Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pokušati probleme učiniti što manjima

24.08.2010. 22:00
Pokušati probleme učiniti što manjima


Svatko mora krenuti od sebe, vidjeti koje greške radi i pokušati ih ispraviti. Uz to, treba nam malo više energije na terenu – kaže Banić
Josip Vranković, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, danas će u 15 sati održati konferenciju za novinare, na kojoj će objaviti imena dvanaestorice igrača, koje će povesti na Svjetsko prvenstvo u Tursku. Posljednje treninge pred put u Istanbul, gdje u subotu igraju prvu utakmicu na prvenstvu protiv SAD-a, hrvatski košarkaški odrađuju u dvorani Krešimira Ćosića. Posla ima dosta, jer treba pokušati ispraviti određene nedostatke u igri, koliko god je to moguće u ovih nekoliko dana, te polagano vraćati u igru kapetana Roka Ukića, kako bi što spremniji dočekao prvu utakmicu. Bez njega, u to nitko ne dvoji, bilo bi mnogo, mnogo teže, a koliko nedostaje ovoj reprezentaciji, jako dobro se vidjelo na pripremnom turniru u Zadru, krajem prošlog tjedna.
– Istina je da smo puno bolje igrali na turnirima u Njemačkoj i na Cipru, nego u Zadru, ali svi znamo kakve smo probleme imali. Naš kapetan Roko Ukić je bio van stroja i to se puno odrazilo na našu igru. Ni Zoran (Planinić, op.a.) još nije pravi, a imali smo i par sitnih ozljeda u hodu, što je sve pomalo ostavilo traga – kaže Marko Banić, jedan od četvorice Zadrana u reprezentaciji.
Zbog jedne od tih sitnih ozljeda, i Banić je propustio utakmicu s Jordanom, ali se već dan kasnije protiv Rusa vratio na parket.
– Sve je u redu. Osjećao sam neku bol sa stražnje strane koljena, ali nije ništa ozbiljnije, tako da se sada u miru mogu posvetiti treninzima i spreman dočekati početak prvenstva.
Popraviti obranu
Iako je zadarski turnir pokazao dosta slabosti ove repezentacije, iskusniji igrači će istaknuti kako to ne mora značiti da će tako biti i na prvenstvu.
– Ne možemo biti zadovoljni igrom, ali to ne mora ništa značiti, jer prijašnjih godina, kada bismo igrali dobro na pripremnim turnirima, to bi se sve nekako razvodnilo na velikom natjecanju. Možda je ovo i dobro, da se malo skupimo, da vidimo koje smo greške radili i da ih pokušamo ispraviti, te da spremni dočekamo Svjetsko prvenstvo.
Svi su igrači, nakon neuvjerljivih pobjeda protiv Novog Zelanda i Jordana, te poraza od Rusije, priznali da je segment igre, koji najviše trebaju popraviti, obrana. Napad je funkcionirao solidno, s Ukićem će još i bolje, a dobro je što ova momčad ima više igrača koji, kada imaju svoj dan, mogu “zatrpati” protivnički koš. No, samo od napada se teško može živjeti, jer nema samo Hrvatska sjajne napadače.
– Mislim da smo najviše problema imali u obrani. U obrani od “pick and rolla” smo nekako puštali. Nismo baš jedni drugima ulijevali neko samopouzdanje i jednostavno moramo više komunicirati na terenu. Svatko mora krenuti od sebe, vidjeti koje greške radi i pokušati ih ispraviti. Uz to, treba nam malo više energije na terenu. Protiv Rusa nam je nedostajalo agresivnosti i kada to dignemo na viši nivo, bit će dobro.
Ni izbornik ni igrači nisu previše opterećeni utakmicama u pripremnom razdoblju. Prijateljske utakmice su važne i uvijek je bolje pobijediti nego izgubiti, ali ne bi trebale u velikoj mjeri utjecati na atmosferu i samopouzdanje momčadi. Ni u pozitivnom ni u negativnom smislu. Prvenstvo je ipak druga priča.
– Imam već dosta iskustva s tim i znam da pripremne utakmice mogu nešto reći, ali kada dođete na prvenstvo, to je nešto sasvim drugo. Trudili smo se što bolje odraditi ove pripreme, ali sada dolazi ono pravo i trebamo sve probleme pokušati učiniti što manjima i odraditi prvenstvo kako treba.
Slovenski dugovi
Amerikanci su, bez obzira što neće nastupiti u najjačem sastavu, apsolutni favoriti skupine, dok će Iran i Tunis teško nekoga iznenaditi. Realno je očekivati da će se Hrvatska, Brazil i Slovenija boriti za redoslijed od drugog do četvrtog mjesta u skupini, što je vrlo važno, jer će im to odrediti protivnika u osmini finala.
– Brazil ima vrhunsku momčad, čuo sam da i oni imaju problema s ozljedama, ali ako dođu kompletni, bit će sigurno za svakog protivnika tvrd orah. Slovenci su naši stari poznanici tako da znamo što nas očekuje na terenu.
Hoće li protiv njih dodatna motivacija biti želja za revanšom za poraz u četvrtfinalu lanjskog Eurobasketa u Poljskoj?
– Sigurno da postoji želja za uzvratom za poraz prošle godine. Mislim da smo bili bolja momčad u toj utakmici i da smo trebali pobijediti, ali to je prošlost. Sada imamo priliku odgovoriti im istom mjerom.


S Amerikancima rasterećeno


Prvu utakmicu na prvenstvu istovremeno možemo okarakterizirati kao najtežu i najlakšu. Najteža, jer je protiv Amerikanaca teško, mnogi će reći i nemoguće, očekivati pobjedu. Najlakša, zato što Vrankovićevi izabranici u nju ulaze bez ikakvog pritiska pa mogu jednostavno uživati u utakmici s momcima iz najjače lige na svijetu. Naravno, uživati ne znači predati se unaprijed. Protiv najboljih uvijek postoji najveći motiv. Najvažnije je boriti se i dati sve od sebe.
– Ruku na srce, to je mnogo kvalitetnija momčad od nas. U tu utakmicu trebamo ući neopterećeno i pokušati odigrati najbolje što znamo. Trebamo ući čvrsto, bez previše respekta. I oni su ljudi od krvi i mesa i može im se dogoditi loš dan. Čekat ćemo našu priliku i ako nam se ukaže, zašto je ne bi iskoristili? Naravno, to nije realno očekivati i nećemo se time opterećivati. Mnogo je važnije ono što dolazi poslije toga.




Korak po korak


Banić se, kao ni njegovi suigrači, naročito oni koji su već duže u reprezentaciji, ne voli baviti prognozama. Četvrtfinale bi, slažu se svi, bio vrlo dobar rezultat, no o tome u ovom trenutku nema smisla razmišljati. Koncentracija je sada usmjerena samo na Amerikance, onda će biti na Irance, Slovence, Tunižane, Brazilce pa tko već dođe u osmini finala.
– Nikada nisam volio davati velike prognoze, jer obično kada je tako, sve se to izjalovi. Treba ići utakmicu po utakmicu, pripremiti se maksimalno za svakog protivnika i dati sve od sebe pa ćemo vidjeti. Od prvoga dana sam govorio da imamo sjajnu momčad, sjajan ambijent i dobar stručni stožer i mislim da imamo sve predispozicije za dobar rezultat. Ali nećemo se zalijetati, idemo korak po korak. Zato mi je drago da smo ove godine radili u miru. Nije bilo neke euforije, kao prošle godine, koja nam je više štetila nego koristila. To je velika prednost u odnosu na lani.