Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U pidžamama slušali priče za laku noć

Autor: Irena Jurjević

24.09.2008. 22:00
U pidžamama slušali priče za laku noć

Foto: Irena JURJEVIĆ



Napretkom tehnologije ona sve više ulazi u ljudske domove – pa stoga ne čudi kada mašina za rezanje zamjeni nož, ili tipkovnica olovku. No, kada priče za laku noć zamjene televizija i kompjuter, situacija postaje barem malo zabrinjavajuća.
Upravo je to jedan od razloga zbog čega je u Gradskoj knjižnici u utorak navečer održano čitanje priča za laku noć. Uz pogašena svjetla, u pidžamama te polijegani na ručnicima, priče prije spavanja slušalo je čak pedesetero djece. Na repertoaru su se našle priče o neposlušnom pačetu, o malom medvjediću te o mačku koji je hrkao, a  odabrane su pravo one priče ugodnog sadržaja te prožete lijepim slikama kako bi se postigao željeni efekt – ugodan san.
Neke od njih, kako bi što prije doprle do dječje mašte ispričane su putem tehnike na ‘filcu’, odnosno postavljanjem aktera priče u obliku aplikacija na tkaninu. Također, noćna uspavanka upotpunjena je i s međusobnom pričom tijekom koje su djeca imala prilike razmijeniti svoja iskustva o tome što rade prije nego idu spavati.
Čitanje priča za laku noć organizirano je u povodu Dana Zajednice hrvatskih narodnih knjižnica, a priče su u utorak navečer imala prilike slušati djeca u središnjoj knjižnici, ali i njezinim ograncima. Cilj je bio vratiti uspavanku ponovno u dječje snove, potaknuti roditelje da taj sadržaj ponovno uvrste među male noćne rituale, govori Vesna Karuza, zaposlenica na Dječjem odjelu knjižnice:
– Namjera nam je da oživimo jedan lijepi trenutak, a koji je zapravo i najugodniji, te da djeca uz pranje zuba, pijenje toplog mlijeka, te općenito sve ono što rade prije spavanja, uvrste i priču za laku noć.