Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U produženom boravku bit će “samo” 130 osnovaca

24.08.2010. 22:00
U produženom boravku bit će “samo” 130 osnovaca


Ravnatelj Osnovne škole Zadarski otoci Branko Matulina na početku ljeta kazao nam je da je njegova škola spremna organizirati produženi boravak i za 80-ak učenika ali, kako smo saznali od pročelnika gradskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo Jose Nekića, zasad je u toj školi predupis stao na brojci 20! U OŠ Stanovi ih se zasad prijavilo 22, a u OŠ Petra Preradovića 30-ak te u OŠ Kruna Krstića znatno više
U nastupajućoj školskoj godini čak oko 130 zadarskih osnovnoškolaca polazit će tzv. produženi boravak u školi. Dogodit će se to u četiri osnovne škole, u OŠ Petra Preradovića, OŠ Stanovi, u Osnovnoj školi Kruna Krstića i u OŠ Zadarski otoci na Bilom brigu. U “Petru Preradoviću” ovakav način školovanja traje od ranije, odnedavno i u arbanaškoj školi, a od ove školske godine produženi boravak se uvodi i u ove dvije škole, moglo bi se kazati nove škole. Naime, škola na Bilom brigu je doista nova, lani je počela raditi, a škola u Stanovima je nakon toga “odahnula”, jer je velik broj učenika preselio na Bili brig. I sada obje ove škole imaju uvjete i za dodatne oblike nastave kao što je, primjerice, i produženi boravak.
Mnogi roditelji su odavno sanjali da im je djecu držati u školi što duže, kako to rade u naprednijim europskim zemljama, a evo sada neki i u Zadru imaju priliku i za to. Oni mogu bezbrižno biti na svojim radnim mjestima, a djeca su im istodobno sigurna u školi od 8 sati ujutro do 17 sati popodne. U tih devet sati boravka u školi učenici ispunjavaju sve školske obveze kao i ostali, ali i još više. Oni nakon zajedničkog obaveznog dijela nastave, kada druga djeca odu kućama, ostaju i dalje u razredu pod nadzorom svojih učitelja. Organizirana im je u školi prehrana, kao i učenje, prije svega pisanje domaćih zadaća, čak i igra. Kad odu doma, djeca mogu ostaviti školske knjige i odlaze slobodna, bez domaćih obveza, čime rasterećuju i svoje roditelje.
No, unatoč tako dobro organiziranom boravku malene djece u školi, zadarski roditelji nisu pokazali neko osobito zanimanje, pa se kod predupisa skupio manji broj djece nego što se očekivalo. Ravnatelj Osnovne škole Zadarski otoci Branko Matulina na početku ljeta kazao nam je da je njegova škola spremna organizirati produženi boravak i za 80-ak učenika ali, kako smo saznali od pročelnika gradskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo Jose Nekića, zasad je u toj školi predupis stao na brojci 20! U OŠ Stanovi ih se zasad prijavilo 22, a u OŠ Petra Preradovića 30-ak te u OŠ Kruna Krstića znatno više. U toj se školi, zapravo mogu formirati i tri odjeljenja u produženom boravku, jer škola ima dovoljno prostora, ali i interesa za takvom nastavom među tamošnjim roditeljima.
Možda na odluku o upisu djece u produženi boravak utječe cijena, koja će vjerojatno biti oko 500 kuna mjesečno po djetetu. No, to i nije puno s obzirom što se dobiva za taj novac. Prije svega ovakvim dužim ostajanjem u školi pomaže se roditeljima, time se dobiva sigurnost za šestogodišnje dijete, ali i rasterećenost roditelja s domaćim zadaćama, jer znamo da ima učenika s kojima njihovi roditelji “pohađaju” prvi razred, s nekima i daljnje razrede.
Inače, produženi boravak se organizira za prvašiće, a ako ima mjesta mogu im se pridružiti i učenici drugog razreda. Samo u arbanaškoj školi će u novoj školskoj godini biti dva razreda prvašića i jedan cijeli razred drugašića.
Inače, ovaj cjelodnevni boravak djece u školi pojedinačno po učeniku košta znatno više od 500 kuna koje će plaćati roditelji, ali tu razliku će, napominje Joso Nekić, snositi Grad Zadar.