Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kroz Zadarsku županiju prolazi više od 120 kilometara Eurovelo 8 rute

25.08.2021. 10:50


S ciljem promocije cikloturizma na domaćem tržištu, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) pokrenula je promotivnu kampanju »Bicikliraj, istraži i uživaj!« koja je, između ostalog, fokusirana na EuroVelo 8 rutu koja obuhvaća cijelu hrvatsku obalu, od Istre do Dubrovnika. Aktivnosti u sklopu kampanje provodit će se narednih mjesec dana, na online i offline kanalima komunikacija.
– Cikloturizam je u Hrvatskoj unazad nekoliko godina značajno unaprijeđen te bilježi kontinuiran rast potražnje. Kao zemlja imamo vrlo kvalitetnu resursnu osnovu, integrirani smo u EuroVelo mrežu biciklističkih ruta, a dio rute koji prolazi kroz Hrvatsku obuhvaća svih sedam jadranskih županija ukupne duljine 1116 kilometara. Vjerujem kako ćemo ovom kampanjom domaće goste, kojih su u dosadašnjem dijelu godine ostvarili više od devet milijuna noćenja, još više potaknuti na otkrivanje Lijepe naše na jedan zanimljiv, zdrav i održiv način, zaključio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.


Jednomjesečna kampanja
Dodajmo kako je Hrvatska turistička zajednica, u sklopu europskog projekta MedCycleTour, također izradila i posebnu internetsku stranicu »EuroVelo 8« koja sadrži detaljne tehničke i turističke informacije o ruti, kartografske prikaze i GPX tragove dionica, podatke o vrsti podloga, atrakcijama koje se mogu posjetiti na dionicama i dr.
Od ukupno 20 dionica EuroVelo 8 rute kroz Zadarsku županiju prolaze njih četiri, od kojih dvije u cijelosti. Na zadarsko područje ulazi se dionicom 10 od Lovinca do Maslenice dugom 53 kilometra i to na području Štikade s akumulacijskim jezerima. Među atrakcijama su navedeni manastir Krupa, Cerovačke špilje, kanjon rijeke Zrmanje, Modriča špilja i Nacionalni park Paklenica.
– Od odmorišta Lokvine na spustu cestom otvara se čudesni pogled na kanjon rijeke Zrmanje, a kroz selo Muškovci može se doći do izletišta na rijeci i osvježiti se pod slapovima ili u tirkizno zelenoj vodi, navodi se u opisu dijela ove dionice.
Sljedeća dionica od Maslenice do Zadra duga je 58 kilometara. Ruta ne ide izravno u smjeru Zadra, već se nakon Masleničkoga mosta skreće na zapad u smjeru Ražanca.
– Povijesni, kraljevski grad Nin idilično je smješten na otočiću posred prostrane, plitke lagune. Područje je poznato po mnogobrojnim pješčanim plažama i eko-parku s bogatim i raznolikim ptičjim svijetom, vrhunskoj solani te po Muzeju soli. Među mnogobrojnim spomenicima ističe se crkva sv. Križa koja se smatra najmanjom katedralom na svijetu, ističe se između ostalog u opisu krajolika.


Mnogobrojne ladanjske kuće
Kao atrakcije su navedeni Muzej soli u Ninu, Riznica zlato i srebro grada Nina, crkva sv. Nikole, crkva sv. Križa, Morske orgulje, Muzej antičkog stakla, crkva svetog Donata, Pozdrav Suncu, zadarske gradske zidine, rimski forum i Kalelarga, zadarska glavna ulica.
Dionica 12 od Zadra do Pakoštana duga je 43 kilometra, ali se ne vozi kopnom, već se iz Luke Gaženica trajektom prebacuje u Preko na otoku Ugljanu odakle se nastavlja cestom u smjeru Tkona na otoku Pašmanu.
– Preko obilježuju tipična dalmatinska arhitektura i mnogobrojne ladanjske kuće patricijskih obitelji, a na brdu nalaze se ostaci Tvrđave sv. Mihovila iz 13. stoljeća. Vozi se idiličnom lokalnom cestom uz more do malog, slikovitog mjesta Kali poznatog po dugoj tradiciji ribarstva, navodi se u opisu dijela ove dionice.
Među atrakcijama su navedeni Benediktinski samostan »Ćokovac«, Franjevački samostan i crkva sv Dujma u Kraju, Park prirode Vransko jezero, Nacionalni park Kornati, Maškovića han u Vrani, Park prirode Telašćica i stari grad Vrana (Gradina) u Vrani.
Zadnja dionica koja prolazi kroz Zadarsku županiju je 13., duga je 48 kilometara, a vodi od Pakoštana do Šibenika. Dionica prolazi područjem Vranskoga jezera, najvećega prirodnog jezera u Hrvatskoj, položenog u smjeru sjeverozapad – jugoistok, neposredno uz morsku obalu i usporedno s njom, u duljini 13,6 km – od Pakoštana do Pirovca na jugu.