Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KRAJ SEZONE Većina susjeda je ipak otišla jer nisu htjeli riskirati karantenu

25.08.2020. 09:40


Nakon što je glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin sredinom prošloga tjedna pozvao svoje sunarodnjake da se s ljetovanja u Hrvatskoj što prije vrate kući kako bi izbjegli obvezujuću karantenu od 14 dana jer je Slovenija u međuvremenu, i službeno stavila Hrvatsku na svoju »crvenu listu« epidemiološki nesigurnih država, ako je suditi po situaciji na otocima zadarskog arhipelaga koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, većina ih je poslušala i otišla doma.
Naime, Slovenci su odavno otkrili čari naših otoka, pa su mnogi od njih kupili i nekretnine te postali domaći »svit« ili kako ih mnogi otočani zovu »naši Slovenci« jer zbog svojih kuća dolaze na otok ne samo ljeti, već tijekom cijele godine kad god im to mogućnosti dozvoljavaju.


Na Olibu dobra sezona
Tako je, primjerice, i na otoku Istu. Još uvijek ima nešto slovenskih nautičara, ali od njih nekolicine koji imaju kuće na otoku ipak je većina otišla proteklog vikenda.
– Ja to ne bih »dramatizirao«. Doista, većina »naših« Slovenaca je otišla, ali nije u pitanju – »egzodus«. Mislim da se jednostavno poklopio »visoki« datum, a onda i poziv njihovih vlasti da se vrate doma. Obiteljski ljudi, oni koji imaju djecu možda su zbog toga otišli koji dan ranije jer i djeci počinje škola odmah s početkom rujna, rekao je član Mjesnog odbora Ista Goran Josifovski dodajući, kako na otoku desetak obitelji iz Slovenije ima kuće, a gotovo svakog ljeta ima interesa za kupnju ili gradnju nekretnine na otoku.
– Mnogi susjedi iz Slovenije koji su kupili neku nekretninu u početku su ljetovali kod nekog u apratmanu i zaljubili se u otok. Onda oni dovedu prijatelje, pa se i njima svidi. I tako to ide, krug se širi – zaključio je Josifovski, a ista se situacija događa i na Olibu koji, ako je suditi prema riječima predsjednika tamošnjeg Mjesnog odbora Branka Bondulića, koroni usprkos, bilježi dobru turističku sezonu.
– Mnogi koji se bave turizmom na otoku su mi rekli da ova sezona nije bila ništa lošija od prehodne, nego su čak rekli da im je bila i bolja. Jedino ove godine nije bilo Amerikanaca odnosno, naših ljudi podrijetlom s otoka koji imaju kuće. Oni nisu bili u mogućnosti doputovati. Kao i svake godine najviše je bilo upravo Slovenaca i Talijana. Ali, istina je da je većina Slovenaca otišla prošli vikend. Mnogi od njih imaju svoje vikendice na Olibu, ali ima i onih koji svake godine dolaze i borave u apartmanima. Otišli su prošloga vikenda i moji gosti iz Slovenije. Trebali su ostati 15 dana, a ostali su sedam. Nisu htjeli riskirati karantenu – otkrio je Bondulić.


Ipak su otišli…
Nema više slovenskih susjeda ni na Premudi, a upravo na Premudi posljednjih godina sve više Slovenaca kupuje nekretnine i sada ih već ima desetak što je za ovaj mali otok sa 100-injak stalnih stanovnika uglavnom starije životne dobi, solidan broj. No i većina njih je otišla za prošli vikend, kao i sa susjedne Silbe. Inače, prema riječima predsjednice Mjesnog odbora ovoga otoka Diane Klanac, Slovenaca je na Silbi uvijek puno i gotovo 60 posto od ukupnog broja njihovih gostiju su susjedi od kojih i mnogi imaju vikendice na Silbi.
Otok Molat se inače, prošlih nekoliko dana »ispraznio«, ali kako je rekla predsjednica Mjesnog odbora Henryka-Sylwia Tetzlaff-Mračić ipak, je ljetu pomalo kraj, a što se tiče susjeda iz Slovenije, njih na Molatu nema puno. Uglavnom je riječ o ljudima koji su slovenski zetovi ili nevjeste.