Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Svjetlu” nedostaje prostor

Autor: Jelena Miloš

24.09.2008. 22:00
“Svjetlu” nedostaje prostor


Još uvijek nema naznaka o novom prostoru, ali se nadamo da će se uskoro nešto riješiti, s obzirom da se broj članova udruge godinama povećava, kaže Filipi, dodajući da je ukupan broj članova 230, među kojima se nalaze 22 korisnika programa poludnevne skrbi izvan obitelji, od kojih 15 korisnika dolazi svaki dan
Udruga “Svjetlo” u Zadru nalazi se na adresi Tuđmanova 24 i to je udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, koja okuplja osobe sa spomenutim problemom, njihove roditelje i prijatelje, nastojeći im život učiniti što potpunijim i sretnijim.
Udruga je osnovana još 1994. godine, pod imenom “Svjetlo”, a djeluje od 1997. godine, i to u veoma skučenim prostorima Caritasa.
Po riječima Lepe Filipi, zaposlenice udruge na mjestu administrativne tajnice, nedostatak adekvatnih prostorija jedan je od najvećih problema, koji udruga pokušava riješiti već dugi niz godina.
– Još uvijek nema naznaka o novom prostoru, ali se nadamo da će se uskoro nešto riješiti, s obzirom da se broj članova udruge godinama povećava, kaže Filipi, dodajući da je ukupan broj članova 230, među kojima se nalaze 22 korisnika programa poludnevne skrbi izvan obitelji, od kojih 15 korisnika dolazi svaki dan.
Cilj programa za osobe s mentalnom retardacijom, koji zbog višestrukih teškoća nikada nisu bili uključeni u program odgoja i obrazovanja, je uključiti ih u svakodnevni život, kao i senzibilizirati javnost da im u svemu tome pomogne.
U četverosatnom boravku provode se tako razne radionice poput likovne, informatičke, sportske ili kulinarske. Korisnici odlaze na terapijsko jahanje, a organiziraju se izlasci u grad ili u kino.
Tajnica Filipi ističe da su odnedavno u suradnji s Udrugom volontera grada Zadra, te da pomoć volontera zapravo ovisi o njihovom slobodnom vremenu.
– Na suradnju smo se odlučili jer se zakon o volonterima promijenio, no mišljenja sam da je jedino bitna suradnja, kaže Filipi dodajući da je to dobar način suradnje s obzirom da zainteresirane volontere za rad u “Svjetlu”, Udruga volontera grada Zadra, provjerava jesu li nekažnjavani i uopće sposobni za rad s ljudima.
Naime, interes za priključivanje grupi se povećava, ako postoji potreba ističe Filipi, s obzirom da ima roditelja i skrbnika koji u udruzi vide spas za svoju djecu, jer kako tvrdi, izašli su iz sustava obrazovanja i nisu se uspjeli zaposliti.
– Nastojimo im ispuniti vrijeme druženjima, radionicama i raznim načinima zabave, tvrdi Filipi, dodajući da su članovi udruge uglavnom roditelji, koji nastoje njihov život učiniti sretnijim, samo što su uglavnom ograničeni prostorom i financijama.
Što se financijske potpore tiče, Filipi naglašava da se uvijek nastoje javiti na sve projekte i natječaje, izdvojivši i projekt resornog ministarstva, od kojeg su dobili 100 tisuća kuna.