Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jasenice – primjer suradnje svih razina hrvatske vlasti

Autor: Ivan Stagličić

24.09.2008. 22:00
Jasenice – primjer suradnje svih razina hrvatske vlasti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Naš cilj je ravnomjeran razvoj naše Županije, što znači da svako selo ima jednake uvjete života kao što imaju i grad Zadar, Biograd ili Benkovac. Isto tako cilj nam je da svako dijete koje se rodi na području ove Županije ima jednake uvjete za uspjeti, bez obzira bio mu otac kirurg u zadarskoj bolnici ili pastir na vrleti Velebita, istaknuo je dožupan mr. sc. Josip Miletić
Dan općine Jasenice koji se slavi zajedno s blagdanom Sv. Jeronima, obilježen je jučer svečano na području čitave općine. Pred zajedničkim križem na mjesnom groblju u Rovanjskoj položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule hrvatske branitelje, a potom seu svi nazočni obišli kompleks mjesnog lokalnog privezišta. Tu je uređeno nekoliko stotina metara obale i izgrađeno novo privezište na mjestu gdje je bio stari mul. Obala je uređena i osmišljena kao šetnica s klupama, rasvjetom i pristupom moru, čime je znatno unaprijeđena kvaliteta života žitelja mjesta, kao i brojnih gostiju koje ga pohode tijekom ljetnih mjeseci.
Pisma Bebića i Kalmete
Program proslave nastavio se u Osnovnoj školi «Petar Zoranić» u Maslenici gdje je za ovu prigodu bila postavljena i izložba slika slikarice Ivke Nekić, koja je sadržavala likovno obrađene brojne pitoreskne motive kojima područje općine Jasenice obiluje.
U prostorijama Osnovne škole održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Jasenice, na kojoj su kao uzvanici bili i zamjenik zadarskog župana mr. sc. Josip Miletić, predsjendik Županijske skupštine Stanko Zrilić te pročelnici županijskih odjela Davor Lonić, Ivan Šimunić i Damir Kraljić, kao i načelnici susjednih općina iz Zadarske i Ličko-senjske županije.
Vodtielj svečanoga programa, Mihovil Mijo Brkić pročitao je ovom prigodom pisma koja su isprikom zbog sprječenosti u dolasku ali i najboljim željama vodstvu i općini Jasenici uputili predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, a najbolje želje povodom ovog blagdana jaseničke općine uputili su i saborski zastupnici Nevenka Marinović, Branko Kutija i Ivo Grbić, kao i gradonačelnici Zadra, Gospića i Biograda te još mnogi drugi lokalni dužnosnici.
O aktualnom trenutku općine Jasenice i planovima koji pred njom i njenim žiteljima stoje u dolazećoj budućnosti okupljenima je govorio općinski načelnik Martin Baričević, istaknuvši da je glavna ideja vodilja ovog Općinskoga vijeća podizanje kvalitete života stanovika ove općine, pri čemu se svake godine dovršava jedan kapitalni objket te je podsjetio na sve što je učinjeno u proteklih deset godina na planu infrastrukture, cestogradnje, izgradnje škola i školskih igrališta, uređenjima plaža i obala kao i potpora koju općina daje školi, crkvi i građanskim udrugama.
– Bez pretjerivanja možemo reći da još prije deset godina općina Jasenice nije imala aspolutno ništa, ni ceste, ni škole, ni struje, a danas je kvaliteta života u općini sve veća i većina tih problema je riješena ili se upravo rješavaju, istaknuo je Baričević, naglasivši značenje lokalnog privezišta u Rovanjskoj i najavivši izgradnju takvih privezišta i u mjestima Modrič i Maslenica, čija su idejna rješnja pred završetkom.
Najava novih radnih mjesta
Baričević je najavio i važne razvojne projekte čija je realizacija u tijeku, a u to spadaju zona Splavine, gdje će se otvoriti Aqua park čija izgradnja počinje sredinom iduće godine, te poduzetničke zone koje se planiraju na Bravaru, između Maslenice i Rovanjske i u Rovanjskoj. Načelnik Jasenica osvrnuo se i na projekt Sveto Brdo, koji se realizira zajedno sa susjednom općinom Lovinac iz Ličko senjske županije.
– U izradi je idejno rješenje ovoga projekta, a kad on zaživi to će donijeti značajan napredak kao i otvaranje novih radnih mjesta ne samo za ovdašnje pučanstvo, nego i za stanovnike drugih krajeva Zadarske županije koji će moći doći raditi tu kod nas, kazao je načelnik Baričević koji je istaknuo i da svih ovih i još mnogih drugih razvojnih projekata ne bi bilo da ne postoji iznimno dobra suradnja i razumijevanje između lokalne vlasti i tijela Zadarske županije te države i ministarstava i to je ono što ovoj općini njezinome vodstvu daje snagu i pouzdanje.
Program Dana općine uljepšali su i članovi klape «Asseria» iz Benkovca koji su program upotpunili s nekoliko svojih nastupa, a skup je potom pozdravio i zamjenik zadarskoga župana, mr. sc. Josip Miletić, koji je u uvodnom dijelu svog izlaganja čestitao načelniku Baričeviću i svim njegovim suradnicima na svemu što rade, posebice na nizu važnih projekata koji se realiziraju na području ove općine.
– Iz ovog projekta, Svetog brda, vidjeli ste da samo najbolji mogu iz loše istuacije, iz našeg krša, kamena, to pretvoriti u kapital i ja vjerujem da će taj projekt biti jedan fenomen hrvatskog turizma koji će jako pripomoći našoj Županiji, kazao je dožupan Miletić koji je prenio pozdrave ministra Kalmete načelniku i svim mejštanima, kao i njegovu podršku u realizaciji svega što predstoji na realizaciji navedenih projekata, a isto je tako naglasio i stalnu podršku Županije koja stoji iza svojih općina i njihovih razvojnih planova.
Prema planu Vlade
– Naš cilj je ravnomjeran razvoj naše Županije, što znači da svako selo ima jednake uvjete života kao što imaju i grad Zadar, Biograd ili Benkovac. Isto tako cilj nam je da svako dijete koje se rodi na području ove Županije ima jednake uvjete za uspjeh, bez obzira bio mu otac kirurg u zadarskoj bolnici ili pastir na vrleti Velebita i shodno tome nastojimo što više ulagati u školstvo, istaknuo je dožupan Miletić koji je podjstio kako je županija uložila i u sanaciju škole u Jasenicama što je u skladu s planom hrvatske Vlade da škole rade u jednoj smjeni, tako da će svako hrvatsko dijete imati jednake uvjete školovanja kao djeca u Parizu ili Bruxellesu. Miletić se također osvrnuo na privezište u Rovanjskoj istaknuvši ga kao najbolji primjer suradnje svih razina hrvatske vlasti: općinske, županijske i ministarstava gdje je uloženo desetak milijuna kuna iz raznih državnih fondova.
Proslavu su potom uljepšali članovi jasničkog KUD-a «Vila Velebita» koji su izveli niz domaćih napjeva i zaigrali kolo ispred škole. Za sve uzvanike bio je u Zatonu Obrovačkom organiziran i prigodni domjenak.
Dani općine Jasenice nastavit će se obilježavati i u nedjelju, kad je na programu revijalna boćarska i malonogometna utakmica na novootvorenim terenima u Maslenici.