Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Studenti će kroz nove ideje i pristup temama raditi na projektima za razvoj otoka

26.08.2018. 05:39
Studenti će kroz nove ideje i pristup temama raditi na projektima za razvoj otoka


Izv, prof. dr. sc. Božena Krce Miočić sa Sveučilišta u Zadru i prof. dr. sc. Tihomir Jukić s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otvorili su ovogodišnju interdisciplinarnu ljetnu školu s temom „ Zadar 2018. – grad i otoci“, koju već treću godinu zaredom organiziraju Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, uz podršku Društva arhitekata Zadra.
Tijekom održavanja škole, u sljedećih nekoliko dana, studenti različitih studijskih programa zajedno promišljaju o čovjeku u prostoru, a kroz nove ideje i drugačiji pristup istim temama i problemima u prostoru doprinose kvalitetnijem planiranju prostora i realizaciji tih planova. Interdisciplinarni timovi studenata (arhitekti, urbanisti, dizajneri, studenti turizma, sociolozi, geografi, psiholozi, povjesničari umjetnosti, etnolozi, antropolozi, itd.) će predložiti projekte različitih mjerila i tema koji bi pridonijeli razvoju otoka i poboljšanju kvalitete života na njima. Studenti će uz teoretiziranje i predavanja imati i praktičan rad te će ove godine u tri različite grupe ići na Molat, Dugi otok i Ugljan, a neće ih zaustaviti ni najavljeno nevrijeme. Radove će predstaviti u četvrtak u prostorima Code Huba, koji je smješten u Studentskom domu.
Božena Krce Miočić, otvorila je školu napominjući kako će ove godine studenti imati zahtjevne zadatke s obzirom na to da je tema silno izazovna te da otočni problemi godinama muče našu zemlju. Studentima se obratio i Tihomir Jukić koji im je rekao više o praktičnom radu i onom što će posjetiti.
– Mi nismo školica koja s broji velikim brojem polaznika, niti smo škola koja se broji velikim brojem predavača. Mi smo tu da vas naučimo kako raditi s jako izazovnim zadacima. Ove godine te zadatke će predstaviti Tihomir, a tu su i Tomislav Klarin, Gabriela Vidić i Kristina Perkov, a pridružit će nam se i Feđa Vukić. Kako bi tema bila što bliža u pomoć smo pozvali kolege s geografije, koje su oboje otočani i unijeli su emocije u ovu tematiku, kazala je Krce Miočić predstavljajući pročelnicu Odjela za geografiju izv. prof. dr. sc. Anicu Čuka i prorektora prof. dr. sc. Josipa Faričića.
Kako je rečeno, otoci poput Paga i Vira imaju poseban razvoj, dok dio otoka zadarskog arhipelaga – Molat, Ist, Mali Iž, Veli Iž, Olib, Premuda, Rava, Silba – administrativno pripadaju Gradu Zadru, što bi trebalo olakšati njihov razvoj, ali se u praksi pokazalo da su ostali svojevrsno slijepo crijevo, čija pripadnost Gradu nije utjecala na njihov gospodarski i demografski razvoj.
Prva Interdisciplinarna ljetna škola – Zadar 2020 koja je održana 2016. godine tematski je bila određena nazivom „Susret s vrtnim gradom (odnos grada i njegovog ruralnog zaleđa) – ruralno-urbani kontinuum Zadar/ Ravni kotari“, dok se prošlogodišnja radionica bavila temom „Javni prostori Grada Zadra – tradicija i suvremene potrebe“. Nakon svake ljetne škole objavljen je i zbornik radova.
B.K.