Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ni pad cijena neće potaknuti kupnju stanova

24.08.2010. 22:00
Ni pad cijena neće potaknuti kupnju stanova


Unatrag nekoliko godina cijene nekretnina rasle su do 10 posto na godišnjoj razini. Zadar je, izgleda, jedini grad u Hrvatskoj gdje su se cijene još očuvale. Nije bilo nekakvog drastičnog pada kao u Zagrebu, u Slavoniji ili Dubrovniku. Stoga čisto sumnjam da će se dogoditi drastični krah cijena. Bit će i dalje puno ponude, ali kao i prije potražnja je premala s obzirom na platežnu moć građana, ističe Vinketa
Loša gospodarska situacija u zemlji utjecat će na daljnji pad cijena stanova i kuća, istaknuli su analitičari Hrvatske narodne banke. No, naglašava se kako se financijska dostupnost stambenih nekretnina hrvatskim građanima nije popravila unatoč padu cijena, jer su smanjeni prihodi kućanstava, smanjene su plaće, veća je opasnost od otkaza, krediti su skupi, a i ponuda nekretnina veća je od potražnje.
U HNB-u smatraju kako će veliki broj građana i u ovoj godini odgoditi odluku o kupnji stana zbog još uvijek velike neizvjesnosti na tržištu rada, dok će nepovoljni trendovi na tržištu nekretnina dodatno ugroziti i poslovanje građevinskih tvrtki.
Procjena HNB-a zabrinula je i u Zadru djelatnike koji se bave prodajom nekretnina, koja je u posljednje vrijeme, kako često ističu, “zamrla”. No, s druge strane smatraju kako će cijene nekretnina do kraja godine možda padati, ali ne tako drastično kako se najavljuje.
Isprepadani kupci
Vlasnik agencije za promet nekretninama “Idassa” u Zadru, Vedran Vinketa, ističe kako vrijednosti nekretnina padaju već više od godinu dana, s obzirom da su cijene subjektivno određene od strane prodavatelja te dodaje kako ta informacija za vlasnike agencija za promet nekretninama nije nikakva specijalna vijest.
– Kupci se uvijek nadaju da će cijene nekretnina pasti, što više to bolje. Prema svim relevantnim informacijama možda bude nešto više kupaca, no čisto sumnjam u to jer su i do sada cijene dosta padale, no kupaca nije bilo baš u tolikoj mjeri koliko se govori. Kupci su isprepadani, kroz medije im se svakodnevno govori kako se treba štedjeti i ponašati sukladno recesiji, tako da se ne može očekivati da čovjek nakon svega što čuje i vidi, bio on investitor ili običan kupac, u ovom trenutku uloži ogroman novac u posao vezan za nekretnine. Stoga mislim da se do kraja godine neće puno toga promijeniti s obzirom na sadašnje stanje, kaže Vinketa.
Naime, dok je na tržištu veća ponuda od potražnje cijene stanova će padati, no najviše do 10-ak posto smatraju vlasnici agencija za promet nekretninama, no kako kažu, sumnjaju da će ta činjenica poboljšati prodaju.
– Mislim da se neće povećati prodaja, možda će biti više onih koji će se informirati, ali sumnjam da će dolaziti do konkretne realizacije, odnosno kupnje. U ovih nešto više od godinu dana, koliko traje ta recesija na našem području, bilo je malo onih koji su se na kraju odlučivali na kupnju, puno njih je koji pregovaraju, no kada vide da ne mogu spustiti cijenu do onog iznosa koji su zamislili izdvojiti za izabranu nekretninu, onda vrlo često odustanu, ističe Vinketa.
Pad cijena za više od 10 posto
Prije pet godina u Zadru je započeo trend gradnje velikog boja stambenih objekata s velikim brojem stambenih jedinica. Tko god je imao uvjeta, želje i novca gradio je stanove, neke na izrazito atraktivnim, ali i na onima nešto manje atraktivnim lokacijama. Uz rast stanogradnje istovremeno su rasle i vrijednosti starih i novih stanova koje su se gotovo izjednačile. Zadar je tada postao jedno od najpoželjnijih odredišta na Jadranu, a cijene nekretnina nisu nimalo zaostajale za onima u Splitu ili Dubrovniku. I onda je svima jasno da su cijene stambenih kvadrata s obzirom na kvalitetu gradnje, lokaciju te godinu gradnje i više nego precijenjene, pogotovo ako smo upoznati s činjenicom da veliki broj novih objekata zapravo nije spojen na kanalizacijski sustav.
Od početnog zanosa u gradnji prosječna cijena stanova je pala za nešto više od 10 posto, tako da bi s najavljenim daljnjim padom cijena konačno mogli početi govoriti o realnim cijenama, od 1.300 do 1.700 eura za metar četvorni, ovisno o kvadraturi i lokaciji koja zapravo u najvećem broju slučajeva prodaje nekretninu.
– Unatrag nekoliko godina cijene nekretnina rasle su do 10 posto na godišnjoj razini. Zadar je, izgleda, jedini grad u Hrvatskoj gdje su se cijene još očuvale. Nije bilo nekakvog drastičnog pada kao u Zagrebu, u Slavoniji ili Dubrovniku. Stoga čisto sumnjam da će se dogoditi nekakav drastični krah cijena. Bit će i dalje puno ponude, ali kao i prije potražnja je premala s obzirom na platežnu moć građana. Imate “robe” u izobilju, ali ne i “potrošača”, kaže Vinketa dodajući kako će sve cijene pasti najvećim dijelom toliko koliko pojedinac pokuša dogovorit cijenu s prodavateljem te je na takav način spustiti, jer su sve cijene izražene subjektivno, odnosno, svaki prodavatelj stavlja svoju cijenu za koju smatra da je adekvatna, a koja često bude jako nerealna.
Na zadarskom području agencije za posredovanje u prometu nekretnina bilježe pad od 50-ak posto u odnosu na početni zanos u stanogradnji od prije pet godina.
– Jako je teško govoriti o cijenama nekretnina u Zadru jer one ovise o mnoštvu čimbenika, veličini samog objekta, ali i lokaciji. Primjerice, na Bilom brigu imate stan od 35 metara četvornih čija cijena može doseći 1.800 eura po metru četvornom, no u istom tom kvartu za stan od 60 metara četvornih ne možete izvući cijenu veću od 1.500 eura po metru četvornom. Takva je situacija i u svim drugim dijelovima grada, manji stanovi uvijek drže veću cijenu po metru četvornom kako prije, tako i danas, zaključuje Vinketa.