Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Pomorskoj popunjena i “jesenska” mjesta

24.08.2011. 22:00
U Pomorskoj popunjena  i “jesenska” mjesta


U Pomorsku školu se ne upisuju odlikaši, to su uglavnom prosječni učenici, koji mahom dolaze iz obitelji u kojima je pomorstvo tradicija, kazao je Perković, dodavši da je ove godine stopostotna popunjenost u njihovoj školi ipak mala iznimka


Današnjim upisima u srednje škole završava  i posljednji, jesenski upisni  rok, koji su iskoristili oni budući srednjoškolci koji se iz  bilo kojeg razloga nisu u srednju školu upisali u ljetnom  roku.
Mala iznimka
Poznato je da je osim u  srednjim školama Zadarske  županije i to u Biogradu na  Moru, Obrovcu, Benkovcu,  Gračacu i na Pagu, slobodnih  mjesta za jesenski rok ostalo  je i u gradskim školama, odnosno u Pomorskoj školi, koja je raspolagala sa četiri slobodna mjesta za zanimanje  tehničar za brodostrojarstvo,  Školi primijenjene umjetnosti i dizajna koja je imala 21  slobodno mjesto za dvogodišnje zanimanje šivač odjeće te u Poljoprivrednoj,  prehrambenoj i veterinarskoj  školi Stanka Ožanića u kojoj  je bilo preostalo sedam slobodnih mjesta, ali samo za  skupinu programa TES (pomoćni cvjećar/pomoćni pekar).
Kako je istaknuo Svetko  Perković, ravnatelj Pomorske  škole, na ovom su posljednjem roku uspješno popunjena sva slobodna mjesta, a  upisano je ukupno 112  učenika i to 28 za zanimanje  tehničar za brodostrojarstvo,  56 za zanimanje pomorski  nautičar i 28 za zanimanje  tehničar za logistiku i špediciju.
– Imali smo četiri slobodna  mjesta za jesenski rok, koja  su bez problema popunjena.  Zadovoljni smo, kao i inače,  a to što nam je za jesen ostalo  nekoliko neupisanih mjesta  nije ništa neobično. U Pomorsku školu se ne upisuju  odlikaši, to su uglavnom prosječni učenici, koji mahom  dolaze iz obitelji u kojima je  pomorstvo tradicija, kazao je  Perković, dodavši da je ove  godine stopostotna popunjenost u njihovoj školi ipak mala iznimka.
Ivan Paštar, ravnatelj Poljoprivredne, prehrambene i  veterinarska škola Stanka  Ožanića Zadar, navodi, pak,  da su sve svoje kapacitete  uspješno popunili još u ljetnom roku, dok je jesenski  upisni rok organiziran bio samo zbog preostalih slobodnih mjesta za učenike s  teškoćama u razvoju.
Kombinirani razred
– Sva smo mjesta popunili  na upisima u srpnju, a interes  je bio jako velik, toliko da je  ostalo dosta neupisane djece.  Za jesenski rok preostalo je  mjesta samo za TES program, odnosno za djecu s  teškoćama u razvoju i hvala  Bogu da ih nismo sve popunili, kazao je Paštar, naglasivši da su i ove godine  učenici najveći interes pokazali za zanimanje veterinarski tehničar te za tehničar  nutricionist.
Istaknuo je također da su  upisali i veliki broj pekara, za  koje je interes znatno povećan i to u posljednje dvije  godine od kad je u ovoj zadarskoj školi opremljena pekara, koja osim u Zadru postoji još samo u školama u  Varaždinu i Požegi.
Ova je škola tako upisala  jedan razred za zanimanje  poljoprivredni tehničar opći,  jedan razred tehničara nutricionista, jedan razred veterinarskih tehničara te jedan  kombinirani razred cvjećara,  pekara i mesara.
– S obzirom na to da smo i  mi bili primorani dosta učenika odbiti, predložili smo  rješenje našem osnivaču, Zadarskoj županiji, odnosno  zatražili smo da nam dopuste  otvaranje još jednog kombiniranog razreda. Nismo nikakav odgovor još dobili, ali s  obzirom na to da smo mi odgojno-obrazovna ustanova,  smatramo da je naša dužnost  pobrinuti se za našu djecu i  predložiti rješenje, kazao je  Paštar, dodajući da će se škole već iduće godine suočiti sa  suprotnim problemom, odnosno problemom nedostatka učenika, jer ove se godine  upisala i posljednja generacija djece rođene u vrijeme  Domovinskog rata, poznato  kao vrijeme najvećeg “baby  booma” u Hrvatskoj.