Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Golf igralište i heliodrom u Kruševu

Autor: Velimir Brkić

24.09.2008. 22:00
Golf igralište i heliodrom u Kruševu

Foto: Velimir BRKIĆ



U obrovačkoj Gradskoj vijećnici grada jučer je održana javna rasprava o novom Prostornom planu uređenja (PPU) Grada Obrovca (Obrovac, Kruševo, Gornji Karin, Žegar, Zelengrad, Muškovci, Bilišane, Golubić i Krupa). Pored gradonačelnika dr. Ante Župana, tajnika Slobodana Jurjevića i nositelja izrade i izrađivač plana Željka Kolića iz zadarske projektantske kuće Sinteza na javnoj raspravi su nazočili članovi Gradskog poglavarstva i Vijeća. Građani nisu pokazali interes nazočiti na javnoj raspravi o najvažnijem gradskom dokumentu. Naime, s obzirom na važeći PPU u novom PPU-u usklađenom sa važećim zakonskim uredbama mijenjaju se uglavnom granice ili se prenamjenjuju gospodarsko-poslovne i turističke zone te se utvrđuju infrastrukturne izmjene.
– Gospodarsko-proizvodna zona Karlovac u Kruševu povećava se i mijenja naziv u Karlovac 1, te se formira i nova GPZ Karlovac 2. Ukidaju se gospodarske zone Zelinka i Dobrojuša u Karinu Gornjem te Bogatik u Žegaru i Bilišani u Bilišanima. Novim PPU-om formira se gospodarsko-proizvodna zona Bilišani u Bilišanima kao i gospodarsko-proizvodna zona, punionica pitke vode Krupa u Krupi. Turistička zona Crna Punta se povećava dok se turistička zona Otišina smanjuje, izlagao je Željko Koić dodajući kako se formira novo groblje u Gornjem Karinu.
Područja namijenjena za istraživanje korištenja energije vjetra ovim se PPU-om prenamjenjuju u područja za izgradnju vjetroelektrana.
– Na eksploatacijskom polju boksita Kruševo mijenjaju se granice obuhvata površine za iskorištavanje, eksploataciju mineralnih sirovina i određuju se s područjem oštećenog prirodnog krajobraza u dijelu eksploatacijskog polja za sanaciju. U grafičkom dijelu ucrtano je rješenje odvodnje u skladu sa Studijom zaštitu voda Zadarske županije, objašnjavao je Kolić.
– Ovim Prostornim planom uređenja formira se područje za izgradnju golf igrališta u Kruševu kao i za izgradnju heliodroma u istom naselju, naglasio je Koić.
Planira se izgradnja vodoopskrbnog cjevovoda u svrhu opskrbe vodom svih naselja na području Grada Obrovca.
– U okviru plana plinofikacije Dalmacije planira se izgradnja plinoopskrbnih građevina na teritoriju Zadarske županije i Grada Obrovca, zaključio je izlaganje Željko Koić od koga nismo mogli doznati je li se izgradnjom plinoopskrbnih građevina podrazumijeva izgradnja plinske elektrane kod Obrovca?
Nakon usklađenja s Prostornim planom Zadarske županije, Uredbom o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora i usklađenja s novim potrebama u razvitku prostorne i gospodarske osnove Grada Obrovca novi PPU izrađen je na geokodiranim katastarskim podlogama, što je zakonska obveza, dok je važeći PPU iz 2002. godine bio izrađen na geodetskim kartama. Nakon provedbe javnog uvida i javne rasprave te pribavljanja potrebnih suglasnosti i mišljenja od nadležnih tijela slijedi usvajanje PPU-a na sjednici Gradskog vijeće vijećnici će glasovati „za” ili „protiv” jednog od najvažnijih dokumenata koji će zasigurno odrediti budući razvoj obrovačkog kraja.
A kako je rekao gradonačelnik Župan, pred ostvarenjem je jedan od ciljeva koje je ova gradska uprava zacrtala u 2008. godini. Sljedeći cilj su planovi nižeg reda, urbanističkih planova uređenja (UPU) i detaljnih planova (DPU). Vrijeme potrebno za izradu i usvajanje UPU-a i DPU-a kreće se od šest mjeseci do godinu dana.
– Dobit ćemo jedan od najznačajnijih dokumenata usklađenog sa županijskim Prostornim planom na temelju kojeg će se graditi i raditi na ovom području, istaknuo je dr. Ante Župan dodajući kako će javni uvid PPU-a trajati do 30. rujna. Gradsko poglavarstvo će zajedno s izrađivačem plana prije donošenja PPU-a razmotriti sve pristigle pismene i usmene primjedbe i prijedloge kao i one upisane u knjigu primjedbi.