Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lauc o vijesti koja je zabrinula svijet: ‘Ovo ipak ne dokazuje da netko može oboljeti dvaput’

25.08.2020. 08:32


Stručnjaci iz Hong Konga jučer su objavili kako je otkriven prvi potvrđeni slučaj ponovno infekcije koronavirusom u svijetu. Između dvije zaraze kod istog pacijenta prošlo je svega četiri i pol mjeseca.
Na vijest se osvrnuo ugledni hrvatski znanstvenik Gordan Lauc.
“Osoba u Hong Kongu je bila pozitivna na virus s vrlo blagim simptomima, nekoliko mjeseci kasnije ponovo joj je detektiran virus u nosu, a sekvenciranjem je potvrđeno da se radi o drugom soju virusa, dakle nedvojbeno se radi o ponovnoj infekciji. Ovaj puta nije imala nikakve simptome.
Taj slučaj ne dokazuje da netko može oboljeti dvaput. To samo potvrđuje da i blagi oblik bolesti potiče razvoj imuniteta i da se drugi puta organizam još lakše izbori s virusom (drugi puta nije bilo nikakvih simptoma).
Virus u nosu potvrđen PCR testom ne znači da je netko bolestan. Još uvijek nije potpuno jasno može li takva osoba širiti virus u dovoljnim količinama da netko oboli nakon kontakta s njom.
S druge strane osoba koja još nema simptome, a razvit će ih za 2-3 dana raspršuje veliku količinu virusa i može zaraziti druge”, objavio je Lauc.