Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Humanitarni koncert za pomoć azilu

Autor:

24.09.2008. 22:00
Humanitarni koncert za pomoć azilu


Sponzorski radovi su već odavno obećani, a oni su imali namjeru vrijeme do donošenja potrebne dokumentacije ispuniti barem pripremnim radovima, odnosno ravnanjem terena, no niti to nije bilo moguće. Brojni donatori nude financijsku pomoć, a u planu nam je uskoro organizirati i humanitarni koncert za pomoć azilu, kaže Grgurović
Problematika takozvanog divljeg azila za pse i mačke, koji se još prije nekoliko godina smjestio na zadarskim Žimirićima, već dulje vrijeme se provlači kroz medije. Poznato je također kako su to sklonište za nedužne životinje, u svojoj skromnoj moći, osmislili i izgradili članovi zadarske Udruge za zaštitu životinja. No, prizori u koje su se do sada već svi Zadrani uvjerili, odnosno psi koji tamo žive u iznimno neadekvatnim uvjetima, te zbog loše izvedene žice oko azila nerijetko bježe na cestu, a neki vrlo često odlutaju i do obližnjih kuća, dokaz su kako golema ljubav prema životinjama ipak nije dovoljna.
Zatražiti pravo gradnje
Podsjetimo stoga kako se Grad Zadar prije nešto više od dvije godine angažirao oko rješenja ovog problema, smatrajući kako grad poput Zadra zaista zaslužuje dostojno sklonište za pse i mačke, primjereno mjesto u kojem bi životinje mogle boraviti.
Da bi konačnim rješenjem ovog pomalo sramotnog problema i civilizacijska razina Zadra itekako porasla, svjestan je Dražen Grgurović, zadarski dogradonačelnik te se upravo zbog njegovog angažmana ovaj kronični problem rješava u pozitivnom smjeru.
U razgovoru s njim saznajemo kako najveću kočnicu u realizaciji ovog projekta još uvijek predstavlja veoma kompleksan proces dobivanja potrebne prostorno-planske dokumentacije.
Naime, osnovni razlog ovolikog čekanja je dobivanje građevinske i lokacijske dozvole, koju je moguće dobiti na osnovi prostorno-planske dokumentacije, a ona se dobiva nakon javnog uvida. Točnije, u ovom slučaju je riječ o urbanističkom planu uređenja koji je potreban prema izmjenama zakona, a on je zapravo detaljniji od dosadašnjeg detaljnog plana uređenja.
– Tvrtka Gin company će do kraja rujna dovršiti urbanistički plan koji će potom biti usvojen na sjednici Gradskog vijeća, najvjerojatnije tek onog koji će se sastati u studenom. Nakon toga ćemo od Središnjeg državnog ureda zatražiti pravo gradnje, odnosno građevinsku dozvolu, kazao je Grgurović, napomenuvši kako će tek nakon toga biti moguće započeti gradnju.
Brojni donatori nude pomoć
– Sponzorski radovi su već odavno obećani, a oni su imali namjeru vrijeme do donošenja potrebne dokumentacije ispuniti barem pripremnim radovima, odnosno ravnanjem terena, no niti to nije bilo moguće. Brojni donatori nude financijsku pomoć, a u planu nam je uskoro organizirati i humanitarni koncert za pomoć azilu, tako da sam siguran da će radovi na skloništu biti brzo okončani, kazao je Grgurović, napomenuvši kako je riječ o golemom civilizacijskom pomaku kojim će Zadar prednjačiti pred gotovo svim ostalim hrvatskim gradovima.
Napomenuo je stoga kako je unatoč jako sporoj i kompliciranoj birokraciji, onaj najvažniji problem, odnosno pronalazak lokacije koja ulazi u prostorni plan, odavno riješen i to je najveća prednost zbog koje će Zadar već iduće godine zasigurno imati najciviliziraniji azil u državi.
Također, prema procjenama bi cijeli azil trebao koštati oko 1,5 milijuna kuna, a sudeći prema interesu donatora trebao bi se bez problema riješiti.
Naime, nova lokacija za smještaj skloništa za napuštene životinje prostornim je planom određena na području 2,6 km sjeveroistočno od ruba naselja Bokanjac te oko 70 metara istočno od ceste Zadar-Ražanac.
Površina lokacije iznosi oko 52.500 četvornih metara, a novi bi azil trebao biti izgrađen po pravilniku te udovoljavati svim uvjetima zakona o azilu, odnosno imati prostranije i natkrivene boksove, infrastrukturu, struju, vodu, grijanje te adekvatan prostor gdje bi se psi mogli istrčati.