Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Heroin u Europu dolazi iz Afganistana

Autor: Siniša Klarica

24.09.2008. 22:00
Heroin u Europu dolazi iz Afganistana

Foto: Filip BRALA



Balkanskom rutom kreće se 95 posto heroina koji dolazi u Europu. Ona ide od najvećeg svjetskog proizvođača Afganistana do Europe, a zatim u cijeli svijet, rekao je u uvodu Erich Zwettler, dodajući da je cilj konferencije produbljenje suradnje policija na suzbijanju krijumčarenja i zlouporaba opojnih droga
Od 24. do 26. rujna 2008. godine u hotelu Kolovare u Zadru održava se Treće zasjedanje konferencije “Krijumčarenje droge Balkanskom rutom”. Kako je na početku otvaranja rekao potpredsjednik konferencije i šef austrijske kriminalističke policije Erich Zwettler, na inicijativu austrijske policije pokrenut je još 2006. projekt “Drug policing Balkan”, koji je usmjeren prema suzbijanju krijumčarenja opojnih droga tzv. Balkanskom rutom.
Balkanskom rutom kreće se 95 posto heroina koji dolazi u Europu. Ona ide od najvećeg svjetskog proizvođača Afganistana do Europe, a zatim u cijeli svijet, rekao je u uvodu Erich Zwettler, dodajući da je cilj konferencije produbljenje suradnje policija na suzbijanju krijumčarenja i zlouporaba opojnih droga.
Na konferenciji sudjeluje 70-ak predstavnika policije i carine iz oko 28 država i organizacija. Među prisutnima bit će i predstavnici međunarodnih organizacija Europola, Interpola, američke DEA-e. Sudionicima se obratio i načelnik Odjela kriminaliteta droga Tihomir Kralj, inače predsjedatelj konferencije. Kralj je napomenuo da su se zlouporaba i krijumčarenje opojnih droga u Republici Hrvatskoj zapazili početkom 70-ih godina, kada se na području naše zemlje konzumiraju uglavnom proizvodi konoplje tipa droga.
Ozbiljniji problemi, poglavito u vezi s krijumčarenjem opojnih droga, uočavaju se 80-ih godina, kada se u našoj zemlji počinje formirati postojano ilegalno narkotržište, da bi tijekom 90-ih godina problem sa zlouporabom i krijumčarenjem opojnih droga u Hrvatskoj, gotovo bio istovjetan situaciji koja je trenutačno u zemljama zapadne i istočne Europe, rekao je između ostalog Tihomir Kralj, dodajući da je zbog toga Hrvatska s 27 zemalja potpisala ugovore o suzbijanju i krijumčarenju opojnih droga.
Na dostupnost svih vrsta opojnih droga u Hrvatskoj, rekao je glavni ravnatelj policije Marijan Benko, bitno utječe liberalizacija graničnog prometa, ali i zemljopisni položaj zemlje kao prije svega, tranzitnog područja, jer se na području RH nije zabilježila ozbiljnija i veća proizvodnja opojnih droga. Zabilježeno je tek nekoliko organiziranih slučajeva sadnje i uzgoja indijske konoplje.
Kriminalne skupine koje se bave kriminalitetom droga u Republici Hrvatsko formirane su temeljem raznih kriterija. I mi bilježimo, za sve zemlje uobičajene kriterije, etičke ili obiteljske pripadnosti, skupine formirane temeljem cehovske pripadnosti, kao što su npr. tvrtke i vozači u međunarodnom prometu, pomorci međunarodne plovidbe i slično. Naravno, postoje i kriminalne skupine koje su formirane bez posebnih obrazaca, odnosno koje su prigodno formirane. Temeljem izvršenih analiza zapljene opojnih droga uočena je tendencija rasta zastupljenosti sintetičkih droga. To je rezultat povećanja potražnje, ali i sve agresivnije ponude. Medutim, slična situacija je i s opojnom drogom hašiš i kokain, rekao je Benko.
Marijan Benko je posebno naglasio da je u posljednjih nekoliko godina sve prisutniji modalitet krijumčarenja većih količina opojne droge marihuane cestovnim prometom s područja, posebno Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Prema nekim pokazateljima, veći dio te droge je porijeklom iz Albanije koja se posljednjih godina prometnula u velikog proizvodača marihuane.
Osim otvaranja, konferencija je u radnom dijelu bila zatvorena za javnost jer će po prvi put imati i operativni karakter. Naime, u nekoliko radnih grupa dogovarat će se zajedničke aktivnosti u detektiranju i presijecanju međunarodnih krijumčarskih lanaca.
 


Benko: Zadarska policijska uprava ima zavidne rezultate u otkrivanju dilera
Ravnatelj policije Marijan Benko komentirao je u pauzi aktualna događanja, osobito vezana za akciju Indeks. Benko je ponovio da ni jedan osoba koja je privedena u akciji, nije imala primjedbi na ponašanje policije. Na pitanje je li rektor Aleksa Bjeliš bio upoznat s time da će policija doći i „potiho” izvesti akciju Benko je odgovorio: „Onaj dan kad je akcija počela, ja i glavni državni odvjetnik upoznali smo s akcijom i rektora Zagrebačkog sveučilišta.”
Na drugu stranu, konferencija se održava na stotinjak metara od zadarskog gradskog područja koje je bremenito problemima s drogom. O situaciji kako „glavne” face u dilanju drogom u tom malom kvartu nisu pod ključem iako svak svakog zna, Benko je rekao: „Ovisi na koga mislimo da je glavna riba ili glavni diler. Vidite koje aktivnosti na području PU zadarske pokreće policija i koliki trud i napore ulaže na otkrivanju dilera i organiziranih skupina. Mislim da zadarska policijska uprava ima zavidne rezultate na tom području.