Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Novi doktorski studij o upravljanju okolišem

Autor: Nikola Markulin

24.09.2008. 22:00
Novi doktorski studij o upravljanju okolišem

Foto: Vedran SITNICA



Jučer je na Sveučilištu u Zadru održana konferencija za medije na temu “Novi doktorski studiji pri Sveučilištu u Zadru kao alat razvoja lokalne zajednice”. Više o temi govorili su mr. sc. Ana Jerončić, koordinator SEA-EAS projekta koji za cilj ima istraživanje različitih aspekata okoliša i izgradnje integriranog menadžement sustava za upravljanje u okolišu, prof. dr. sc. Mile Dželalija, predsjednik odbora za praćenje izvedbe SEA-EAS projekta i prof. dr. sc. Kurt Fedra, direktor austrijske tvrtke “Enviromental Software and Services” i predavač na nizu sveučilišta.
U sklopu spomenutog SEA-EAS projekta provodi se istraživanje različitih aspekata okoliša: bioraznolikost mora, monitoring vode, buke i svjetla. Iskustvo na projektu ovakvog tipa, u kom se različita istraživanja integriraju u jedinstven sustav upravljanja okolišem, jasno je ukazalo na nužnost uvođenja novih smjerova u obrazovanju i tijesne suradnje s loklanom zajednicom na problemima okoliša. Rezultat projekta i ponuđeno rješenje ovih problema je izrađeni projektni prijedlog međunarodnog doktorskog studija u znanosti i menadžementu okoliša predloženog između Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Moliseu (Italija) i drugih europskih zemalja. Sporazum o suradnji već je potpisan, 26. kolovoza ove godine. Studij će biti namijenjen korisnicima sustava upravljanja okolišem i onima koji takve sustave razvijaju.
Profesor Dželalija prethodno najavivši svoj prelazak sa Sveučilišta u Splitu na Sveučilište u Zadru koji bi se trebao formalizirati 1. listopada, o budućem studiju je kazao:
– Ideje vezane uz predloženi doktorski studij od velikog su interesa za zajednicu. One bi pomogle upravljanju svim resursima uključujući i one ljudske, odnosno intelektualne. Studij bi paralelno s obrazovnom bio i u funkciji istraživanja potreba ovog društva. Potencijalni partneri došli bi iz Italije, Njemačke, Austrije i Španjolske.
Koordinatorica Ana Jerončić kroz kratku je prezentaciju javnost nastojala upoznati s temom:
– Plan o pokretanju novih doktorskih studija na zadarskom sveučilištu rodio se, kao što je rečeno, iz projekta “Environmental Areas of value and Archeological Sites” u kojem sudjeluju Sveučilište u Moliseu (Italija), Sveučilište u Tirani (Albanija), općine Termoli, Campomarino, Udruga Sunce, Institut za arheologiju (Albanija). Cilj nam je povezati razne provedene pravce istraživanja o okolišu, integrirati ih u pravilan prostorni prikaz, utvrditi veze između podataka i raznih čimbenika u okolišu te, najzad, donijeti informiranu odluku. Zajednički to nazivamo integrirani menadžment model. Završila bih s mišlju kako nam je potreban bitno drugačiji način razmišljanja i djelovanja za dobrobit hrvatskom društvu.
Najzad je sudionicima konferencije pažnja skrenuta na još jedan plan o pokretanju novog doktorskog studija menadžmenta u znanosti.