Državne retorike određuju odnos prema manjinama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Davor KOVAČEVIĆ
Trebamo naći nešto što je zajednička briga, a to je bolji život - Milorad Pupovac

Ne smijemo dozvoliti da našu zatrovanu krv prenesemo na našu djecu. Kazao je to jučer povodom otvaranja Međunarodnog znanstvenog skupa "Hrvatsko-srpski odnosi: politička i kulturna suradnja" u Golubiću kod Obrovca prof. dr. Darko Gavrilović iz novosadskog Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje i u toj jednoj rečenici dao sve odgovore na pitanja o razlozima okupljanja i radu eminentnih znanstvenika iz obiju država i političkih predstavnika Srba iz Hrvatske te Hrvata iz Srbije.

U obje države, zaključili su sudionici skupa, postoje pomaci u odnosu prema nacionalnim manjinama i ostvarivanju njihovih prava, no brojnih problema i dalje ima i njih državna vodstva moraju zajednički i što hitnije rješavati.

- Devedesetih godina lakše je bilo reći da si tetrapak jogurta, nego Hrvat u Novom Sadu ili Srbin u Splitu. To je ono protiv čega se borimo i političara koji su nas vodili na mitovima na kojima ćemo uzdizati svoje nacije, a rušiti one druge - istaknuo je Gavrilović. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i zastupnik u Skupštini Srbije, Petar Kuntić, veli da u Srbiji trenutno živi oko 74 tisuće Hrvata koji su raspadom Jugoslavije izgubili status konstitivnog naroda, a kao manjina su priznati tek 2002. godine.- Danas smo ostvarili sudjelovanje na svim razinama vlasti, bržu i učinkovitiju implementaciju zahtjeva, uradili smo dosta no problema i dalje ima i svjesni smo da imamo još mnogo posla da bi ostvarili stvarnu ravnopravnost Hrvata u Vojvodini i Srbiji. Animozitet spram Hrvata je, na žalost, još uvijek vrlo velik. Po istraživanju animozitet spram Hrvata je odmah iza Albanaca, a daleko potom prema Mađarima i Romima. No najgore je kukati i ništa ne raditi - rekao je Kuntić.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Milorad Pupovac nazvao je suradnju predstavnika Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj pionirskim poslom koji treba biti podržan i ohrabren jer su i Dalmacija i Vojvodina povijesni i politički važni djelovi srpskog i hrvatskog naroda.

Politički predstavnici opetovano su isticali da politički odnosi između Hrvatske i Srbije znatno određuju i odnose tih država prema manjinama, koji se narušavaju zaoštravanjem retorike i radikalizma, te su kao pozitivne trendove iznijeli uspostavljanje parlamentarnih grupa prijateljstva i njihove uzajamne susrete i otvaranje razgovora o otvorenim pitanjima između predsjednika Ive Josipovića i Borisa Tadića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno