Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pravo na vodu

24.08.2011. 22:00
Pravo na vodu


Stanovnicima nije osigurana dovoljna količina kvalitetne pitke vode za vodoopskrbu stanovništva, što je kršenje Zakona o vodama temeljem članka 4. te im se uskraćuje osnovno ljudsko pravo i biološka potreba za vodu, ističe Zelena lista


Članovi i članice Zelene liste oglasili su se priopćenjem za medije u kojemu prozivaju nadležne iz Grada Zadra zbog nestašice vode koja već mjesec dana traje u naseljima Bokanjac i Plovanija, a kažu kako se na štetu stanovnika iskorištava zakonski vremenski maksimum te se krši Zakon o vodama i uskraćuje osnovno ljudsko pravo i biološka potreba.
Podsjetili su i da su u tim naseljima ljudi proteklih nekoliko sezona patili zbog smanjenog pritiska, koji nastaje zbog povećanog korištenja vode tijekom ljetnih mjeseci, a ove godine vode uopće nema.
– Stanovnicima nije osigurana dovoljna količina kvalitetne pitke vode za vodoopskrbu stanovništva, što je kršenje Zakona o vodama temeljem članka 4. te im se uskraćuje osnovno ljudsko pravo i biološka potreba za vodu, ističe Zelena lista.
Podsjetili su na Zakon o komunalnom gospodarstvu u kojemu stoji da su jedinice lokalne samouprave, u kojima je obavljanje komunalnih djelatnosti opskrbe pitkom vodom, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, dužne uskladiti obavljanje djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje u roku od dvije godine od donošenja zakona.
– Kako je Zakon stupio na snagu 1. siječnja 2010. godine stanovnici Bokanjca i Plovanije uslugu opskrbe vodom zbog slabog pritiska nisu mogli koristiti, kao i ostali građani i građanke te je ovo još jedan primjer iskorištavanja maksimalnog zakonskog roka. Kako je uobičajena praksa da se ‘zakonski vremenski rok iskorištava do maksimuma’ stanovnici bi normalnu opskrbu vode trebali imati na ljeto 2012. godine, kažu članovi i članice Zelene liste, podsjećajući i da savjeti stručnjaka tvrde da odrasla osoba treba dnevno popiti oko dvije litre vode dnevno, a uz priopćenje su priložili i fotografiju na kojoj se vidi koliko vode je prikupljeno za 12 sati u kući osmeročlane obitelji na Bokanjcu.