Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svečano otvorenje 3. Avvantura Festival Filmforum i hrvatska premijera “Bourneova nasljeđe”

Autor: Valentina Pletikosić

24.08.2012. 22:00
Svečano otvorenje 3. Avvantura Festival Filmforum i hrvatska premijera “Bourneova nasljeđe”

Foto: Sebastian GOVORČIN



 Od danas do 31. kolovoza održat će se treći zadarski filmski festival Avvantura Festival Filmforumzadar. Festival i ove godine donosi brojne nagrađivane hrvatske premijere i  druge brojne naslove u režiji renomoranih redatelja, ali i brojnih početnika čije vrijeme tek dolazi. Bit će održano oko čak 80 projekcija, a glavni program bit će posebno atraktivan jer će u njemu biti prikazani pobjednici Cannesa i Venecije te brojni drugi nagrađivani filmovi.
Festival će u ovogodišnjem izdanju imati i novi program “1st & 2nd Film”, u kojem će biti prikazane prve i druge režije igranih, animiranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta. Bit će prikazane i Sekcija studenstkih filmova te Sekcija kratkog filma.Ovo izdanje zadarskog filmskog festivala nudi rekordan broj filmova u raznim programima, a festival stavlja u fokus mlade filmaše. U povodu 100. godišnjice rođenja redatelja Michelangela Antonionija, projekcijama njegovih filmova prisjetit ćemo se se ovog velikog talijanskog estetičara.
Novost ovogodišnjeg festivala jest da je gledateljima za ulazak na projekcije glavnoga programa na Forumu potrebna ulaznica. Besplatne ulaznice se mogu podignuti od 18 sati svaki dan u šatoru koji će biti postavljen na Forumu, a jedna osoba može podići najviše dvije. Kako su pojasnili organizatori, ulaznice se uvedene zbog evidencije gledatelja, ekskluzivnosti sadržaja i ograničenog broja sjedala.
Izvan konkurencije, u Biogradu će u ljetnom kinu biti održan filmski program “Feelgood”, a organizatori kažu kako su ovaj program nazvali tako upravo zbog činjenice da će se publika dobro osjećati nakon što odgleda filmove iz tog programa.
U zadarskom Arsenalu danas će u podne biti održana i konferencija za tisak na kojoj će sudjelovati članovi glavnog ocjenjivačkog suda: Karel Och, umjetnički direktor festivala u Karlovym Varyma, španjolski filmski producent Luis Minarro, direktor i osnivač filmskog festivala u Sofiji Stevan Kitanov, hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić te makedonska glumica Nataša Petrović.
Članovi žirija za program “1st & 2nd Film” su Danilo Šerbedžija, Antonio Saura i Ruth Gabriel, studentske filmove će ocjenjivati Hana Jušić, Sara Radović i Rajko Petković, a o kratkim filmovima svoj će sud dati Mare Milin, Doris Piničić i Grabriel Currington.