Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KORONAVIRUS U ZADARSKOM DOMU SV. FRANE Ravnateljica Dujić: “Provodili smo sve epidemiološke mjere i ovo je sad splet nesretnih okolnosti”

25.08.2020. 12:30


Dogodilo se upravo ono čega su se svi najviše pribojavali, unatoč maksimalnom pridržavanju svih epidemioloških mjera i opreza, a to je činjenica da je nažalost, koronavirus ušao u zadarski Dom za odrasle osobe sv. Frane koji se nalazi u centru grada, na Poluotoku i skrbi za psihički bolesne odrasle osobe. Riječ je o djelatnici Doma čiji je nalaz pozitivan. Jutros je u Dom došao epidemiolog dr. Alan Medić koji je razgovarao s ravnateljicom Vesnom Dujić kako bi joj dao naputke kako dalje postupati.


Zaposlenica Doma – pozitivna
– Riječ je o jednoj zaposlenici Doma koja je potpuno asimptomatska. Ona je došla na posao u ponedjeljak s godišnjeg odmora. Doduše, tu je napravljen jedan mali previd u smislu što je ona testirana u nedjelju, ali rezultat nije stigao do početka radnog vremena, a ona je otišla raditi i nakon radnog vremena stigao je rezultat testa koji je bio pozitivan. Odradila je svoje radno vrijeme sedam do osam sati, s tim da nije radila izravno sa štićenicima. Održala je jedan sastanak sa svojim kolegama i njih smo iz predostrožnosti stavili u samoizolaciju,mada su svi koristili osnovnu zaštitnu opremu, a riječ je o njih sedmero. Ostale štićenike, s obzirom na to da je ona ipak, bila u Domu, ali je i koristila svu propisanu zaštitnu opremu, odlučili smo preraspodjeliti. To znači da ćemo dio štićenika njih 19, prebaciti na drugo mjesto, u karantenu organiziranu u zajednici. Preostale štićenike njih 37 koliko ih je ostalo u Domu, ćemo "razrijediti" tako da budu po dva u svakoj sobi. U slučaju da se u sljedećih 14 dana odnosno, do 7. rujna dogodi nekakav febrilitet i temperatura, odmah ćemo testirati. Kako štićenike, tako i zaposlenike Doma. Tako smo smanjili kontakt na način da ako bi se i pojavio netko od pozitivnih ili u karanteni koja je organizirana ili ovdje u Domu, moći ćemo brzo intervenirati, a imat ćemo i minimalnu izloženost i na taj način ćemo spriječiti da se širi infekcija između njih što je i osnovni cilj cijelog ovog postupka – objasnio je dr. Medić.


Obavljena i detaljna dezinfekcija svih prostorija
Naveo je i primjer medicinske sestre koja je igrom slučaja radila dva, skoro tri dana u Domu umirovljenika, ali je koristila zaštitnu opremu odnosno, masku i nije nikoga zarazila.
Ravnateljicu Vesnu Dujić zatekli smo ispred Doma jutros, upravo u trenucima kad je započinjala evakuacija 19 štićenika. I ona je naglasila kako su od ponedjeljka od kad su saznali za pozitivan nalaz svoje zaposlenice, u stalnom kontaktu s dr. Medićem i Županijskim stožerom, ali i nadležnim Ministarstvom.
– Aposlutno je sve poduzeto, ono što je po propisima i napucima. Mi smo od veljače ove godine zapravo, zatvoreni u Domu i stvarno smo se dobro "držali". Provodili smo sve epidemiološke mjere zaštite i ovo je sad, splet nesretnih okolnosti. Dogodi se. Događat će se nažalost, a ja se nadam da kod nas više neće. Svi naši djelatnici, ali i korisnici su zaista ovih pola godine proživjeli i odradili – dobar posao. I zato molim da nitko nikoga ne osuđuje, da se ne traže krivci jer to zaista nije bitno, a niti potrebno u ovom trenutku – zaključila je ravnateljica Dujić.
Čim su korisnici otišli, počela je dezinfekcija cijelog Doma koju je obavila za to ovlaštena tvrtka.




 


Poruka dr. Alana Medića: Nosite maske!
 
– Još jedanput molim sve one koji rade s ljudima koji su osjetljivih skupina, znači u bolnicama i u domovima umirovljenika, domovima za djecu s posebnim potrebama… Unutra se ne može ući bez zaštitne maske i zaštitnih sredstava. Dok god koristite zaštitnu masku, vi ste sigurni da ćete dobrim dijelom zaštiti svog pacijenta. Tu masku možete koristiti nekoliko sati. Znači tijekom smjene treba promijeniti najmanje dvije maske i na taj način uz higijenu, mi i ako se dogodi prodor virusa u Dom, nećemo zaraziti ljude koji su ugroženi jer ono što moramo znati i što stalno ponavljamo, svaki taj štićenik koji se nalazi u Domu umirovljenika ili u domovima za ljude s posebnim potrebama, on vrlo brzo odlazi u bolnicu i tamo postaje pacijent koji je rizičan, životno ugrožen i njegova klinička slika je puno teža. I na tome radimo da ne "napunimo" bolnicu. Bez obzira na veliki broj ljudi u općoj populaciji koji su pozitivni, imamo još uvijek dobru priču u našim bolnicama – poručio je ugledni zadarski epidemiolog dr. Alan Medić.