Prihodi manji za 4,5 milijardi kuna, rashodi veći 898 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
sindikati_jadranka kosor
FaH
Država će ove godine u proračunu prikupiti 4,5 milijardi kuna manje nego što je planirala

Država će ove godine u proračunu prikupiti 4,5 milijardi kuna manje nego što je planirala, pa rebalans proračuna koji je Vlada s jučerašnje sjednice uputila Saboru planira ukupne prihode od 108,3 milijarde kuna, dok se ukupni rashodi povećavaju za 898,2 milijuna kuna, na 122,3 milijarde kuna.

Tako se i deficit proračuna s prvotno planiranih 8,6 milijardi kuna penje na nešto više od 14 milijardi kuna ili 4,2 posto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini. Doda li se tomu i projicirani deficit izvanproračunskih fondova od 0,2 posto BDP-a te 0,2 posto deficita lokalnih jedinica, deficit opće konsolidirane države iznosio bi 4,7 posto BDP-a, pokazuju podaci iz obrazloženja rebalansa.

Rebalans državnog proračuna rađen je na projekciji realnog pada BDP-a u 2010. godini od 1,6 posto.

Uz tu projekciju i dosadašnje ostvarenje prihoda proračuna, Vlada rebalansom planira smanjenje prihoda za 4,5 milijardi kuna, pri čemu se najveći pad očekuje kod poreznih prihoda i doprinosa.

Tako se prihodi od poreza planiraju u iznosu od 62 milijarde kuna što je u odnosu na originalni proračun 3,5 milijardi kuna manje.

Pritom rebalans najveće izmjene bilježi kod PDV-a kod kojeg je planiran pad prihoda za 937,2 milijuna kuna, na 37,9 milijardi kuna, dok se od poreza na dobit planira prikupiti 6,3 milijarde kuna što je 2 milijarde kuna manje nego li je prvotno bilo planirano.

Nove uredbe pak kojima bi se povećale trošarine na cigarete i bezolovni motorni benzin utjecat će i na povećanje prihoda od trošarina koji su planirani u ukupnom iznosu od 11,3 milijarde kuna, što je 302,2 milijuna kuna više nego se prvotno planiralo.

Na prihodnoj strani veće smanjenje očekuje se i od doprinosa koji se s originalno planiranih 40,3 milijarde kuna rebalansom smanjuju za 1,6 milijardi kuna, na 38,8 milijardi kuna.

Vezano za rashodnu stranu proračuna premijerka Jadranka Kosor je i s današnje sjednice Vlade poručila da se neće smanjivati plaće korisnika proračuna, da se neće smanjivati mirovine, kao ni dječji doplatak, porodiljene naknade, druga davanja usmjerena socijalno najugroženijima.

I u rebalansu se od ukupnih rashoda poslovanja u iznosu 120,3 milijarde kuna najveći dio, 65,3 milijarde kuna ili 703,7 milijuna kuna više nego je prvotno bilo planirano, odnosi na naknade građanima i kućanstvima (mirovine, zdravstvo, socijalne naknade), a rashodi za zaposlene iznose 22,5 milijardi kuna.

Premijerka je istaknula i kako se "češljanjem proračunskih stavki" u ministarstvima uštedjelo 1,5 milijardi kuna, ali za neke se rashode morao odvojiti dodatni novac, što je dovelo do povećanja rashoda za 898,2 milijuna kuna.

Rebalansom se tako osigurava dodatnih 356 milijuna kuna za mirovine, 386 milijuna kuna za nezaposlene, dodatnih 600 milijuna kuna za subvencije poljoprivredi, 300 milijuna kuna za štete zbog elementarnih nepogoda, 100 milijuna kuna za rodiljne naknade i 170 milijuna kuna za provedbu referenduma o izmjenama Zakona o radu.

Ta su povećanja vidljiva i u prijedlogu proračunskih stavki pojedinih ministarstava, pa se tako kod Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u čijoj su nadležnosti i mirovine i nezaposleni predviđa povećanje rashoda za 629,2 milijuna kuna ili za 1,6 posto, na ukupno 38,6 milijardi kuna.

Među ministarstvima koja nakon rebalansa u ovoj godini mogu očekivati više novca su i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa s porastom za 109,9 milijuna kuna, na 11,8 milijardi kuna, kao i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s rastom rashoda za 23,4 milijuna kuna, na ukupno 6,6 milijardi kuna.

Ostale pak resore uglavnom očekuje smanjenje proračunskih stavki, pa bi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ostalo bez 306,3 milijuna kuna i u konačnici bi raspolagalo sa 26,3 milijarde kuna.

Na stavkama Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva predviđene su uštede od 169,3 milijuna kuna i ukupno se u tom resoru predviđa 1,9 milijardi kuna.

Izdaci Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva smanjuju se za 88,8 milijuna kuna, na 656,8 milijuna kuna, a Ministarstva pravosuđa bi, uz uštedu od 40 milijuna kuna, na kraju imalo 2,6 milijardi kuna.

 

Izvanredna sjednica Hrvatskoga sabora 26. i 30. kolovoza

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sazvao je izvanrednu sjednicu Sabora za 26. i 30. kolovoza, na kojoj će se raspravljati o rebalansu državnog proračuna za 2010. godinu.

Na dnevnom redu 19. izvanredne sjednice, sazvane na zahtjev Vlade RH, su Prijedlog izmjena i dopuna državnog proračuna Republike Hrvatske za 2010.; Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske za 2010.; te utvrđivanje ukupne razine rashoda državnog proračuna u 2011. i 2012. godini.

 

Ministarstvu poljoprivrede više
Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi dobiti ukupno oko 4,6 milijardi kuna što je 11,3 posto ili 466,5 milijuna kuna više nego je prvotno bilo planirano, a u resoru financija rast ostalih izdataka države utječe i na rast ukupnih rashoda tog ministarstva za 728 milijuna kuna, na ukupno 32 milijarde kuna.

 

Policiji i vojsci manje
Ministarstvo unutarnjih poslova uštedjet će 33,5 milijuna kuna i ukupno će raspolagati sa 4,7 milijardi kuna, a sa 4,7 milijardi kuna raspolagat će i Ministarstvo obrane kojemu je proračun smanjen za gotovo 18 milijuna kuna. Rebalans predviđa i smanjenje rashoda Ministarstva kulture za 28 milijuna kuna, Ministarstva vanjskih poslova za gotovo 17,5 milijuna kuna, itd.

 

Ured predsjednika dobio 3,1 milijun kuna više
Proračun hrvatske Vlade smanjuje se pak za 29,4 milijuna kuna, na 237 milijuna kuna, dok bi Ured predsjednika dobio 3,1 milijun kuna više i raspolagao bi sa 50,5 milijuna kuna. Ured predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti, kojemu je prvotno bio planiran proračun od gotovo 2 milijuna kuna, rebalasom bi ostao bez 500 tisuća kuna.

 

Neke rebalans neće zahvatiti
Nekoliko je pak resora koja rebalans neće zahvatiti, primjerice Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti kojemu proračun ostaje 4,1 milijardu kuna, Ministarstvo turizma sa 226,6 milijuna kuna, a neće se mijenjati ni izdaci primjerice ureda pučkog pravobranitelja, pravobraniteljica za djecu, za ravnopravnost spolova, za osobe s invaliditetetom, Državnog ureda za reviziju, itd.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno