Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ovaj rebalans nije čak ni kozmetički

24.08.2010. 22:00
Ovaj rebalans nije čak ni kozmetički


Očekivano, oporba okupljena u “Kukuriku koaliciji” Vladin prijedlog rebalansa proračuna dočekala je na nož. Šef SDP-a Zoran Milanović nazvao ga je “ne-rebalansom”, HNS-ov gospodarski strateg Dragan Kovačević smatra da će se njime zemlju dovesti u dužničko ropstvo, a IDS-ovac Damir Kajin kratko je poručio: “Trla baba lan da joj prođe dan”.
“Rebalans proračuna koji predlaže Vlada nije ni kozmetički ni predizborni, kao što neki govore, nego to uopće nije rebalans!”, komentirao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović prijedlog rebalansa kojega je Vlada izglasala na jučerašnjoj sjednici. Milanović je ustvrdio kako je Hrvatska ostala među rijetkim europskim zemljama koje se uporno već dvije godine odbijaju suočiti s krizom i srezati javnu potrošnju.
– Molim Vladu i premijerku da prestanu govoriti o reformama i rezovima jer u posljednjih godinu dana njezinog mandata, od kada je otišao Sanader, nije učinjeno baš ništa na fiskalnoj konsolidaciji – ocijenio je Milanović.
Zanimljivo je da je Milanović ponovno, kao i prilikom objavljivanja gospodarskih mjera Vlade, prvo kritizirao Vladin prijedlog proračuna, a potom ustvrdio da je neke od prijedloga SDP-a, poput povećanja trošarina, Vlada prihvatila, kao i da SDP, poput Vlade, nije za rezanje plaća i mirovina.
Gospodarski strateg HNS-a Dragan Kovačević rekao je da ovaj rebalans proračuna, ako se može uopće tako nazvati, predstavlja “puko političko preživljavanje Vlade i koalicijskih partnera, prije svega HSS-a, u sljedećih nekoliko mjeseci.
– Ovakvim pristupom gospodarstvu Vlada će još više produbiti krizu, zadužiti zemlju za dodatnih milijardu eura i dovesti je u područje visoke zaduženosti, ili možda i gore – u stanje takozvanog dužničkog ropstva. Vladine anirecesijske mjere su u ovom trenutku zakopane, Vlada je u potpunosti napustila program gospodarskog oporavka i postavila si samo jedan cilj – političko preživljavanje, čak i pod cijenu uništavanja gospodarstva, rekao je Kovačević. On je apelirao na četiri Vladina gospodarska savjetnika da “ako imaju morala i ocjećaj odgovornosti prema državi da podnesu ostavku jer su odbačene sve mjere koje su predlagali”.
– Ova Vlada ne upravlja krizom niti ima potrebnog znanja za vođenje gospodarstva. Sve zemlje u okruženju izlaze iz recesije, a Hrvatska će završiti godinu s negativnim rastom od dva posto, rekao je Kovačević
Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja zadovoljan je jer se nitko u Vladi nije usudio dirnuti u premale mirovine i plaće, ali za rebalans ipak neće glasati.
– Ovakav proračun koji se bazira na daljnjem zaduživanju Hrvatske dugoročno je loš. Vlada se ne želi nikome zamjeriti, a ponajmanje krupnom kapitalu – zaključio je.
 


Kajin: Zbog tri kile mesa, HDZ žrtvuje vola


Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin ustvrdio je kako se Kosor nastavlja ponašati kao i njezin predhodnik Ivo Sanader.
– Zbog tri kile mesa, odnosno ostanka na vlasti njihove stranke, žrtvuju vola, tj. budućnost Hrvatske – prokomentirao je Kajin. Njegov je stav da bi sve rashode proračuna trebalo linearno srezati jer “je bolje deset posto manje danas, nego bankrot sutra”.