Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tvornica žbuke Fassa čeka usvajanje PPU-a

Autor: Velimir Brkić

24.09.2008. 22:00
Tvornica žbuke Fassa čeka usvajanje PPU-a

Foto: Sebastian GOVORČIN



Javni uvid u prijedlog izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja “Brčić- Tvornica žbuke Fassa – Kruševo” koji je bio zakazan u vremenu od 1. do 15. rujna, odgođen je te se isti organizira u vremenu od 2. do 16. listopada u Gradskoj vijećnici Grada Obrovca. Javno izlaganje o prijedlogu Plana održat će se u utorak, 14. listopada u Gradskoj vijećnici s početkom u 10 sati.
Jedan je od najjačih europskih proizvođača žbuke i vapna talijanska tvrtka Fassa d.o.o. iz Spresiana kod Trevisa u pokrajini Veneto je još krajem protekle godine trebala započeti radove na izgradnji tvornice žbuke i vapna no neposredno pred gradnju do daljnjeg je odgođena. Kako se u kratkom priopćenju navodi iz sjedišta tvrtke, razlog je izmjena projekata zbog tehnoloških razloga i povećanje investicije u odnosu na ranije planiranu. Nove najave početka izgradnje odnosile su se na početak mjeseca kolovoza. Iz Fasse su pritom najavljivali kako će nakon prve faze krenuti i druga i da se ukupno predviđa investicija od čak 200 milijuna eura. Zbog toga je i pokrenuta dorada detaljnog plana uređenja područja “Brčići-tvornica žbuke Fassa”. Međutim, u međuvremenu je obrovačko Gradsko vijeće donijelo odluku o izradi novoga Prostornog plana uređenja i, po svemu sudeći, to je osnovni razlog zbog čega su u Fassi odlučili ponovno odustati od gradnje do usvajanja novog PPU-a Grada Obrovca. Naime, tek tada mogu pribaviti sve dozvole za eksploataciju kamena.
Fassa je u Kruševu već izvela zemljane radove uz državnu cestu gdje planira u prvoj fazi izgraditi kapacitete za proizvodnju 66.000 tona vapna i 175.000 tona žbuke godišnje. Najavili su zapošljavanje oko 60 osoba, većinom mladih i visokokvalificiranih ljudi, a na čelo tvrtke je još protekle godine imenovan povratnik iz Italije, Marin Gligora iz Zadra.