Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PROPAO DOGOVOR Starčević: Neće meni nitko postavljati uvjete

25.08.2020. 12:52


Iako su bivši predsjednik ugaslog HSP AS-a, Ante Žoni Maksan, i predsjednik HČSP-a, Davor Trbuha, prije samo desetak dana najavili veliko okupljanje pravaša, čini se kako od toga zasad neće biti ništa. Jedna od glavnih političkih osovina koalicije za lokalne izbore, HSP, već im je sada dao »košaricu« ne pristajući na njihove uvjete koaliranja, prije svega izbacivanje trojice članova iz stranke.
Naime, čelnik HČSP-a, Davor Trbuha, kao uvjet za priključenje HSP-a ovoj koaliciji kazao nam je kako su njihovi uvjeti HSP-u da se »Čapko, Augustinović i Granić maknu iz HSP-a jer žele uzeti tron«.
– Sada ćemo sve vratiti pod pravaški kišobran, ujedinjenje u Hrvatsku stranku prava, što očekuju svi birači i svi pravaši koji danas lutaju u domovinskim pokretima, u Hrvatskim suverenistima jer smo mi razjedinjeni. Danas 12. kolovoza dogodio se povijesni trenutak gdje ja, kao čelnik HČSP-a i gospodin Maksan, a uskoro i predsjednik HSP-a Karlo Starčević, radimo na ujedinjenju u jednu stranku te hrvatskom narodu vraćamo pravaštvo za sva vremena. Ovdje nisu bitne stranke, bitno je očuvati hrvatsko pravaštvo od kojega svi strepe i priželjkuju da nas ne bude. No, mi ovdje danas u Pakoštanima radimo na ujedinjenju svih pravaša u jednu stranku, kazao je Trbuha početkom kolovoza.


HČSP nema političku težinu
Karlo Starčević, međutim, kaže drugačije – neće njemu nitko postavljati uvjete. A za to ima i opravdan razlog s obzirom da je HSP u ovom trenutku najjača pravaška stranka u Hrvatskoj te jedino oni mogu biti baza okupljanja ove desne političke opcije. Naime, HSP Ante Starčevića zbog velikih je dugova propao, a HČSP je minorna stranka koja nikad nije uspjela ostvariti ozbiljnije rezultate.
Podsjetimo, HSP Ante Starčevića nije namirio svoja dugovanja te je stranka u veljači ove godine ugašena. Trgovački sud u Zagrebu 21. veljače donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka te odredio i stečajnog upravitelja, čime je s političke scene nestala jedna od najstarijih pravaških stranaka koja se već godinama nalazi u financijskim problemima te je i oslabljena smjenama rukovodstva. Rješenje Trgovačkog suda donijelo je definitivni kraj ove pravaške stranke, što praktično znači da se nisu obistinile ni najave čelnika stranke da će riješiti probleme te putem donatora platiti sve dugove.
Razumljivo je stoga zašto čelnik HSP-a kaže kako niti Maksan ni Trbuha ne mogu okupljati pravaše jer je prvi ostao bez stranke, a drugi ima stranku koja nema osobitu težinu na nacionalnoj političkoj sceni.


Jedini sam razgovarao sa svima
– Najprije bih postavio pitanje s kim se Žoni Maksan hoće udružiti ako nema stranke, a HSP dr. Ante Starčevića je u stečaju. To mi je, kao prvo čudno, a drugo, već odavno sam razgovarao s gospodinom Maksanom i kao čovjek je dobrodošao u HSP ako želi doći i biti pravaš. Međutim, ne vjerujem da se imamo s čime udružiti jer on trenutačno ne pripada niti jednoj stranci, a nije dobro ni ukoliko gospodin Trbuha postavlja uvjete jer ni ja nikome ne postavljam uvjete, niti ću. Zasigurno se nećemo riješiti najboljih ljudi da bi zaživjelo nešto što uopće nije ni u fazi zaživljavanja. Ja se, dakle, nemam čemu pridružiti, poručuje Starčević, napominjući kako je njegova misija dolaska u HSP bila ujedinjenje svih pravaških opcija.
– U trenutku mojega dolaska bio sam jedini u Hrvatskoj koji je razgovarao sa svim pravaškim opcijama. Svi su bili međusobno posvađani i sa svima sam razgovarao, kao i danas te postavljam pitanje kako bi se trebala ta hrvatska stranka prava zvati da bi došlo do ujedinjenja. Nitko o tome ne govori, a koga god sam upitao svi su mi rekli da bi se trebala zvati HSP. Znači, ako tu stranku već imamo, treba li osnovati novu? Razgovarao sam s gospodinom Trbuhom i načelno smo se dogovorili, bez ikakvih uvjeta, da će se HČSP pridružiti HSP-u i da ćemo postati jedno, što me je posebno obradovalo. I zato me čudi da netko postavlja uvjete, a u našem razgovoru gospodin Trbuha nije postavljao nikakve uvjete, kaže čelnik HSP-a, zaključujući kako moraju sjesti i razgovarati.
 




Propali svi pokušaji ujedinjenja pravaša


Članovi niti jedne političke opcije nisu se pokušali udružiti toliko puta koliko su to učinili pravaši. Ovu, očito nemoguću misiju, pokušala je provesti i bivša predsjednica HSP Ante Starčevića, Ruža Tomašić, još 2013. godine u Splitu predlažući održavanje općeg pravaškog sabora za ujedinjenje svih pravaša. Međutim, odmah je postavila uvjet kojim se za predsjednika neće moći kandidirati nitko od sadašnjih ili bivših predsjednika bilo koje pravaške stranke. Dogovor je, naravno, odmah propao, kao i onaj bivšeg šefa HSP-a, Danijela Srba, koji je uoči pretprošlih parlamentarnih izbora pozvao na »povratak članstva pod jedan jedini barjak, onaj HSP-ov« s obzirom da se veliki broj pravaša gubio od nemila do nedraga.
Nažalost, zbog interesa pojedinaca, do ujedinjenja pravaša nikad nije došlo te ostaje vidjeti hoće li im to uspjeti za iduće lokalne izbore.