Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Smeće odvozi kaićem

24.08.2010. 22:00
Smeće odvozi kaićem


No, ljeti je broj stanovnika na Rivnju utrostručen, pa tako i broj vreća s otpadom, tako da Dušan prvu turu odvozi već u nedjelju navečer, a ponekad mu ostanu još dvije ture za jutro. Nakupi se i preko 80 vreća
Mjesto Rivanj na istoimenom otoku ne pripada skupini tzv. gradskih otoka, onih koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, ali je kao i oni, potpuno zbrinuto kada je riječ o organiziranom odvozu komunalnog otpada.
Naime, Općina Preko i Mjesni odbor Rivanj su prije nekoliko godina dogovorili način kako redovito odvoziti smeće s otoka i to funkcionira na zadovoljavajući način. Najprije zahvaljujući čovjeku koji je pristao i na taj posao, uz još neke koje obavlja na otoku. To je Dušan Fatović, umirovljenik, koji se prije nekoliko godina vratio na rodni otok i uz posao agenta za prihvat linijskih brodova te još nekih poslova za dobrobit otočana, on svakoga ponedjeljka ujutro odvozi vreće sa smećem na susjedni Ugljan, u Muline, gdje ga preuzimaju radnici Komunalnog poduzeća Općine Preko. Rivanjci, pak, svoj otpad dovoze na određeno mjesto isključivo nedjeljom navečer i isključivo u vrećama za smeće, tako da se ne stvara nered. Istina, nađe se ponekad i onoga što ne pripada komunalnom otpadu, poput pepela ili nekoliko kilograma zemlje (!), ali Dušan to sve otpremi. Nakon što se nakupe, vreće prebacuje u svoj kaić, kojeg od milja naziva “palj” (posuda za izlijevanje čamaca) i ponedjeljkom rano ujutro ih odvozi prema Mulinama.
No, ljeti je broj stanovnika na Rivnju utrostručen, pa tako i broj vreća s otpadom, tako da Dušan prvu turu odvozi već u nedjelju navečer, a ponekad mu ostanu još dvije ture za jutro. Nakupi se i preko 80 vreća, a on to vješto vozi u maloj pretrpanoj brodici, kojoj nerijetko prijete veliki valovi od brzih jahti i glisera, ali Dušan i njegov teret dosad su uvijek ostajali suhi.
Valja reći da je bila uspješno organizirana i jedna velika akcija prikupljanja krupnog otpada koji je, također, odvezen s otoka te da će se ona ponoviti kada bude dovoljno takvog otpada. Otok je vrlo uredan, a mještani ističu da će biti i bolji nakon što ga napuste strojevi i radnici tvrtke “Heres” koji već više od jedne i pol godine tamo grade trajektno pristanište, a koje su inače trebali sagraditi za šest mjeseci!