug nego su obveze

U svom komentaru gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić najprije je htio pojasniti razliku između njegove izjave da je Grad dužan 80 milijuna kuna i znatno manjih financijskih pokazatelja koje o nedostaku novaca pokazuje polugodišnji račun Grada Zadra.

- Kada sam preuzeo gradonačelničku dužnost i uvidom u financijsko stanje rekao sam da mi za isplatu svih obveza treba 60-70 mil. kn. Dakle ne radi se o dugu. Naravno, zbog toga je trebalo donijeti novi plan po kojem odustajemo od nekih investicija upravo iz razloga da ne uđemo u dug. Gradski proračun je uravnotežen na 456,5 milijuna kuna i s time ne ulazimo u dug, nego podižemo likvidnost Grada. Gradski proračun stoga neće biti u gubitku, rekao je gradonačelnik Vrančić.

Vrančić je dodao kako će se od realno procijenjenog proračuna od 456,5 kn izbaciti i 4,5 mil. kn prihoda od tri suspendirana poreza, poreza na spomeničku rentu, poreza na potrošnju i poreza na tvrtku. Po zadarskom gradonačelniku, gradski proračun se u prvih šest mjeseci punio dobro, ali se veći priljev očekuje u drugom polugodištu. Ipak neke prispjele obveze, ugovore, platit će se u sljedećoj godini. O kojim obvezama se radi, gradonačelnik nije htio govoriti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno