Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Guše se u dimu s romskog otpada…

24.08.2010. 22:00
Guše se u dimu s romskog otpada…


Mi smo zaboravljeni i ne znamo kome se obratiti. Oni ne poštuju hrvatske zakone i prave nered. Česte su intervencije policije i vatrogasaca, pale gume i razno smeće. Strah nas je da od tog smeća ne dobijemo neku zarazu. Još uvijek nismo spojeni na vodovod i pijemo kišnicu, što znači da sve od tog dima završava na našim krovovima i u našoj vodi za piće, govori nam ogorčeni Svetko Župan ističući kako Romi ismijavaju i policiju
Od dolaska Roma, 1998. godine, Zemunik Gornji postao je nepodnošljivo mjesto za život, kazali su nam mještani ogorčeni reportažom koja je ukazala na teški život Roma na tom području. Prema riječima mještana, gotovo svakodnevno u blizini njihovih kuća gore gume i plastika, mjestom lutaju čopori divljih pasa, neregistrirani automobili jure kao da su na stazi za utrke, a do njih konstantno dopiru zvukovi svađe i vike. Do sada su se žalili na više mjesta, od lokalne vlasti do raznih eko udruga, no sve je bilo bezuspješno. Za ovaj tjedan najavili su još jedan sastanak s Josom Marušićem, načelnikom Općine Zemunik, a ukoliko im ponovno ne pomogne idu u prosvjed.
Nered i problemi
– Mi smo zaboravljeni i ne znamo kome se obratiti. Oni ne poštuju hrvatske zakone i prave nered. Česte su intervencije policije i vatrogasaca, pale gume i razno smeće. Strah nas je da od tog smeća ne dobijemo neku zarazu. Još uvijek nismo spojeni na vodovod i pijemo kišnicu, što znači da sve od tog dima završava na našim krovovima i u našoj vodi za piće, govori nam ogorčeni Svetko Župan ističući kako Romi ismijavaju policiju, a u posljednje vrijeme smeće pale noću, jer se manje vidi.
U Zemuniku nas je dočekalo više mještana i svi su nam potvrdili ovu priču. Više puta su se sastajali i zvali brojne institucije ali, kako kažu, njihov problem je političke naravi. Rome je tu netko naselio, a sada su svi nemoćni i zatvaraju oči, govore nam Svetko, Zlatko i Stipe Župan te Marijana Dujak i Stošija Prenđa.
– Teren je proglašen industrijskom zonom i ne znam kako se netko tu može doseliti bez papira i praviti nered. U onoj reportaži jedan od Roma je izjavio da ima kuću u Našicama i da je ovdje ilegalno, jer je došao zaraditi. Svi su tu ilegalno, prave probleme i mi smo na rubu živaca, kaže nam Župan ističući kako najveće probleme imaju mještani srpske nacionalnosti koji su u više navrata vrijeđani po nacionalnoj osnovi, a jednu mještanku su čak i kamenjem gađali.
Nakon što su nam ispričali svoje probleme proveli su nas kroz mjesto i područje u kojem žive Romi. Slika nekadašnjih plodnih terena u trenutku se pretvorila u “postapokaliptičnu”. S obje strane ceste nalazile su se olupine automobila, razbijeni televizori, računala i hladnjaci, zgarišta s masnim ostacima izgorjele gume i mnoštvo raznih metalnih predmeta. U blizini je bila i dizalica tvrtke koja otkupljuje olupine automobila, ali ipak većina otpada je ostala.
Ekološka katastrofa
Ogorčeni mještani govore kako vjerojatno nikada neće uspjeti teren vratiti u prvobitno stanje te kako je napravljena ekološka katastrofa.
Ipak, u najgorem položaju su povratnici koji, kako su nam rekli uz to što trpe otpad pokraj svojih kuća, podivljale pse i dim zapaljenih automobilskih guma, koji im zagađuje usjeve, često trpe psovke i uvrede.
Draginja Guša, teško pokretna 80-godišnja starica, kazala nam je kako su je prije nekoliko dana Romi gađali kamenjem nakon što ih je upozorila da joj ne beru paprike iz vrta, a kada je krenula do susjede vozač plavog kombija ju je umalo pregazio.
– Strah me spavati, da me netko ne napadne. Rekla sam im da ne beru u mom vrtu, a oni su me počeli vrijeđati i gađati kamenjem i ja sam pobjegla u kuću. Govorili su mi da se vratim odakle sam došla, iako je ovo moja kuća i moja zemlja. Kada sam krenula do susjede, velikom brzinom na mene je krenuo plavi kombi i da nisam otišla u draču, ubio bi me. Ne smijem izaći iz kuće, kazala nam je Draginja Guša.
Njena susjeda Stevanija Erceg potvrdila nam je priču da je Draginja pobjegla u draču zbog vozača kombija, a kako nam je kazala, i sama se u više navrata posvađala s Romima koje je zatekla u branju svog voća i povrća te su i nju vrijeđali.
– Nemamo ništa protiv Roma, ali neka nas ne truju, kazala je Stevanija Erceg.
 


Romske svađe


Prije nekoliko dana u našem listu objavljena je reportaža o Romima u Zemuniku Gornjem, a prema izjavi koju je tada dao Milan Bakunić, probleme rade pojedinci.
– Ma znate u čemu je problem, mi skupljamo bakrene žice, kad prikupimo više, smeće zapalimo i onda se mještani bune. Policija onda dođe i upozori. Sada smo već došli i do razgovora, ali najveći je problem što je ovdje svatko svoj vlasnik. Nađe se mladića koji pametuju i onda se između nas događaju svađe. Jedan bi tako išao i ne bi više radio pa pali, stvara probleme da bi nas potjerali odavde, kazao je Milan Bakunić.




 


Susret s policijom


Nakon prolaska kroz improvizirano romsko naselje i fotografiranje, iz naselja smo čuli dovikivanje i upite tko nam je dao dopuštenje za slikanje, a nedugo nakon toga zaustavila nas je i policija. Naime, kako su nam rekli, netko ih je nazvao i prijavio uznemiravanje i vrijeđanje, kojeg nije bilo. Predstavili smo se, policajci su uredno obavili svoj posao i provjerili naše podatke, a o situaciji u selu nisu željeli govoriti. Upitali smo ih za česte policijske intervencije u romskom naselju, a u kojima se, prema rječima Zemuničana, potežu sjekire i noževi. Odgovorili su nam kako o poslu ne mogu govoriti i upozorili da za svaki slučaj trebamo biti oprezni.