KUD SV. ROKO Svoju priču ispričali u knjizi »Osluhni nutarnje zvono«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Preko deset godina čuvanja običaja, folklora i tradicije
Ugostili smo 72 KUD-a, od toga 11 iz EU zemalja. Poneki su bili i više puta te smo tako ugostili ukupno 121 KUD, 19 klapa i 15 pjevača, kazao je Ivan Eškinja – Lantana, predsjednik KUD-a, koji godišnje tradicionalno organizira božićnu i dvije ljetne manifestacije te ljetne folklorne večeri
Velimir BRKIĆ
Uspomena KUD-a s općinskim čelništvom, županom Longinom i klapom Cantus

Iza Kulturno-umjetničkog društva Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova je preko deset godina čuvanja običaja, folklora i tradicije. U razdoblju od 2009. do 2019. godine skupili su brojna iskustva, priče, anegdote i stekli brojne prijatelje na gostovanjima širom Lijepe naše, ali i izvan njenih granica. Čitavu svoju priču odlučili su skupiti na jedno mjesto, u knjigu »Kulturno-umjetničko društvo Sv. Roko – Osluhni nutarnje zvono«, koju su javnosti predstavili u novoobnovljenoj kino dvorani Pogona kulture.
KUD je na inicijativu Ivana Eškinje – Lantane i Mihovilke Prtenjača osnovan 4. prosinca 1988. godine. Za predsjednika je izabran Ivan Eškinja – Lantana, dopredsjednicu Jelena Fantina a tajnika Ante Vodopija.

Pet puta u HRT-ovoj Lijepom našoj

- Kroz KUD je od 2009. do 2019. prošlo točno 199 članova u dobi od 8 do 85 godina, te potpomažućih članova bez kojih ne bi bilo ni dobrih manifestacija, kazao je Ivan Eškinja – Lantana, predsjednik KUD-a, glavni krivac što je knjiga ugledala »svjetlo dana«.
Kroz sve ove godine izmijenili su se i brojni voditelji te je voditelja za koreografiju i ples za odrasle bilo devet, za pjevanje deset, ta za djecu sedam kao i dva instrumentalna voditelja.
- Na televizijskim emisijama smo sudjelovali u deset navrata. Pored organiziranja snimanja emisije »Lijepom našom« u Sv. Filip i Jakovu 2012. godine, pet puta smo i sudjelovali na toj najdugovječnijoj i najgledanijoj emisiji HRT-a. Snimili smo i film »Moje skitnje«, rekao je Lantana, te je nastavio:
- Ugostili smo 72 KUD-a, od toga 11 iz EU zemalja. Poneki su bili i više puta te smo tako ugostili ukupno 121 KUD-a, 19 klapa i 15 pjevača, nabraja Lantana.

Audijencija kod pape Franje

U razdoblju od 2009. do 2019. godine imali su čak 139 nastupa, od toga 103 u RH i 36 u inozemstvu. U deset godina putovali su i nastupili 22 puta izvan Hrvatske, od toga u 17 država EU. Nastupili su i u 16 hrvatskih konzulata ili veleposlanstava, te u 16 hrvatskih katedrala ili župnih crkvi.
- Protekle godine u povodu 10-godišnjice KUD-a predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je na zagrebačkom Panovčaku upriličila prijem za KUD, općinsko čelništvo i župnika don Daria Mataka, naglasio je Lantana.
Sa svojim posjetima, nastupima u inozemstvu KUD Sv. Roko ustrajno pridonosi i promociji Republike Hrvatske, ali i izgradnji čvršćih veza Hrvata izvan RH s domovinom.
- Posebnu uspomenu imamo iz listopada 2013. godine kad smo u Vatikanu bili na svečanoj audijenciji kod pape Franje, gdje smo pjevali s njegove desne strane ulaznu pjesmu na svetoj misi, ponosno će Lantana.
Svake godine organiziraju kulturno-zabavne manifestacije Osluhni nutarnje zvono, Brodom po Pašmanskom kanalu i Utrku tovara te ljetne folklorne večeri.

Prvi susret Hrvata

- Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar- Kitarović prije dvije godine organizirali smo manifestaciju pod nazivom Prvi susret Hrvata iz europskih zemalja »Do budućnosti tragovima vlastite prošlosti«, a koja je okupila i zbližila predstavnike hrvatskih nacionalnih manjina iz 10 zemalja, poručio je Ivica Eškinja – Lantana.
Na predstavljanju knjige nazočili su općinski načelnik Zoran Pelicarić – Peco, zadarski župan Božidar Longin i njegov zamjenik Šime Mršić, župnici Sv. Filip i Jakova i Turnja don Dario Matak i Josip Lisica, ravnatelj Županijske uprave za ceste Branko Kutija, direktor Komunalca Marin Colić, predstavnici KUD-ova Maslina Turanj i Sv. Ivan Glavosjek Raštane Donje, autorica knjige Katica Burić Ćenan i drugi.
Gosti su bili KUD Čitaonica mohačkih Šokaca iz mađarskog Mohača, Đuro Jakšić, predsjednik hrvatske samouprave u Mađarskoj, KUD Klokotić iz Klokotića kraj Temišvara u Rumunskoj. Čestitku je poslala i udruga Demokratski savez Hrvata u Rumunjskoj.
Osim KUD-a Sv. Roko nastupila je i legendarna klapa Cantus, okupljena za ovo izuzetnu prigodu. Program je vodila Branka Pelicarić s Radio BnM-a.
 

Urednica, autori, sponzori

Urednica ove jedinstvene, bogato ilustrirane knjige na 180 stranica je dr. sc. Katica Burić Ćenan, autorice Petra Valovčić, Nina Vigan i Katica Burić Ćenan sa Sveučilišta u Zadru. Omogućili su je sponzori: Općina Sv. Filip i Jakov, KUD Sv. Roko, Udruga Napredak Sv. Filip i Jakov, Ilirija d.o.o. Biograd na Moru, Zoran Pelicarić - Peco, Ivan Eškinja – Lantana.

 

Ivan Eškinja – Lantana, glavna osovina filipjanskog KUD-a

Ivan Eškinja – Lantana, analitičar, organizator, ustrajni motivator i osovina ove plodne udruge, predsjednik je KUD-a Sv. Roko od osnutka do danas. Njegova pedantnost, analitičnost i organiziranost neki su od glavnih razloga uspjeha KUD-a, pogotovu kad je riječ o organizaciji i logistici. Kad se radila narodna nošnja te tražili plesovi i pjesme kontaktirao je struku. Uz to, od početka djelovanja nastoji osigurati stručno koreografsko i glazbeno vođenje KUD-a. Njegov glavni posao jest briga da sve funkcionira na profesionalnoj razini i on mu se potpuno posvećuje.

Ivan Eškinja – Lantana uporan je i rječit čovjek. To je vidljivo iz njegove korespondencije s donatorima, sponzorima, financijerima i partnerima. Kako jedan čovjek ne može sam nositi obveze posla, udruge te svakodnevnog života, vrlo je bitno napomenuti kako je za funkcioniranje KUD-a +, ali života Ivana Eškinje – Lantane, zaslužena njegova uža obitelj. Supruga Marina te tri kćeri Ivana, Magdalena i Mihaela (sve članice KUD-a od početka do danas), Lantani su uvijek i u svemu velika podrška.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (3 glasova)