Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Mađarice postale četvrtom žrtvom Santarellijevih štićenica

25.08.2021. 07:08


Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija ostala je na stopostotnom učinku nakon četvrte utakmice na Europskom prvenstvu i tako zadržala čelnu poziciju skupine C koja se igra na zadarskom Višnjiku. Silu Hrvatica uspjele su osjetiti i mađarske odbojkašice, koje se pak mogu podičiti da su uspjele igračicama Danielea Santarellija oduzeti set, što nije pošlo za rukom prethodnim hrvatskim protivnicima, Švicarskoj, Bjelorusiji i Slovačkoj. No, unatoč tom izgubljenom setu Hrvatska je ispunila plan osvojivši nova tri boda i s ukupnih 12 bodova osigurala najmanje drugo mjesto u skupini, a za prvo će se morati potući danas u 21 sat s favoriziranom reprezentacijom Italije.


Izgubljen prvi set
Slično kao i protiv Slovačke u nedjelju, Hrvatska je uspavano ušla u dvoboj, što je Mađarska iskoristila za prvo veće vodstvo (6:3), a sredinom prvog seta imala je i četiri poena prednosti (15:11). No, ubrzo je na servis došla kapetanica hrvatske reprezentacije Samanta Fabris te s pet poena zaredom dovela svoju ekipu u prednost 16:15. Na tom valu Santarellijeve igračice ubrzo su stigle i do dva, pa tri poena prednosti, da bi na kraju rezultatski uvjerljivo dobila prvu dionicu s 25:19. Potom je uslijedilo jedno krizno razdoblje u domaćim redovima, ali zaigrala je bolje i Mađarska u tom drugom setu. Nakon servisa Pekarik prvi put su Mađarice ostvarile niz od četiri poena za 12:8, a nakon povratka Hrvatske na 14:14 uslijedila je nova 4:0 serija Mađarske, ovaj put na servis Gyimes. Taj zaostatak Hrvatska više nije uspjela dostići pa je nakon deset dobivenih zaredom izgubila prvi set na EP.


Velika serija u trećem
Međutim, to nije pokolebalo hrvatske odbojkašice, dapače naljutilo ih je, pa su u trećem setu zaigrale puno angažiranije u bloku, profunkcionirao je i napad, tako da su se osokoljene Mađarice našle u velikim problemima. Ključnom za prijelomni treći set pokazala se velika serija od osam uzastopnih poena osvojenih na servis Samante Fabris kojima je prednost od 14:12 narasla na nedostižnih 22:12. Taj epilog je poslužio poput tobogana Santarellijevim djevojkama koje su zadržale razinu igre i u četvrtom setu. Kad su stigle do uvjerljivih 20:14 bilo je jasno da će na konto Hrvatske sjesti i četvrta pobjeda iako je Mađarska zaprijetila s tri uzastopna poena smanjivši na 20:17, no zadržana je prisebnost i slavlje domaćih igračica je moglo započeti. 




HRVATSKA 3 – MAĐARSKA 1


(25:19, 21:25, 25:17, 25:21)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja.
HRVATSKA: Sain, Strunjak, Butigan, Božičević, Perić, Mlinar, Ikić, Dumančić, Fabris, Šamadan, Miloš, Deak, Klarić, Kulić.
MAĐARSKA: Bagynka, Gyimes, Juhar, Kiss, Nemeth, Pallag, Papp, Pekarik, Szakmary, Szucs, Talas, Torok, Toth, Vezseny.


Izjavili su


Daniele Santarelli, izbornik Hrvatske
– Odigrali smo malo nervozno. Možda jer su igračice shvatile da radimo dobre stvari i ako nastavimo igrati ovim tempom, zaista ćemo puno postići. Samim time pritisak je jači. Bili smo nervozni posebice na break poenima. Na prvome setu napravili smo šest servis pogrešaka. To je za nas veliki problem u ovoj fazi natjecanja. Završili smo s 12 as servisa i 12 blokada. Sretan sam zbog toga jer se uspijevamo vratiti na pravi put. Znam svoje igračice i trebamo ostati na nivou igre, bez nepotrebnih grešaka. Kvaliteta igre u ovome trenutku dosta nam je dobra, no u današnjem ogledu s Italijom morat ćemo igrati još bolje.


Samanta Fabris, kapetanica Hrvatske
– Nije možda bila najkvalitetnija naša utakmica s Mađarskom, no najvažnije je da smo pobijedile i osvojile nova tri boda. Ovo nam je uostalom prvi izgubljeni set na turniru. Dat ćemo sve od sebe protiv Italije koja, čini mi se, nije u najboljoj formi nakon nedavnog nastupa na Olimpijskim igrama. To moramo iskoristiti.